Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Anomalia klimatyczne i ich skutki

excel
    Gość

Anomalia klimatyczne i ich skutki

Podczas spaceru z aparatem w dloni, natrafilem na niespotykane o tej porze roku dziwolagi na skutek nietypowej zimy. Nawet bardzo starzy mieszkancy , z ktorymi zamienilem slowo, nie pamietaja tak lagodnej zimy. Stokrotek w styczniu i gesi - tez nie.
    Popatrzcie - 14 stycznia 2007 roku:

1. Rodzina Stokrotek - a co im tam styczen!

2. Klucz Dzikich Gesi w drodze....? one chyba tez nie wiedza.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Excel,
    1
    Piekne białe stokrotki.
    2
    Ale Ci sie udało uchwycić ten klucz. Kapitalne. Piekny zygzak, piękny błekit i chmurki, delikatne swiatelko oswietla scenę, na której główni aktorzy popisują sie szykiem, elegancją, bielą puchu.
    Excel, czy Ty może masz jakichś swoich ludzi rozstawionych po świecie, który Cię informują gdzie jest właściwe miejsce i kiedy jest właściwy moment, aby focić? Jak na coś takiego inaczej można natrafić?
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Hmm
    1. Banalny kadr, ale wykonanie wzorowe i całość stworzyła niezłą kompozycję. Zachowałeś złoty podział i piękna zieleń stanowi mniej więcej 1/3. Przypusczam że zrobiłeś cropa, ale dzięki temu zdjęcia nabrało uroku, bo mam wrażenie jakbym patrzył na panoramę . Bardzo ładnie wyszło.

2. To mniej mi się podoba , nie jestem ornitologiem więc kształt klucza mnie nie interesuje. na tle nieba szereg kropeczek i nic więce. Nie ma na czym oka zawiesić. Trochę pustawo. Wolałbym mniej ptaków, ale całkowicie wypełniających kadr tak z 3-4, byłoby chyba ciekawiej, ale do tego trzeba by mieć lufę, Ty takiej nie masz . Szkoda. Choć to fajny dokument.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Mnie tez bardziej podobaja sie stokrotki od ptakow. Swietnei dobrany jest format zdjecia, bardzo dobrze wyeksponowales zielen z kwiatkami. Niestety chyba miales brudny obiektyw, bo po lewej stronie jest taki duzy, brazaowy placek, prawie od gory do dolu.

Ptaszki takie sobie. Ot, taki niecodzienny widok o tej porze roku. Rzeczywiscie anomalia, ale to chyba tyle. Brawo, ze udalo Ci sie ten klucz w kadrze uchwycic, ale jakis wielkich walorow estetycznych, dla mnie, ta fotka nie ma.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

excel
    Gość
    Panowie, to sa fotki typu "nowalijki". Nie wykonalem ich dla pobudzenia Waszych doznan estetycznych, a dla pokazania anomalii otaczajacego nas swiata.

Zibi, klucz gesi, kaczek, itd. nie mozna pokazac w calej okazalosci w sposob inny, jak ten. Jezeli pokazesz w duzym zblizeniu, to to nie bedzie juz klucz, a pojedyncza kaczucha zmierzajaca do celu. Moim zamiarem bylo pokazanie masowosci wracajacych w nasze strony ptaki. Abys np. Ty uwierzyl, ze dzieje sie cos nienormalnego - pokazalem klucz. A swoja droga, wierz mi, ze ujecie ptakow w ten sposob, wcale nie nalezy do latwosci. Mam jeszcze inne, moze ciekawsze ujecie. Pokaze za chwile.

Suchar, zauwazylem plame, chyba masz racje, ze obiektyw jest brudny, choc przyznam, ze stokrotek nie dalo sie wyluskac w obiektyw w sposob konwencjonalny. Zaliczylem glebe, plot, pomiedzy galazkami, w koncu udalo mi sie znalezc luke miedzy sztachetami. Wypatrzylem je przez szczeline w dosc szczelnym ogrodzeniu. Przeszdlem jakies 3 m, stanalem...i se mysle - to niemozliwe, nie, chyba sie przewidzialem. Cofnalem sie i sie okazalo, ze jednak dobrze kacik oka zauwazyl biale, ;lsniace w sloncu glowki stokrotek. Pieknie to wygladalo. Inaczej nikt nie dostalby mnie na ziemie. Dla stokrotek warto bylo.

Dziekuje za wszelkie opinie, te pozytywne, i te inne rowniez.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    excel, jest to w koncu dzial "Ocena zdjec", wiec oceniamy. Gdyby to bylo w HydeParku, to inaczej bysmy na te fotki patrzyli. Tam bys nam pokazal anomalie i juz, a tu z definicji bedziemy oceniac estetyke, taki dzial...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

excel
    Gość
    Suchar, no tak, masz racje. Masz niewatpliwa racje. Znowu nie pomyslalem. Dzieki za odpowiedzi.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez excel
    ...Abys np. Ty uwierzyl, ze dzieje sie cos nienormalnego...
    Nie ma w tym nic "nienormalnego" Excel, a zmiany klimatyczne są jak najbardziej normalne i rozpowszechniane przez dziennikarzy z taką łatwością okeślenie "anomalie" nie jest na miejscu.
    Dzięki za wiosenne kadry w styczniu Pozdrawiam
    Full speed ahead!

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    Nie ma w tym nic "nienormalnego" Excel, a zmiany klimatyczne są jak najbardziej normalne i rozpowszechniane przez dziennikarzy z taką łatwością okeślenie "anomalie" nie jest na miejscu.
    Dzięki za wiosenne kadry w styczniu Pozdrawiam
    Wujku Maro,
    trudno mi sie z Toba zgodzic w kwestii klimatu, ale nie bede polemizowal, poniewaz za malo sie na tym znam. Zmiany zauwazam nie przez media, a przez obserwacje, co naturalnie nie musi byc wykladnikiem. Ale nie o to chodzi.

Dziekuje za wypowiedziane slowo.

Pozdrawiam,
    excel

excel
    Gość
    Witam,
    zgodnie z obietnica przesylam zaionteresowanym jeszcze jedno ujecie klucza dzikich gesi. Ponadto podczas wedrowki napotkalem na poletko kwitnacych roslinek motylkowych. Nie pamietam nazwy. Tez niecodziennosc nawet w lagodnym klimacie H.

Po ponownym obejrzeniu musze przyznac, ze w oryginale gesi korowod wyglada bardziej okazale. Trudno.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów