Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: E-330 nowy i już uszkodzony?

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

E-330 nowy i już uszkodzony?

Właśnie otwarliśmy z kolegą paczkę z jego nowym aparatem i teraz po kilku godzinach obcowania z nim mamy poważne obawy co do jego sprawności.
    Przede wszystkim obraz na monitorze w trybie A/B mruga (miga, migocze jak zwał tak zwał). Nie jest to tylko nagła i chwilowa zmiana jasności, ale również zmiana koloru - z normalnego wpada w odcień zielony. Także po wyłączeniu wyświetlania nastaw na monitorze dalej można zobaczyć je jako "echo", zwłaszcza po skierowaniu obiektywu na ciemny obiekt lub przy włączonym menu. Przy włączeniu aparatu zamiast ekranu powitalnego pojawiają się nieregularne kolorowe pionowe smugi, które potrafią "wskoczyć" na chwilę także przy kadrowaniu lub włączonym menu.
    Przy trybie A i włączeniu "live view boost" obraz jest strasznie zaszumiony i przy średnim oświetleniu (pokój oświetlony ok. 250W żarówkami) zaczyna tracić kolory i oczywiście szum jak cholera. Pod tym linkiem można zobaczyć próbkę:PRÓBKA Nie wiem jak Olympus ale mój Nikon L3 za 500 zł w tych samych warunkach daje obraz na LCD w kolorze.
    Przy tych wszystkich problemach zdjęcia są dalej bez zarzutu.
    I cyfra i analog...

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    IMHO sprawa jest oczywista. Nie ma co dywagować tylko bez dyskusji wymienić sprzęt na sprawny.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Awatar kmc
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    co do smug, to nie zauważyłem, ale w pewnych warunkach - słabego oświetlania, obraz na wyświetlaczu robi się stopniowo coraz bardziej zaszumiony aż do utraty koloru.
    Zmiany odcieni, echa itp u siebie nie zauważyłem.

GUZIK wziąłem go wlasnie na warsztat, prz slabym swietle, (czytaj normalnieoswietlony pokoj) przy szybkich zmianach polozenia obiektywu od dobrego swiatla po slabe pojawia sie wyraxnie zielony kolor, tak jakby zamiast czarno-bialego - obraz robi sie zielono-bialo-czarny. Po wylaczeniu boost, zdecydowanie spada ilosc szumów.
    Kolejna ciekawostka gdy obiektyw skierowalem na podloge - jasny bambus - obraz mial dominacje czerwieni, po skierowaniu na jasno beżowe prześcieradło zrobił się zielony, (to samo z krzesełkami ecri SIC! - na seledynowych scianach jest pomarańczowy. Jak możesz zrób podobny test. Wszystko to sprawdzalem z wylczonym live boost.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dsc04653_353.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	40,0 KB
ID:	896   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dsc04654_726.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	38,4 KB
ID:	897  
    Krzysiek M. Ciesielski K.M.C.
    obecnie 40D

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: E-330 nowy i już uszkodzony?

Cytat Zamieszczone przez motoko
    ...Przy trybie A i włączeniu "live view boost" obraz jest strasznie zaszumiony ...
    To akurat jest normalne zjawisko. Pomocnicza matryca, która służy do transmisji obrazu matówki na LCD musi zadowolić się ok. 1/3 (ostatnie lustro - półprzepuszczalne - ma przejrzystość ok. 30%) tej resztki światła, która przejdzie przez wszystkie lustra układu celowniczego, stąd przy niskim poziomie oświetlenia w trybie A obraz jest gruboziarnisty (mocno zaszumiony) i czarno-biały.
    Migotanie i zazielenienia mogą być spowodowane przez oświetlenie motywu jarzeniówkami lub lampami energooszczędnymi, których częstotliwość migotania nie pokrywa się z częstotliwością odświeżania obrazu na LCD. Natomiast smugi zamiast ekranu powitalnego nie jest już zjawiskiem normalnym.
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    motoko:

sprawdźcie na spokojnie w jaśniejszych warunkach, tam gdzie ISO640 styka do zrobienia fotki ciemnym kitowcem. jakby co, uważajcie na aparat żeby w razie zwrotu wyglądał na nówkę.

egzemplarz który badałem w sklepie nie dawał mi żadnych powodów do niepokoju a było niezbyt jasno - ISO400 było za ciemne do utrzymania fotki z ręki. właśnie LV zaskoczył mnie najbardziej: dobra jakość i odświeżanie obrazu w trybie A.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: E-330 nowy i już uszkodzony?

Cytat Zamieszczone przez Jack
    Migotanie i zazielenienia mogą być spowodowane przez oświetlenie motywu jarzeniówkami lub lampami energooszczędnymi, których częstotliwość migotania nie pokrywa się z częstotliwością odświeżania obrazu na LCD. Natomiast smugi zamiast ekranu powitalnego nie jest już zjawiskiem normalnym.
    Aparat sprawdzaliśmy w świetle dziennym i sztucznym (żarowe i jarzeniowe) i problem migotania i zazieleniania występuje w każdych warunkach.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    motoko:

sprawdźcie na spokojnie w jaśniejszych warunkach, tam gdzie ISO640 styka do zrobienia fotki ciemnym kitowcem. jakby co, uważajcie na aparat żeby w razie zwrotu wyglądał na nówkę.
    Nawet w ciemnych warunkach mojego pokoju spokojnie robiliśmy fotki na ISO400 i 1/25 f3.5 i tak jak pisałem: zdjęcia OK, live view do d....y. Jutro dzwonimy do sklepu i uzgadniamy warunki zwrotu. Podejrzewałem uszkodzenie pomocniczej matrycy do live view ale skąd wtedy migotanie ekranu wyświetlającego menu i widoczne echo ustawień?
    I cyfra i analog...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    czy tak wyglada normalny podglad?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    czy tak wyglada normalny podglad?
    Wygląda podobnie w trybie "boost". Powoli się z tym pogodziliśy, ale nie do końca. Skoro mój badziewny Nikoś może w tych a nawet gorszych warunkach pokazać kolorowy obraz to dlaczego nie aparat o kilka klas wyższy (mimo ograniczeń wynikających z zasady na jakiej działa Live View). No i migotanie obrazu na LCD w każdych warunkach (Live View, podgląd, menu) oraz smugi na nim. Tego nie wytłumaczy się tym sposobem.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a może... idźcie do tego sklepu, weźcie do rąk drugiego E-330 i obadajcie w jakiejś ciemnicy oba dla porównania? chyba najprostszy test: wszystko będzie jasne.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    a może... idźcie do tego sklepu, weźcie do rąk drugiego E-330 i obadajcie w jakiejś ciemnicy oba dla porównania? chyba najprostszy test: wszystko będzie jasne.
    Sie nie da - zakup był wysyłkowy.
    I cyfra i analog...