1. Pożycz od kolegi/kup lampę. Inny Świat. (Zresztą, zdjęcie kotka już to pokazało). Jasny obiektyw też może coś dać. Mnie wychodziły jako takie zdjęcia Heliosem na ISO 800 w pomieszczeniu. Ale światło świetlówek i tak nie jest przyjemne.
2. Mówiłeś, że masz kolegów z innymi systemami ;D zaproś ich na kawę/piwo z aparatem i pobaw się tym sprzętem w pokoju. Zobaczysz czy o to ci chodzi.
Podsumowując i tak powiem Lampa! i nie błyskać fleszowym wspomaganiem AF ludziom po oczach. Może na polityków to jest dobre, ale działa tylko wtedy gdy obiekt się nie rusza i tobie nie drży ręka, w przeciwnym wypadku niewiele pomaga, a na pewno przeszkadza - ludzie poirytowani, baterie rozładowane...
P.S. Mój E-500 potrafi ostrzyć bez wspomagania AF nawet przy jednej świetlówce, ale robi to na tyle wolno... że nadaje się tylko do robienia zdjęć przedmiotom. Testowane przeze mnie kompakty robiły to o wiele szybciej (np. Sony DSC-cośtam) - bo miały doświetlanie diodą.
--
Zerknąłem na te twoje zdjęcia... ty chyba jaśniejszy obiektyw potrzebujesz ;D Zresztą ja też. Manual/Automat - cokolwiek. A poza tym, wg. mnie jakość do wydruków pocztówkowych super, do A4 już tylko dobra. Szumy kwestia gustu. Dla mnie jakość super.