witam w nowym roku i oczywiście wszystkim wszystkiego naj
jedna z nowszych fotek, co powiecie?
witam w nowym roku i oczywiście wszystkim wszystkiego naj
jedna z nowszych fotek, co powiecie?
Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć...
Światło jest do niczego... Nie dość, ze go mało, to jeszcze strasznie się odbija.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dla przypomnienia, nie jestem profesjonalistka i nie mam studia żeby wszystko dokładnie doświetlić, myślałam, że w makro liczy się "szczegół", wrażenie wielkości fotografowanego obiektu..ale ok rozumiem ze nie ważne jak ważne żeby było super światło, beż cieni itp.
Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć...
??!! Czyli rozumie, że zależy Ci na zachwytach, a nie konstruktywnej krytyce?
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
ok ten się nie myli co nic nie robi - to do światła i cienia...a co do krytyki jak najbardziej, tylko chwilami "brzmi" to jak atak a nie krytyka. Ale nie było tematu...w końcu trzeba uczyć się od profesjonalistów, po to tu jesteśmy. Dziękuję w takim razie za konstruktywną krytykę![]()
Gwiazdka ataki to tu na tym forum już były większe
A co do zdjęć to ja bym jeszcze "przyczepił się" do GO - ja przedstawiałbym te zdjęcia w ostrości na całym obiekcie, ale to tylko moje zdanie. O świetle już pisał nie będę, bo to jest już chyba jasne![]()
Światło, GO i kadrowanie - tutaj zawaliłaś. Samo tło też nieciekawie się prezentuje ale to może być kwestia światła. Temat do focenia ciekawy (choć mnie nigdy makro nie ciągnęło) i ćwicząc będziesz go ukazywać coraz ciekawiej. Kadrowanie pierwszej foty jest wg mnie zupełnie nietrafione. Umieściłaś główny motyw w centrum kadru zapominając o otoczeniu (tak wogóle to nie wiem co to jest- chyba jakiś owoc). Na drugiej fotce "kłaki" są delikatnie z lewej ścięte no a z prawej skorupka zlewa się z cieniem. Widocznie miałaś za ciemno i sztuczne światło wyszło za ostre - jeśli to dopalane spawarką to musisz je jakoś rozproszyć, zresztą normalne żarówkowe itp. światło też by sie przydało, jakaś folia czy coś.
Hej! Czy próbowałaś zmiękczyć światło np. serwetką, jedną warstwą chusteczki albo kopertą, czymkolwiek co jest pod ręką? Na ostatnim zdjęciu ciekawsza wydaje mi się 'skorupka' niż sam owoc i chętnie zobaczyłbym zdjęcia tego czegoś![]()