Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Ruffomotive...

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Odzew niewielki, ale skoro ktoś w ogóle tu zagląda to jeszcze coś dorzucę
    Z tej samej imprezy...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	508,8 KB
ID:	30583   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	403,9 KB
ID:	30585   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	487,1 KB
ID:	30586   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	468,9 KB
ID:	30587  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	454,7 KB
ID:	30593  
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar toko
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1,3,9,10 świetne ujęcia, ciekawa relacja, chyba w tym sezonie też spróbuję popstrykać fotki na Torze Poznań.

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Odzew niewielki, ale skoro ktoś w ogóle tu zagląda to jeszcze coś dorzucę
    Z tej samej imprezy...
    Pewnie że zagląda... nawet częściej niz Ci się wydaje...

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    6.8.9.10 swietne...wrzucaj kolejne, bo fajne fotki z imprezy..
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak na zdjęcia w tak trudnych warunkach to super.

Z tej serii to 1, 3, 4 i 5 (tylko ten siatex na środku...) się wybija ponad normę.

Ruff - niewielu tu zagląda to fakt, reszta woli się kłócić i onanizować sprzętowo

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Fajne wrzutki i widać ze walczyłeś z siatką , zastanawiam si jak masz ustawiony AF ja często manual.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    Fajne wrzutki i widać ze walczyłeś z siatką , zastanawiam si jak masz ustawiony AF ja często manual.
    Próbowałem wszelkich ustawień AFa, AF-C głównie, ale próbowałem ustawiać diamencik albo pojedynczy punkt, zminiejszać wielkość punktu AF z normal na small, włączać wyłączać AF-LOCK (skutków działania tego ostatniego nie zauważyłem, więc nie wiem tak na prawdę czy dobrze rozumiem do czego to ma służyć). Kombinacji było dużo. Może gdyby 70-300 miał SWD to by pomogło, bo szybciej by był w stanie ustalić punkt ostrości i się go trzymać.
    Tutaj dodatkowo przeszkadzał fakt, że przy takiej fotografii siatka przesuwa się przed obiektywem, bo przecież śledzimy obiekt, więc przesuwająca się przed nosem siatka powoduje, że obiektyw wariuje. Generalnie najlepsze efekty uzyskiwałem ostrząc manualnie choć manualnie to też tak do końca nie było 70-300 ma przełącznik AF-MF na obiektywie, więc ustawiałem sobie ostrość na zadany punkt statycznie przy pomocy AFu, potem przełączałem na MF i śledząc obiekt "trafiałem" go (albo nie :P) we wcześniej wybranym punkcie.
    Oczywiście wszelkie foty w których nie było przeszkód robię na AF czasami manipulując właśnie ustawieniami które wymieniłem na początku.
    Pozdr - Ruff
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zgodnie z sugestiami Mirka54 zamieszczonymi w mojej galerii spróbowałem jeszcze popracować przy zdjęciu. Więc proszę powiedzcie czy taka obróbka jak przy zdjęciu z końcówka FIX w nazwie nie jest przesadzona. Dla porównania zamieszczam wersję oryginalną (JPG prosto z puszki - końcówka ORI) i wersję zamieszczoną w galerii (końcówka OC). A dlaczego pytam - ponieważ zdarzało mi się przesadzić z obróbką (z ostrzeniem i kontrastem czy nasyceniem) dlatego tym razem bardzo delikatnie starałem się działać. Dlatego powiedzcie mi czy wersja FIX nie jest przegięta ??
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_7190231_1000px_ORI.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	234,7 KB
ID:	30641   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_7190231_1000px_OC.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	284,9 KB
ID:	30644   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_7190231_1000px_FIX.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	315,7 KB
ID:	30645  
    Pozdr - Ruff
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    MZ wersja FIX czerwień kombinezonu wali po gałach i tak ma być.
    dzięki za wyjaśnienie, ja w takich wypadkach używam Manual fokus, domykam przysłonę do wartości ok 8 ustawiam ostrość ze tak powiem na oko i robię na hiperfokalnej jak wyjdzie. wszystkie inne parametry aparatu również full manual.
    Pozdrawiam
    i u mnie juz w krotce okazja do focenia na torze,
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    MZ wersja FIX czerwień kombinezonu wali po gałach i tak ma być.
    dzięki za wyjaśnienie, ja w takich wypadkach używam Manual fokus, domykam przysłonę do wartości ok 8 ustawiam ostrość ze tak powiem na oko i robię na hiperfokalnej jak wyjdzie. wszystkie inne parametry aparatu również full manual.
    Pozdrawiam
    i u mnie juz w krotce okazja do focenia na torze,

Dzięki taztaz!
    Ja jestem za cienki na hiperfokalne itp. Nie wiem jak tego używać, wyliczać czy coś I poza fokusem który z musu użyłem manual to w takich sytuacjach używam priorytetu migawki aby móc kontrolować czas a resztę parametrów niech sobie mądry aparat sam dobierze W końcu po to za niego tyle wybuliłem Tutaj ISO200, F/9, 1/400s, 300mm jak już pisałem wczesniej.
    A ja niebawem tez będę wrzucał nowe torowe fotki - tym razem bedzie to ostatnia zeszłoroczna runda WMMP połączona z Alpe Adria z Poznania. Tu bedzie lepiej bo miałem akredytację i dwa dni dobrej pogody! Tylko lepszego obiektywu mi brakowało Stay tuned
    Pozdr - Ruff
    przemekrafa.com

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów