Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Egipt 2009 - fotki z wyprawy

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Egipt 2009 - fotki z wyprawy

Witajcie!

Po kilku znakomitych wątkach podróżniczych, jakie miałem przyjemność przeczytać na Forum, postanowiłem spróbować dorzucić swój. Tak się składa, że miałem okazję spędzić 2 aktywne tygodnie w Egipcie, odwiedzając Hurghadę, Luksor, Kair, nurkując i pędząc jeepem przez pustynię. Była to moja pierwsza egzotyczna fotowyprawa, która stała się poligonem dla mnie i dla sprzętu.

Co do sprzętu, to korzystałem z E-620 + 12-60 i tym wykonałem 90% zdjęć. Niektóre dopalałem FL-36R, miałem tez ZD 40-150 (nowsza wersja). Do tego plecak LowerPro FastPack 250, recenzowany przeze mnie trochę na sucho w innym wątku, LowePro Water Bottle Bag, blenda, szara połówka Hitech Nd 0.4 Cokin P. Zestaw sprawdził się idealnie i polecam każdemu podróżnikowi, z następującymi zastrzeżeniami:

• zapasowe aku zawsze mieć w kieszeni, a nie w plecaku w autokarze
    • zabrakło filtra polaryzacyjnego
    • statyw w Egipcie poza nocą nie jest niezbędny i cieszę się, że go nie targałem. I tak nie miałbym czasu na rozstawianie.
    • plecak sprawdza się więcej niż rewelacyjnie
    • water bottle bag LowePro - to jest super na ciepłe kraje, polecam!
    • do cokina nie miałem wygodnego futerału, już to nadrobiłem kupując coś na pasek z kolekcji LowePro
    • warto jak najwięcej mocować do paska. Plecy mniej się pocą i łatwiej sięgać do sprzętu.

Z góry uprzedzam i przepraszam, że niektóre zdjęcia mają odblaski, ale były robione przez szybę autobusu. Może macie pomysły, jak lepiej robić zdjęcia z wypraw, wycieczek i wczasów. Dla mnie było to bardzo trudne, być jednocześnie turystą i fotografem. Cały czas bieg, aby jak najwięcej zobaczyć, a jednocześnie - szukanie kadrów. W tym biegu przez Egipt, zanim wyjechałem, sądziłem, że głównym problemem będą kontrasty i prawidłowe naświetlanie zdjęcia. Tymczasem automatyka Olka w trybie A lub S dawała radę, w zasadzie nie musiałem używać full manuala, a najsłabszym ogniwem byłem ja sam - niestety, moje wciąż zbyt słabe umiejętności kadrowania, zwłaszcza pod presją czasu. Po prostu w krótkim czasie, kiedy biegnie się z miejsca na miejsce - nie zdołałem zawsze wykadrować tak, jakbym sobie wymarzył... czy Wy też tak macie? Myślę, że to największa trudność w fotografii wyprawowej. Przynajmniej dla mnie. Wyprawa bardzo mocno pokazała mi, że to nie sprzęt robi zdjęcia, tylko fotograf...

Proszę o uwagi, ale przede wszystkim - Wasze pomysły, refleksje - jak robić lepiej zdjęcia podczas wypraw. Czy macie jakieś Wasze sprawdzone pomysły, jakie jak mój na Water Bottle Bag i obwieszanie pasa (naprawdę pomaga, a sekundy zaoszczędzone na wkładaniu i zdejmowaniu plecaka można przeznaczyć na kadrowanie)? Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi.

A teraz konkret, czyli zdjęcia wraz z opisami:

1.
    Pierwsze spotkanie z językiem arabskim i lekki szok cywilizacyjny w samolocie. Potem już poszło z górki. Grunt to prawidłowo wymawiać "H". Jak "Ahmed", "Mohamed", "Sabbah il cheer" (dzień dobry).

2.
    Za oknami Airbusa pierwszy raz zobaczyłem Afrykę i spodobała mi się od pierwszego wejrzenia.

3.
    Rondo koło Hurghady - w tle hipermarket. Na rondzie często dochodzi do stłuczek. Miejscowi krzyczą wówczas: "Masakra"!

4.
    Dość typowy krajobraz na trasie lotnisko-hotel. Dość typowy w ogóle. Pustynia i sieć elektryczna. W tle jeden z hoteli.

5.
    Wieczorny program kulturalny. Taniec wirujacego derwisza. Wiruje przez 30 minut, aż ciężko patrzeć bez mdłości. Tutaj byłem bardzo szczęśliwy, że mimo ograniczeń bagażowych zabrałem lampę.

