Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: ZamekNaLoara

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Excel,
    1
    Ujęcie zamku z umieszczeniem go na dalekim planie pozwoliło pokazać jego parkowe otoczenie, wszystko w pięknym, złotawym świetle, które kładzie długie jesienne cienie na aksamit trawy, rysuje po prawej zdecydowane, proste, pionowe pnie i bezlistne konary drzew, po lewej rozwichrzoną pełnię żółtozielonych, krągłych koron, a w głębi ściany i baszty zamku bielejące na tle ciemnozielonego lasu oraz ciemnoniebieskie wieże sięgające nieba. Dość wysokie niebo dopełnia widok. Piękne, niebanalne, „fotograficzne” światło. Zamek jest widziany poprzez lukę w drzewostanie, dzięki czemu scena przedstawiona na zdjęciu ma głębię i perspektywę. Niezła fotka.
    2
    W tej fotce uderza mnie nastrój – zachodzące słońce kładzie ostatnie promienie na perłę Lombardii. Od strony wschodniej na ścianach bazyliki widać nadchodzący zmrok. Mury jeszcze bieleją, ale już bardziej na niebiesko. Główny obiekt jest umieszczony niecentralnie i bardzo dobrze, bo zostawia miejsce zachodzącemu słońcu. Pas drogi z żywopłotem i pas muru rozchodzą się, co wytwarza specyficzną perspektywę podtrzymywaną „jawnie” tylko przez zbieżność i na żywopłocie i murze oraz dzieli obszar zdjęcia przed kościołem na trzy części – jaśniejszy pas drogi, ciemniejszy trawnik z żywopłotem oraz jaśniejszy pas muru. Obszar trawnika z urozmaicającym go niskopiennym drzewkiem jest przedmową, wstępem do obiektu głównego - białej bazyliki dominującej nad błękitnym bezkresem w tle i dalekimi górami różowiejącymi w zachodzącym słońcu. Gdybym się znalazł w tym miejscu, w tym momencie, to byłby to czas zadumy. Bardzo dobre zdjęcie, doceniłem je po kilkakrotnej analizie.
    3
    Zdjęcie najmniej dobre. Nie widać w nim spójnego zamysłu - co ma być obiektem głównym, a co ma go wspierać. Najbardziej przeszkadza mi pozioma linia (chyba droga) pod zamkiem konkurująca z horyzontem. To są moje narzekania. Zdjęcie nie jest takie złe, jakąś informację niesie i ma pewne walory estetyczne, jak chociażby perspektywa drogi, słupki, itd.
    4
    Fotka przedstawia szaleńcze, finezyjne, rozbuchane wieżyczkami piękno. Stoję na zielonym kobiercu, wijąca się zakolami droga zaprasza. Jestem zaskoczony, niemy, oszołomiony koronkową geometrią czarodziejskiej budowli okrytą błękitnym woalem tajemnicy.
    Excel, masz oko.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Przepraszam:
    2
    W tej fotce uderza mnie nastrój – zachodzące słońce kładzie ostatnie promienie na perłę Lombardii
    Powinno być: "Umbrii"
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Zdecydowanie najbardziej ujęła mnie nastrojem i pięknym kadrem 2. Piękne zdjęcie, ale gdybyś zrobił cięcie na dole na ok. 2 cm, zlikwidowałbyś ten śmieć w żywopłocie i zupełnie niezrozumiały czarny lewy dolny róg. Ale to drobiazgi przy pięknie tego zdjęcia. Pozostałe fotki podobają mi się także. Starałbym się jednak nieco zbliżyć do obiektów, bo w nich jest urzekająca pięknem architektura. Owszem otoczenie także, ale myślę, że w innej porze roku byłoby piękniej.
    Excel ostatnie fotki, które wstawiasz naprawdę mi się podobają. Miałeś dość długą przerwę, ale pięknie ją nadrabiasz.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Acadaemicus
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na wstępie chciałem przeprosić za OT. Mam nadzieje że zarówno autor tematu, jak i Modementorzy nie będą mieli nic przeciwko jeśli pozwole sobie na wyjaśnienie "sprawy formalnej".

Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    Hindenburg leży w dawnym DDR, ok. 30 km na południe od Wittenbergu i ok. 80 km na zachód od Berlina.
    Ale...
    To także przedwojenna nazwa takich miejscowości jak Zabrze oraz Kończyce (ale nie wiem czy chodzi tu o te Kończyce na Podkarpaciu).
    W tym wypadku Hindenburg odnosi się zarówno do Zabrza jak i Kończyc (jednej z jego dzielnic).

