Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Proszę o poradę - jaki kompakt dla mamy?

| OlyJedi Awatar buzka
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Proszę o poradę - jaki kompakt dla mamy?

Witam wszystkich. Potrzebuję porady dotyczącej zakupu kompaktu na prezent dla mojej mamy. Poprzednio używała Olka mju1020, ale to już chyba technologia, że tak powiem "z przeszłości". Chodzi głównie o to, żeby menu i dostęp do funkcji nie różniły się zbytnio od tego modelu.
    Tematyka fotografii to głównie kwiaty w ogrodzie, więc im porządniejsze makro tym lepiej. Odwzorowanie kolorów i jakość zdjęć była jak najbardziej w porządku, więc "byle by nie było gorzej" a jak będzie lepiej to super.

Co poradzicie w granicach 400-1000 złotych?
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.12.09 o 22:35 Powód: Doprecyzowałem tytuł

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez buzka Zobacz posta
    Tematyka fotografii to głównie kwiaty w ogrodzie, więc im porządniejsze makro tym lepiej. Odwzorowanie kolorów i jakość zdjęć była jak najbardziej w porządku, więc "byle by nie było gorzej" a jak będzie lepiej to super.

Co poradzicie w granicach 400-1000 złotych?
    A co Ci mama zawinila,ze nie chcesz kupic 510 z kitem-za klocka idzie juz znalesc.A do kwiatkow w ogrodzie napewno sie nada.Moze chcesz sie zalozyc?

| OlyJedi Awatar buzka
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Kompakt ma byc ze wzgledu na rozmiary. Ma to byc małe, mieścić się w torebce i tyle. A cena to drugi powód - chcę wydać koło 500 złotych, chyba, że dołożenie paruset faktycznie da kolosalne efekty - dlatego właśnie podałem taki a nie inny przedział cenowy.

A z zaawansowanych funkcji zakładam, że 90% zdjęć - funkcja AUTO, 10% - programy tematyczne. Z reszty i tak prawdopodobnie nie skorzysta... Ale oko ma i lubi cykać więc stąd taki a nie inny kierunek.

Nie mówiąc o sile przyswyczajeń i trudności w nauce nowych funkcji u starszych osób.

Czekam więc na parę propozycji

| OlyJedi Awatar adamowski1
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A co Ci ten zawinił?,w sumie nie jest to aż tak stara konstrukcja "przedpotopowa",w torebce się spokojnie mieści a i fotki robi chyba całkiem niezłe.Za 500 złociszy lepszego nie kupisz.

pat.p
    Gość
    Witam
    Jeśli znajdziesz - Canon Powershot A570IS (lub A 590 IS).
    Wizjer, ekran, paluszki, bardzo dobra jakość optyki, niezłe macro. Kupiłem Żonie drugi (pierwszy zwędzili w kościele na Bornholmie). Nie chce innego, choć mogłaby

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar buzka
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    mju 1020 nikomu (a juz w szczególności mi) nie zawinił, po prostu zginął lub został ukradziony - tyle jego winy...
    Rozważam Panasonic'a DMC-TZ5 - dobry zakres ogniskowych, fotki lekko zaszumione, ale przynajmniej nie ma rzucającej się od razu w oczy efektów aberracji widocznej przy b. wielu aparatach. Jakieś inne propozycje?

P.S. A590 z ogniskowymi 35-140 w porownaniu do 28-280 Panasonica wypada tak sobie, choć jakość sampli jest całkiem zachęcająca...

Awatar martinero
    Mieszka w
    3miasto/Szwajcaria...Kaszubska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A może Kodak Z1085 IS , za cenę 450,-zł dostaniesz zgrabny aparat z matrycą 1,63" i tylko 10 Mp, 4:3 , 3:2 , 16:9 , stabilizację ,trzy opcje zasilania , f 2.8 - 5.1 . Ogniskowa 35 - 175mm (zoom 5x) LCD 2.5 - 230tys. Żadnych zbędnych bajerów ,dobra optyka ,
    ISO 80-3200 ,
    No i "robi" piękne fotki. Dla mamy jak znalazł .

pzdr.
    Ostatnio edytowane przez martinero ; 9.12.09 o 18:47
    "Człowiek musi dokonywać wyborów.W tym tkwi jego siła : w możliwości podejmowania decyzji.
    Paulo Coelho
    Leica...Vilia...Agfa box...Zorkii...parę obiektywów ZD , E-510 i karton Heliosów

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Radziłbym skorzystać z tego linku:
    http://www.optyczne.pl/2.1-Test-Test...4%85tnych.html
    Oprócz zdjęć kwiatków mama pewnie zechce robić fotki "u cioci na imieninach", a wtedy szeroki kąt jest bezcenny. Radzę wybrać spośród testowanych taki co ma dobre makro i radzi sobie z kolorami.
    Kodak Z10085 IS nie jest mały, brak mu szerokiego konta. To model prawie z przed dwóch lat. Jedyna jego zaleta, że kreci filmy HD. W skapcu znalazłem go tylko w trzech sklepach za ok 550 zł.
    Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A do czego aparatowi szerokie konto?

Awatar martinero
    Mieszka w
    3miasto/Szwajcaria...Kaszubska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A do czego aparatowi szerokie konto?
    Jak to do czego... ? do robienia zdjęć u" cioci na imieninach"
    tak jak to widać w teście podanym przez kol. Sapina na optycznych.pl
    Świetna imprezka chłe chłe ....plenerowa... u ojca radiatora chyba
    Swoją drogą architekturka wychodzi też ładniej na szerokim "koncie" to może i pejzaż też by ładnie wyszedł
    Pozdrawiam.M.
    "Człowiek musi dokonywać wyborów.W tym tkwi jego siła : w możliwości podejmowania decyzji.
    Paulo Coelho
    Leica...Vilia...Agfa box...Zorkii...parę obiektywów ZD , E-510 i karton Heliosów