Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zmiana Pentax -> Olympus

piters1986
    Gość

Zmiana Pentax -> Olympus

Witam. Używam pentaxów od ponad 2 lat. Obecnie mam k10 z kitem doszerokich ujęć i manualną 50/1.7 do portretów oraz lampę metz 48 AF-1. Zastanawiam sie nad zmianą na jakiegoś olka + 14-54 bo podoba mi sie to szkło. Do tego może lampka lub coś do portretu tylko co??. Nie wiem jaką puszkę brać pod uwagę. Podoba mi sie e-330 bo jest tani i ma uchylny wyświetlacz z LV, podoba mi sie e-1 tylko to już stara konstrukcja. Głównie focę jakieś widoczki, lubie szerokie kąty. Czy warto dla tego szkła zmienić system? Nie drukuję zdjęć większych niż A4 a przeważnie 10x15.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czego ci brakuje w tym co masz ? Jakiś czas temu ja się zastanwiałem nad zmianą E-330 na jakiegoś Pentaxa Może się zamienimy?
    mente et malleo

piters1986
    Gość
    No właśnie sam nie bardzo wiem lubię zmiany kit pentaxa nie jest może najgorszy ale nie ma co porównywać do 14-54. Trochę mnie przeraża serwis pentaxa, olek ma bardzo dobry wg serwis co już sprawdziłem raz na kompakcie sp500. Nie mam już gwarancji na k10 i troche sie boje że jak coś padnie to mogę puszke zakopać w ziemi bo nie opłaci sie wysyłać do serwisu (np. migawka do k10 to koszt 1000zł). Nie jestem maniakiem ostrości ani bezszumowych zdjęć. Od zawsze podobał mi sie system olka. Zastanawiam sie nad czymś niedużym, uniwersalnym i w miarę lekkim. 14-54 właśnie by mi pasował (kąty widzenia jak 28-108mm) i dlatego sie zastanawiam właśnie. Nienawidze nosić po 3 obiektywy itd. Jak 14-54 sprawuje sie na najdłuższej ogniskowej?

darkelf
    Gość
    Moje "studyjne" portrety robione są na ZD 14-54 przy najdłuższej zazwyczaj ogniskowej, bardzo lubię ten obiektyw. W innych systemach obiektywów się zazwyczaj nie lubi, bo robią coś złego, a Zuiko zawsze robi coś dobrego

piters1986
    Gość
    Puszka k10 jest świetna ale o dobre uniwersalne szkiełko do P jest trudno w rozsądnej cenie. Możecie polecić jakieś galerie gdzie można obejrzeć kadry z 14-54?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    wpisz w naszej galeriowej wyszukiwarce "14-54".
    jest tego sporo
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wiekszość moich zdjęć (jeśli nie fiszajem ) jest robionych 14-54

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Wiekszość moich zdjęć (jeśli nie fiszajem ) jest robionych 14-54
    we sumie u mnie podobnie- oprocz samolotow to wiekszosc 14-54
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

piters1986
    Gość
    "Czego ci brakuje w tym co masz ? Jakiś czas temu ja się zastanwiałem nad zmianą E-330 na jakiegoś Pentaxa Może się zamienimy? "

Marecki a co proponujesz? Ja mam k10 + smc 18-55 puszka ma niecałe 9tyś klapnięć.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To był taki lekki żarcik. Nie chcę rezygnować z e-systemu. Zamierzam jeszcze go rozszerzyć o m4/3, co z adapterem pozwala na uzupełnianie się szkłami. Poza tym mój E-330 w chwili obecnej nie jest w pełni sprawny. Rozkalibrowany mam system balansu bieli. Da się robić fotki ale tylko RAW i sporo zabawy z kolorami. Naprawię i będzie jak nówka.
    Pozdrawiam
    mente et malleo