Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Pyłki na lustrze i matówce

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Tak, nie raz słyszałem takie historie. Paweł Duma opowiadał nawet, że w serwisie Nikona był gość, co próbował odkurzacza. Po tej operacji czyszczenie trwało 5 godzin.
    http://foto.radiopin.pl/index.php/te...-sprzet-2.html

Pozdrawiam
    W audycji pada stwierdzenie, że czyszcząc matrycę ciężko ją porysować, bo przed nią jest super twarde szkło. W korpusach Olympusa przed tym szkłem (filtrem) jest chyba filtr antykurzowy. Jak więc ma się sprawa czyszczenia tego elementu (powiedzmy z tłustego przyklejonego pyłku) np. wymienionym w audycji lenspenem? Robi się niebezpiecznie?

Alleg_pl
    Gość
    oidp to za filtr robi wlasnie ten kawalek szkla tylko ze w olympusach przy wlaczaniu aparatu filtr ten drga tysiace razy na sek i strzasa pyłki.

ale moge sie mylic.
    czyszczenie naelektryzowanym pedzelkiem matówki i lustra sie sprawdza doskonale, z matryca bym nie próbowal. dopoki nie widac ich an zdjeciu nalezy je skrzetnie olewac. a nawert jak jest jedne widoczny na np f16 albo wyzej, ciągle nalezy je skrzetnie olewac a jedno czy 2 zdj zrobione na f16 pedzelkiem zretuszowac.

czyszczenie matrycy w domu nieraz przynosi efekt gorszy niz przed cala operacja.

| OlyJedi Awatar VonGregorius
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moje paprochy, skłaniając się w stronę RC, dostały imiona i je pokochałem. Pytanie - jest na matówce to po co przepłacać?
    Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
    www.grzegorzkorab.pl

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    W audycji pada stwierdzenie, że czyszcząc matrycę ciężko ją porysować, bo przed nią jest super twarde szkło. W korpusach Olympusa przed tym szkłem (filtrem) jest chyba filtr antykurzowy. Jak więc ma się sprawa czyszczenia tego elementu (powiedzmy z tłustego przyklejonego pyłku) np. wymienionym w audycji lenspenem? Robi się niebezpiecznie?
    Nigdy nie musiałem czyścić matrycy żadnego Olympusa. W związku z tym gdybym musiał, wysłał bym go do serwisu, bo to by była jakaś katastrofa kurzowa.
    Nikon i Canon wymagały/wymagają regularnego czyszczenia, czasem co pół roku, czasem częściej.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Podarowałbym sobie to w moim aparacie jest tyle syfu na matówce że nawet je pokochałem więc ja nie widze sensu grzebać tym bardziej że to w niczym nie przeszkadza. A jak już przyjdzie chęć czyszczenia to biore zwykły wacik do uszu przecieram matówke i groo

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    Podarowałbym sobie to w moim aparacie jest tyle syfu na matówce że nawet je pokochałem więc ja nie widze sensu grzebać tym bardziej że to w niczym nie przeszkadza. A jak już przyjdzie chęć czyszczenia to biore zwykły wacik do uszu przecieram matówke i groo
    Odradzam dotykanie matówki czymkolwiek. Matówki dzisiejsze, by zbierać jak najwięcej światła są soczewkami fresnela. Są niezwykle delikatne. Niezwykle. Jednym dotknięciem można trwale miejscowo uszkodzić taką matówkę.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie przasadzajny, sróbokrętem tam się nie grzebie kazdy zna cene swojego sprzętu i na pewno wacik którym delikatnie zdejmujemy sefek nie zaszkodzi. Po za tym użytkując aparat 4 lata coś bym zauważył, ciemniejszy wizjer etc ?

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    Nie przasadzajny, sróbokrętem tam się nie grzebie kazdy zna cene swojego sprzętu i na pewno wacik którym delikatnie zdejmujemy sefek nie zaszkodzi. Po za tym użytkując aparat 4 lata coś bym zauważył, ciemniejszy wizjer etc ?
    Uszkodzenie matówki zobaczysz od razu. Nie chodzi mi o wytarcie rowków, a rysy. Przy okazji, łatwo wepchnąć pyłek między nacięcia na matówce i niczym tego już nie wydmuchniesz. pozostanie tylko myjka ultradźwiękowa.
    Wielce prawdopodobne, że nic nie uszkodzisz, jednak mam własne doświadczenia matówkowe, kilku kolegów miało podobnie. Odwaga z jaką podchodzę do matrycy czy nawet lustra zupełnie znika kiedy mowa o matówce.
    Dlatego odradzam to co poradziłeś. Na matówkę dmuchamy, może delikatnie pędzlujemy super miękkim pędzelkiem (ale to grozi zagnaniem pyłów w rowki).

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Dibo
    Mieszka w
    Piotrków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Też mam taki jeden punkcik w wizjerze i przyzwyczaiłem się do niego już. Wolę nie kombinować skoro na zdjęciach nie widać.
    A co do czyszczenia, to mój znajomek ma Canona 5D i postanowił go wyczyścić samodzielnie. Kupił jakiś środek ze sprężonym powietrzem i wio... Tyle że powietrze poleciało przez 2 sek. a później poleciała jakaś biała mazia i zapaprał cały środek. Skończyło się w serwisie z rachunkiem 500 zł.
    Lustrzanka cyfrowa jest raczej delikatnym sprzętem więc odradzam samodzielne grzebanie.
    to co trzyma mnie przy życiu jednocześnie mnie zabija