Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Egipt 2009 - fotki z wyprawy

Mieszka w
    Szukam miejsca dla siebie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A jednak Egipt to nie tylko piramidy... ) fajnie zobaczyc go od tej codziennej strony życia... czekam na więcej...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Bardzo ciekawe zdjęcia, oglądnąłem z przyjemnością Co do uwag, miałbym takie natury technicznej. Większość wygląda jakby po zmniejszeniu nie były podostrzone (może się mylę), a to jest wskazane, bez przesady oczywiście. Również kompresja jest dość mocna 30, 40KB na zdjęcie to trochę mało.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    23. tubylec jadacy na rozpadajacym sie wozie ciagnacym przez osiolka, jakby czas sie tam zatrzymal...!
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Od dziecka marzyłem o zobaczeniu piramid. A odkąd wiedziałem, że będę w Kairze, zastanawiałem się, jak zrobić piramidom zdjęcie niebanalne. No bo jakie są piramidy - niby każdy wie i każdy widział dziesiątki, a może nawet setki obrazków czy zdjęć z tymi charakterystycznymi budowlami.

No i wymyśliłem takie kadry:

27.
    Piramidy są pilnowane, aby nie uciekły.

28.
    Skala wielkości, aby wszystko było jasne. To akurat fragment piramidy Cheopsa. Przepraszam za przekrzywiony kadr, zauważyłem po wklejeniu.

29.
    Piramidy przyglądają się rozwojowi Kairu w tle. 5 tys. lat temu patrzyły tylko na piach pustyni, a dziś... ciekawe, czy za np. 500 lat miasto je szczelnie otuli i zamiast piachu dookoła będzie po prostu Kair...

30.
    Jeden z wielu wielbłądów. Ich naganiacze psują całą przyjemność z przebywania między piramidami. Wręcz łapią za ramię i wyrywają aparat z ręki, aby zrobić zdjęcie, krzycząc: "Mister, photo, only one dollar!"
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    31.

Perfumeria w Kairze wewnątrz...

32.
    I na zewnątrz.

33.
    A choćby najbiedniejsze mieszkanie w Kairze musi mieć... "dish" - czyli antenę satelitarną.

34.
    A teraz zmiana klimatu - Egipt z przyjemnej strony. Wyprawa nurkowa na rafę.

35.
    Kurs: Rafa Petra.

36.
    Sprzęcior chyba droższy niż sprzęt foto.

37.
    Rafo, poznaj Forumowiczów. Forumowicze - oto Rafa. Morze Czerwone jest fantastycznie przejrzyste.

38.
    Na rafie robi się tłoczno.
    Ostatnio edytowane przez pajkert ; 12.12.09 o 20:28 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Fajna podroz. Widze, ze nurkowales, ciekawa jestem czy statek na ktorym wyplyneliscie byl w tak tragicznym stanie jak ten ktory zatonal kilka tygodni temu?????? Bo podobno wiekszosc to zabytki.......
    Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie słyszałem o tym wypadku... pewno bym się nie odważył wtedy nurkować. Żona mnie namówiła, ale nie żałuję ani trochę, to było moje pierwsze zetknięcie z nurkowaniem i wspominam je bardzo dobrze. Co do statku - raczej wszystko, może poza toaletą, było ok. W zasadzie nie widzieliśmy statków - łodzi nurkowych w wyraźnie złym stanie, ale tylko jeden dzień tak spędziłem, więc może mało jeszcze widziałem...

To teraz proponuję już wyjście na ląd. Jedziemy w stronę dawnych Teb, czyli dzisiejszego Luksoru.

39.
    Koza na ośle... postój w drodze do Luksoru.

40.
    Palmowy zagajnik

41.
    Tak żyją chłopi uprawiający pola wzdłuż Nilu. Czasem są to wręcz lepianki z ziemi.

42.
    A czasem standard jest nieco wyższy.
    Ostatnio edytowane przez pajkert ; 13.12.09 o 01:04
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Po tych zwłokach w rzeczce, nigdy tam nie pojadę, nigdy.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Fajnie pokazujesz nam Egipt i ludzi tam mieszkajacych... Standardy zyjacych sa dopasowane do warunkow w jakich zyja. Od wiekow zyja w klimacie pustynnym, wiec co tez mozna od nich oczekiwac. Mala kozka na osle, sympatyczna fotka..!
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    Po tych zwłokach w rzeczce, nigdy tam nie pojadę, nigdy.
    Ee, na tych szerokościach geograficznych to jakoś tak jest. W Indiach to samo, i nikt się nie przejmuje.

Do autora wątku: rzeczywiście poświęciłeś połowę wycieczki żeby przekazać relację - dzięki

Jeśli to możliwe wolałbym ciut większe zdjęcia.
    Odnoszę też wrażenie, że większość fotek robiłeś przy dużym zbliżeniu, przez co mocno skupiają się na głównym temacie i niewiele więcej widać - czasem chciałoby się zobaczyć co dzieje się wokół (np. innych tankujących na stacji benzynowej, czy też ludzi przechodzących obojętnie obok słynnej już rzeki). Jednym słowem: miałeś obiektyw 12-60 to zdecydowanie za mało ujęć na ogniskowej 12

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez domadm ; 13.12.09 o 11:09
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za uwagi. 12mm częściej wykorzystywałem istotnie jako sposób uwypuklenia pewnych detali, jak np. łodzi czy autobusu, a mniej - może istotnie za mało - do pokazania szerokich ujęć. Wezmę na przyszłość do serca tę uwagę. Była to moja pierwsza duża fotowyprawa, więc zbieram doświadczenia. Detal mnie zawsze wydaje się ciekawszy, ale reportaż z wyprawy oparty na samych detalach istotnie jest niepełny.

43.
    Pasja handlowca... Egipt słynie z natarczywych sprzedawców. Tutaj w Luksorze, w wytwórni alabastru, sprzedawcy nauczyli się kilku polskich zwrotów. Nigdy nie widziałem, aby ktoś sprzedawał z taką pasją, jak oni.

44.
    A tego w Egipcie chyba nikt się nie spodziewał...

45.
    Można tam nabyć choćby takie piękne, alabastrowe szachy.

46.
    Okolice świątyni Hatszepsut.

47.

Takie pociągi (wózki elektryczne) wożą turystów od autokarów do wejścia do Świątyni Hatszepsut. Podobne kursują też po słynnej Dolinie Królów - z żalem jednak informuję, że nie mam żadnych fotek z tego miejsca, ponieważ kilka miesięcy temu wprowadzono tam... zakaz fotografowania! I nie wolno wejść z aparatem, jest prześwietlanie bagażu i istotnie tego pilnują.