Pisząc o robieniu kilku ekspozycji i sklejaniu ich później w programie masz na myśli całość zdjęcia, czy konkretne elementy - np. tło z jednej ekspozycji, samochód z innej..?
To wszystko zależy od sytuacji. W momencie robienia zdjęć robię przykładowo dwie ekspozycje skupiając się na samochodzie i staram się zredukować odbicia w karoserii i szybie raz na boku a raz na przodzie. Ale jeśli w danym momencie okaże się, że warto zrobić osobna ekspozycję na tło (bo np. mamy ciemny samochód na jasnym tle albo na odwrót) albo, że przy jakiejś innej polaryzacji na szybie dzieje się coś fajnego, to zrobię kolejną.
Przy sklejaniu tego w PSie oglądam co z której ekspozycji warto "wziąć". Tutaj było zazwyczaj tak, że podstawą jest jedna ekspozycja z tłem, które najlepiej wygląda i do tego na masce jest dodawana tylko na samochód ta cześć samochodu, która lepiej wygląda na innej polaryzacji (np. cały bok). Nie wiem czy jasno to wszystko brzmiNo i pewnie ukręciłem sobie teraz bat na samego siebie, bo się okaże, że to nie zdjęcie itd.
No ale cóż, tego typu "prace" tak się robi niestety. A niektóre dużo lepsze "twory" (celowo nie używam słowa zdjęcia) które są robione przez profesjonalistów mają w sobie jeszcze więcej manipulacji.
Nieczęsto tu coś dodaję, ale ponieważ udało mi się w końcu przebrnąć przez te fotki to coś tu powrzucam.
Fotki są zrobione podczas zeszłorocznej - lipcowej - niemieckiej rundy MotoGP (ALICE MOTORRAD GRAND PRIX DEUTSCHLAND).
Ale na początek kilka słów usprawiedliwienia.
Foty są jakie są, bo warunki niestety nie sprzyjały. W sobotę (czyli w dzień w który planowałem łazić wokół toru, szukać fajnych miejscówek i cykać foty) lało jak z cebra - cały dzień w przeciwdeszczowej pelerynie - strach było aparat wyciągać nawet (choć teraz już jestem przygotowany nawet i na taka ewentualność). Więc została tylko niedziela w trakcie wyścigów. Tylko, że to A - mało czasu, B - tłumy oblegające wszelkie ciekawe do robienia fot miejsca, wiszące na siatkach itd. Strasznie dużo ludzi kupuje tam te najtańsze bilety "chodzone" i oblepia siatki. Niestety robione w większość z jednego miejsca. Dlatego niestety z fot zadowolony nie jestem i dlatego tak długo czekały na swój czas. Pogoda tym razem - mimo "straszenia" - jednak wytrzymała.
Ale jednak parę "rodzynków" wydaje mi się udało się ustrzelić dlatego coś wam tu pokażę...
Ahhh motogp....
Od razu się gęba cieszy jak Rossi goni Stonera....
Czasem brakuje ostrości (jakby panoramowanie nie do końca się udało)
Ale tak:
1. da best!!
2. szkoda uciętego zadupka
3. przyciąłeś lorisa....
Ja bym nie mógł robić zdjęć- wybieram się w tym roku na jakieś motodżipi.
Ogólnie fajnie by to wszystko wyglądało z wysokości motocykla ale barierki przeszkadzają... Dobrze myślę ?
I tak wielkie brawa za próby
Dwojka oraz piatka sa swietne...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Dwójka byłaby najlepsza, gdybyś trochę szerzej kadrował. A tak to jedynka wygrywa.
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII
Tak jak Ty, mateuss byś chciał to tylko z akredytacją niestety.
Tu niestety często gęsto przez siatkę z góry z trybuny albo z jakichś nietypowych miejsc. Tam gdzie ciachnięty zadupek musiałem wczesniej ustawić sobie recznie fokus, bo siatka dezorientowała AFa i próbować nadążyć za blisko przejeżdżającym riderem. Dlatego tylko na 125cc się tam odważyłem robić, bo za MotoGP bym tam raczej nie nadążył...
No i na Brnie bracia czesi nie sa tacy skrupulatni i właziłem nawet czasem na trybuny na które wejścia teoretycznie nie miałem a u francowatych niemiaszków nawet ze swojej trybuny mogłem robić zdjęcia tylko ze swojego miejsca na siedząco, bo jak nie to zaraz darli japę porzadkowi, że trzeba siąść albo zająć swoje miejsce... Nawet jak nikomu nie zasłaniałem, bo zwracałem na to uwagę. Ale prikaz jest prikaz... ehhhh
ruff, bardzo ladnie pokazales nam motorki!super
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Bardzo fajnie się ogląda moto-fotki zwłaszcza, że nieczęsto się pojawiają w takim wydaniu.
Duże wrażenie zrobiła na mnie sesja NSX-a.