6.
    Zatoczka z punktu widokowego w Hurghadzie.

7.
    Al Dahar - najbiedniejsza dzielnica w Hurghadzie. Zdjęcie z jadącego autobusu.

8.
    Jedna z łodzi w wiosce rybackiej. Hurghada kiedyś była tylko garnizonem wojskowym i wioską rybacką, po wojnie z Izraelem rozrosła się do obecnych rozmiarów miasta ukierunkowanego przede wszystkim na turystykę.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Obejrzałem z ciekawością, czekam na następne.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję za zainteresowanie, nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji, więc od razu dorzucam:

9.
    Wnętrze meczetu. Hurghada.

10.
    I wnętrze... opanowanego przez turystów kościoła koptyjskiego (odłam chrześcijaństwa) w piwnicy bloku mieszkalnego.

11.
    Fajna wodna. Widok od strony użytkownika.

12.
    Stacja benzynowa - przedmieścia Kairu. Mokre plamy to nie rosa, tam przecież nie pada! Trudno uwierzyć, ale to olej napędowy!!!

13.
    Jeśli myśleliście, że poprzednie zdjęcie pokazuje brud, to tak wygląda teren z tego samego miejsca, tylko obróciłem się o kąt widzenia obiektywu w lewo. Te barierki wyznaczają granicę stacji benzynowej.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pajkert Zobacz posta
    ... a najsłabszym ogniwem byłem ja sam - niestety, moje wciąż zbyt słabe umiejętności kadrowania, zwłaszcza pod presją czasu. Po prostu w krótkim czasie, kiedy biegnie się z miejsca na miejsce - nie zdołałem zawsze wykadrować tak, jakbym sobie wymarzył... czy Wy też tak macie? Myślę, że to największa trudność w fotografii wyprawowej. Przynajmniej dla mnie. Wyprawa bardzo mocno pokazała mi, że to nie sprzęt robi zdjęcia, tylko fotograf...
    Niestety tak to jest (szczególnie na wycieczkach objazdowych)... Z "wypadów" przywożę średnio około 1000 fotek, z czego zadowolony jestem może z 50 sztuk...
    Jeżeli mogę coś poradzić to tylko jedno - starać się panować nad kadrowaniem, ponadto w takich krajach jak Egipt - nad światłem (duże kontrasty)...
    Zapowiada się ciekawie, czekam na następne...
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Ciekawa seria..., mamy znow reportaz z ciekawych miejsc. Czekamy na kolejne fotki...
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję za Wasze opinie. K_Puchatek, widzę, że znasz ten ból... Ja przywiozłem 3500 RAW'ów. Jestem zadowolony... z kilkunastu. Mam nadzieję jak najszybciej uzbierać na kolejną wyprawę. Ćwiczenia w codziennym plenerze dużo dają, ale jednak we własnym mieście człowiek zna prawie każdy kąt i zawsze ma czas...

Wrzucam jeszcze ostatnią partię przed snem, a kolejne wkrótce.

14.
    Typowe blokowisko Kairu. Kair - Matka Świata z 20 mln mieszkańców...

15.
    Choć nad samym Nilem wygląda już o wiele lepiej.

16.
    Drugi brzeg Nilu. Zdjęcie z jednego z kairskich mostów.

17.
    Widok, jakich wiele w stolicy Egiptu.

18.
    Meczet nieco większy niż w Hurghadzie. Ponoć nawet 100 tys. wiernych jednocześnie się tu modli.

19.
    Koran.

20.Dziedziniec meczetu.

21.
    Policja turystyczna pilnuje porządku. Policjantów jest wielu zwłaszcza przy atrakcjach turystycznych, tu: Muzeum Egipskie w Kairze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    mnie akurat zainteresowało blokowisko Kairu.
    Mam jednak zastrzeżenie do ostatnich zdjęć, zwróć proszę uwagę przed wstawieniem zdjęcia czy jest prosto.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Ciekawie się ogląda, szkoda, że nie miałeś polara, na tych szerokościach to podstawa. Też nigdy nie biorę statywu. Zbędny balast.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Zapowiada sie na ciekawa serie.. 14. intryguje bardzo....!
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję za kolejne uwagi i raczę Was kolejną porcją Egiptu. Tym razem dla widzów o mocnych nerwach

22.
    Klasyka - piramida Chefrena

23.
    Giza - droga do piramid

24.
    Giza - rzeczka (fosa?) ciągnie się wzdłuż całej drogi, którą turyści jadą do piramid. Kolejna fotka przedstawia zbliżenie tego, co w niej pływa...

25.
    A 200 metrów dalej żywe konie i osiołki piją stąd wodę... Nad tą właśnie rzeczką mieści się restauracja Kleopatra, w której miałem okazję zjeść obiad.

26.
    Ulice są dziwną mieszanką znanych aut i kolorowych, pstrokatych ciężarówek.