tylko co z ostrzeniem- zakładasz przymkniety i ustawienie staje się problematyczne nawet w mikro , abstrachując od absurdu noszenia korpusu Canona, celem ustawienia przesłony.
tylko co z ostrzeniem- zakładasz przymkniety i ustawienie staje się problematyczne nawet w mikro , abstrachując od absurdu noszenia korpusu Canona, celem ustawienia przesłony.
Ale ja jestem BARDZO zadowolony z GH1 - nawet chwilowo mam 2 sztuki, z tym ze jedna chce sprzedac... Problemy mialem wylacznie na lini gh1>voigtlander ale sie dogadalismy - z tym ze mam jeszcze 14-54mk2 i plan mam taki zeby pogonic jedno GH1, szklo 14-140, voigtlandera i polowac na 7-14mm w wydaniu 4/3, ew. zakupic samyangi - 8 i 85mm.
Ew. wlasnie jeszcze wpadlem na mysl, zeby zamienic jedno z GH1 na G1, to tez jest dobra mysl![]()
Ostatnio edytowane przez user_jgora ; 10.03.10 o 22:28
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
Na Allegro 3299,- :
http://www.allegro.pl/item949571300_...yny_super.html
gdy już kupisz G1 pamiętaj , że softu cofnąć się nie da , a moje doświadczenia mówią , że najlepsza wersja 1,2, na wersjach nowszych (1,3i 1,4)zncząco rosną szumy i wszelkiego rodzju artefakty ostrzenia , szczególnie w obcych szkłach- wierzyć nie musisz - spróbuj wgrać 1,2 i porównaj foty z kimś kto ma 1,4.
Teraz pamietam, rodzyn ma racje, faktycznie 1.2 w G1 daje najlepsze obrazki, GH1mnie zniesmaczyl, od poczatku mi nie lezal, jakis banding, w ogole obrazek jakis inny mial i niekoniecznie lepszy...
Kiedys dawno, za krola Cwieczka, wertowalem tego troche na manualu z G1, kupionym w sklepie za ciezka kase, no i stanelo na Leice M. Szkla te generuja obrazki przypominajace troche analoga, niema ciec kolorystycznych, sa plynne przejscia tonalne, obraz zyje w ten charakterystyczny dla Bagnetu M sposob, oczywiscie nie z taka glebia i plastyka ale jest to juz namiastka.
Najbardziej mnie boli wyostrzanie systemowe szkiel panasa, to jest dramat.
Dlatego najfajniejsze sa duety ze szklarnia Olka, taki 70-300 czy 9-18 blyszczy na Panasie. Porobilem sample z 70-300 i przecieralem oczy, genialny obiektyw brakuje tylko swiatla, a tak jest wszystko, odpowiednie kolory, kontrast i przede wszystkim ostrosc.
Czekam na male 9-18 od Olka - bedzie hit.
No i na koniec, ja jako stary rawiarz, zaczynam robic jpgi, powod prozaiczny - brak czasu. Oczywiscie w kluczowych sekwencjach robie Raw+jpg w razie W ale wole gotowy obrazek prosto z puszki, tu musze przyznac, ze calosciowo Panas odstaje troszke od Olka.
Nie bojcie sie robic fotki, przyklad? - forumowych kolegow z EP1 wisza na wystawie w formacie 30x45, a krytycy rozdziawiaja geby jak sie mow, ze to z tegomalego pierdzidelka i kita.
pozdroofka
Panas zmierza w stronę nowej grupy sprzętu - już GH1 można było nazwać : kamerą z funkcją fotografowania ,
GH2 ma nieć jeszcze większy nacisk na wideo, więc chyba to przwartościowanie nastepuje- jednak dla nas focących to zly sygnał .korpusy te powoli będą wychodziły z obszaru zainteresowań fotografujących.
Dodatkowo typowe foto G1 zastępuje G2, G10 już skażone niestety wideo- o ile w G10 jest to zrozumaiałe , to w G2 ostatnim korpusie mającym większe aspiracje foto niestety wideo chyba focącym się nie przysłuży.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 13.03.10 o 23:26 Powód: Automatyczne scalenie postów
Hmm, nie wiem, nie mialem nigdy G1, wiec nie moge porownac ale: 1. Po updacie firmwaru w GH1 - roznica jest znaczaca na korzysc. Uzywam GH1 praktycznie wylacznie juz z zuiko 14-54 mk2 i uwielbiam ten duecik. 3. Przy Panasonicu przekonalem sie do pstrykania RAW-ow, oczywiscie jesli robie jakies niewielkie ilosci zdjec z zalozeniem artystycznym, wszystko sobie ustawiam recznie w SilkyPix (aperture mam niestety jeszcze 2.14 i nie czyta raw-ow z gh1, wersja 3.0.1 obsluguje bez problemu, ale narazie nie bede inwestowal w soft). Poza tym u mnie wymagania sa conajmniej 50/50 fotki/video, wiec ten aparat jest dokladnie tym, czego potrzebuje![]()
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7