Niestety nie przewidzałem takiego zainteresowania miejscem mego pochodzenia i nie przygotowałem żadnych nagród. Następnym razem obiecuje się poprawić

Czy to miasto czy wieś trudno rostrzygnąć, ale z ciekawostek pochwale się że do 29 września 1922 roku, kiedy to Zabrze uzyskało prawa miejskie, była to najwieksza wieś w Europie

pzdr

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Acadaemicus
    Na wstępie chciałem przeprosić za OT. Mam nadzieje że zarówno autor tematu, jak i Modementorzy nie będą mieli nic przeciwko jeśli pozwole sobie na wyjaśnienie "sprawy formalnej".

Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    Hindenburg leży w dawnym DDR, ok. 30 km na południe od Wittenbergu i ok. 80 km na zachód od Berlina.
    Ale...
    To także przedwojenna nazwa takich miejscowości jak Zabrze oraz Kończyce (ale nie wiem czy chodzi tu o te Kończyce na Podkarpaciu).
    W tym wypadku Hindenburg odnosi się zarówno do Zabrza jak i Kończyc (jednej z jego dzielnic).

Niestety nie przewidzałem takiego zainteresowania miejscem mego pochodzenia i nie przygotowałem żadnych nagród. Następnym razem obiecuje się poprawić

Czy to miasto czy wieś trudno rostrzygnąć, ale z ciekawostek pochwale się że do 29 września 1922 roku, kiedy to Zabrze uzyskało prawa miejskie, była to najwieksza wieś w Europie

pzdr
    Okazuje sie, ze nie przewidziales tez, ze mieszkajac w Polsce, obowiazkiem Twoim jest pisania nazw miejscowosci w jezyku polskim. Zastanawiam sie czym i komu chcesz zaimponowac uzywajac niemieckiej nazwy? Nie swiadczy to ani o Twojej wielkosci, ani o wyjatkowosci. Dla mnie jest to dowod nieznajomosci historii, a przede wszystkim braku szacunku dla tych, ktorzy z przerazeniem i obrzydzeniem wspominaja czasy Hindenburga.

Sprawa Hindenburga byla juz wczesniej omawiana i wywolala dokladnie takie samo oburzenie.
    Moim zdaniem administracja powinna zabronic uzywania tego typu nazewnictwa.

Pozdrawiam,
    excel

excel
    Gość
    Via PW sprawa zostala, nazwijmy to w "dyplomatyczny sposob"wyjasniona. Odnosze wrazenie, ze zrozumiano.

pozdrawiam,
    excel

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    Zdecydowanie najbardziej ujęła mnie nastrojem i pięknym kadrem 2. Piękne zdjęcie, ale gdybyś zrobił cięcie na dole na ok. 2 cm, zlikwidowałbyś ten śmieć w żywopłocie i zupełnie niezrozumiały czarny lewy dolny róg. Ale to drobiazgi przy pięknie tego zdjęcia. Pozostałe fotki podobają mi się także. Starałbym się jednak nieco zbliżyć do obiektów, bo w nich jest urzekająca pięknem architektura. Owszem otoczenie także, ale myślę, że w innej porze roku byłoby piękniej.
    Excel ostatnie fotki, które wstawiasz naprawdę mi się podobają. Miałeś dość długą przerwę, ale pięknie ją nadrabiasz.

Piotr
    ,

juz od kilku dni "chodzi"mi po glowie, aby w koncu odpowiedziec Tobie na mily post (co wcale nie znaczy, ze tylko na mile odpowiadam), ale z powodu roznych watkowych zawirowan zostales nieswiadomie przesuniety na bok.

Wiem, ze fotki maja niedociagniecia. Wkleilem je, poniewaz chcialem sie podzielic z Wami bajkowymi obrazami, jakie mozna spotkac we Francji. Tak, jak wspomnialem, kazda fotka jest w pospiechu wykonana, dwa z nich przez szybe samochodu. Tak nakazywala koniecznosc. I tak dziwie sie, ze tak wyszly. Wroce tam, z plecakiem czasu, fotograficznej weny i ciekawoscia swiata. Obiecuje, ze wtedy sie pochwale.

Dziekuje za pozytywne przyjecie moich niektorych fotek.

pozdrawiam,
    excel

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów