Odzew niewielki, ale skoro ktoś w ogóle tu zagląda to jeszcze coś dorzucę
Z tej samej imprezy...
Odzew niewielki, ale skoro ktoś w ogóle tu zagląda to jeszcze coś dorzucę
Z tej samej imprezy...
1,3,9,10 świetne ujęcia, ciekawa relacja, chyba w tym sezonie też spróbuję popstrykać fotki na Torze Poznań.
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
6.8.9.10 swietne...wrzucaj kolejne, bo fajne fotki z imprezy..
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Jak na zdjęcia w tak trudnych warunkach to super.
Z tej serii to 1, 3, 4 i 5 (tylko ten siatex na środku...) się wybija ponad normę.
Ruff - niewielu tu zagląda to fakt, reszta woli się kłócić i onanizować sprzętowo![]()
Fajne wrzutki i widać ze walczyłeś z siatką, zastanawiam si jak masz ustawiony AF ja często manual.
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Próbowałem wszelkich ustawień AFa, AF-C głównie, ale próbowałem ustawiać diamencik albo pojedynczy punkt, zminiejszać wielkość punktu AF z normal na small, włączać wyłączać AF-LOCK (skutków działania tego ostatniego nie zauważyłem, więc nie wiem tak na prawdę czy dobrze rozumiem do czego to ma służyć). Kombinacji było dużo. Może gdyby 70-300 miał SWD to by pomogło, bo szybciej by był w stanie ustalić punkt ostrości i się go trzymać.
Tutaj dodatkowo przeszkadzał fakt, że przy takiej fotografii siatka przesuwa się przed obiektywem, bo przecież śledzimy obiekt, więc przesuwająca się przed nosem siatka powoduje, że obiektyw wariuje. Generalnie najlepsze efekty uzyskiwałem ostrząc manualnie choć manualnie to też tak do końca nie było70-300 ma przełącznik AF-MF na obiektywie, więc ustawiałem sobie ostrość na zadany punkt statycznie przy pomocy AFu, potem przełączałem na MF i śledząc obiekt "trafiałem" go (albo nie :P) we wcześniej wybranym punkcie.
Oczywiście wszelkie foty w których nie było przeszkód robię na AF czasami manipulując właśnie ustawieniami które wymieniłem na początku.
Zgodnie z sugestiami Mirka54 zamieszczonymi w mojej galerii spróbowałem jeszcze popracować przy zdjęciu. Więc proszę powiedzcie czy taka obróbka jak przy zdjęciu z końcówka FIX w nazwie nie jest przesadzona. Dla porównania zamieszczam wersję oryginalną (JPG prosto z puszki - końcówka ORI) i wersję zamieszczoną w galerii (końcówka OC). A dlaczego pytam - ponieważ zdarzało mi się przesadzić z obróbką (z ostrzeniem i kontrastem czy nasyceniem) dlatego tym razem bardzo delikatnie starałem się działać. Dlatego powiedzcie mi czy wersja FIX nie jest przegięta ??
MZ wersja FIX czerwień kombinezonu wali po gałach i tak ma być.
dzięki za wyjaśnienie, ja w takich wypadkach używam Manual fokus, domykam przysłonę do wartości ok 8 ustawiam ostrość ze tak powiem na oko i robię na hiperfokalnej jak wyjdzie. wszystkie inne parametry aparatu również full manual.
Pozdrawiam
i u mnie juz w krotce okazja do focenia na torze,
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Dzięki taztaz!
Ja jestem za cienki na hiperfokalne itp. Nie wiem jak tego używać, wyliczać czy cośI poza fokusem który z musu użyłem manual to w takich sytuacjach używam priorytetu migawki aby móc kontrolować czas a resztę parametrów niech sobie mądry aparat sam dobierze
W końcu po to za niego tyle wybuliłem
Tutaj ISO200, F/9, 1/400s, 300mm jak już pisałem wczesniej.
A ja niebawem tez będę wrzucał nowe torowe fotki - tym razem bedzie to ostatnia zeszłoroczna runda WMMP połączona z Alpe Adria z Poznania. Tu bedzie lepiej bo miałem akredytację i dwa dni dobrej pogody!Tylko lepszego obiektywu mi brakowało
Stay tuned
![]()