Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Czy pozbywać sie E-420?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    szkoda, że za propozycję zakupu kompaktu dostało mi się aż tak po reputacji, nie żałujcie sobie i tym razem

propozycja nie była złośliwa bo na prawdę przy dziecku to jest dobre rozwiązanie, w kiepskich warunkach oświetleniowych mój canon a720 radzi sobie trochę lepiej niż e-510 z kitem, więc albo jasny obiektyw albo dobry kompakt, bo nie wiem czy lustrzanka z innego systemu z kitowym obiektywem poradzi sobie lepiej

za kompaktem przemawia też możliwość nagrania krótkiego filmu, nie każdą sytuację z udziałem dziecka da się oddać za pomocą najlepszego technicznie zdjęcia

pozostało jeszcze kilka punktów reputacji, dla kilku osób złych za kompakt jeszcze wystarczy
    Ostatnio edytowane przez muszyk ; 25.11.09 o 22:54
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez muszyk Zobacz posta
    ...... bo nie wiem czy lustrzanka z innego systemu z kitowym obiektywem poradzi sobie lepiej
    Poradzi sobie lepiej.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mcmike Zobacz posta
    ale AF nie odpuszcze, że jest fatalny ( z 12-60 i niebo lepszy) , a co do nieudanych zdjeć dziecka to na wielu fotkach po 15tym przedbłysku mała chodzi 20 sekund z 'krzywą' miną i i zdarza sie że mimo błysków i starań AF nie da rady i po 10s braku reakcji aparatu sam odpuszczam przycisk bo mała już w drugim pokoju
    aha na suficie 4x23W pseudoekologicznych swieczek :P
    to jakieś tam światło masz, próbowałeś wyłączyć wspomaganie AF? Bez błyskania lampą przynajmniej e-510 szybciej łapie ostrość, czasami się tylko pomyli, przy włączonej spawarce to trwa, trwa i trwa a i tak się potrafi pomylić równie często, kupiłem używanego metza za 200zł i lampka wspomagania pomaga kiedy jest słabe światło.
    Ostatnio edytowane przez muszyk ; 25.11.09 o 22:54
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    tutuaj
    http://users.vline.pl/~profesore/test/
    wrzucilem 3 zdjecia (bez przerobek, wiec info jest), wiecej nie dalem rady bo upload mam tragiczny
    walory artystyczne zerowe zreszta jak i moje umiejetnosci w tej kategori , chodzi glownie o techniczne (zirytowała mnie faktura spodni)
    wiem ze mozna z rawa przerabiac jak i samego jpega ale niestety nie mam czasu na zabawy (no moze na kilka waznych zdjec bym mial) i dlatego chcialem zeby zdjecia zrobione z marszu technicznie byly OK a te udostepnione mi sie nie podobaja
    co do wylaczania wspomagania AF sluszna uwaga jendak musze troche pokombinowac i stracic czas
    to ze przydatna jest zew lampa przy pokojowej fotografi to tez fakt i bez wzgledu na aparat
    a moze bez kombinowania sie nie da (mowie o technicznej stronie zdjecia) chyba ze budzet sredniej rocznej pensji przeznaczymy na sprzet

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    tutuaj
    http://users.vline.pl/~profesore/test/
    wrzucilem 3 zdjecia (bez przerobek, wiec info jest), wiecej nie dalem rady bo upload mam tragiczny
    walory artystyczne zerowe zreszta jak i moje umiejetnosci w tej kategori , chodzi glownie o techniczne (zirytowała mnie faktura spodni)
    wiem ze mozna z rawa przerabiac jak i samego jpega ale niestety nie mam czasu na zabawy (no moze na kilka waznych zdjec bym mial) i dlatego chcialem zeby zdjecia zrobione z marszu technicznie byly OK a te udostepnione mi sie nie podobaja
    co do wylaczania wspomagania AF sluszna uwaga jendak musze troche pokombinowac i stracic czas
    to ze przydatna jest zew lampa przy pokojowej fotografi to tez fakt i bez wzgledu na aparat
    a moze bez kombinowania sie nie da (mowie o technicznej stronie zdjecia) chyba ze budzet sredniej rocznej pensji przeznaczymy na sprzet
    Pierwsza fotka O.K. Sympatyczna i technicznie O.K
    Druga wyraźnie poruszona ale pewnie po części za sprawą ogniskowej (137 mm i czasu 1/80 a chyba w 420 stabilizacji nie ma) i ruchu modelki. Iso 400 a szum do przełknięcia - chociaż silny to jednorodny, przypominający ziarno z analogów.
    Trzecia - ISO 200 a szum w cieniach (spodnie i spódnica) brzydki.
    Ten typ tak będzie miał. Pomoże w jakimś zakresie RAW i samodzielne wywoływanie + ręczne odszumianie (jak kogoś to szczególnie bawi i ma czas). Przy przewadze zdjęć rodzinno - pamiątkowych może to być denerwujące a wtedy warto poważnie rozważyć zmianę systemu na taki który m.in. generuje lepsze JPEG.
    Ostatnio edytowane przez Misiaczek51 ; 26.11.09 o 00:02
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zakup 2 blendy , srebro - zlota , biała ... ustaw dziecko blisko okna odbij światło białą blendą doświetl srebrno -złotą ...

wyłącz lampe w aparacie , Af centralny , zdjecia rób na świetle zastanym , pomiar matrycowy ,przy kitach f8 wyrobisz z iso 400 na 1/60 -1/30, będziesz zadowolony stracisz ok 200zł ... może jeszcze starczy na tło

nie będziesz zadowolony z efectu kup jasne szkło ...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyzbym był przypadkiem dziwnego faceta co do zdjec pamiatkowo-rodzinnych chcial lepszy aparat ? hehe
    a co do 1 zdjecia tego ze Zgredkiem (moja corka) to nie podoba mi sie faktura na skorze a szczególnie nożce

moze sie czepiam troche, na odbitkach 10x15 wszystko byloby OK ale jednak czasem chce sie wieksze a i jak przegladam zdjecia na kompie to po skadrowaniu trafia sie ze widze 1:1 i wtedy jednak to co mnie drazni widze

psemo widzisz ja chce tak na leniwca, dzieciak siedzi na lozku to biore aparat i robie nie zawsze moge prosic sasiadow zeby mi blendy potrzymali hehe, nie mowiac o tym ze jakby zobaczyla cos swiecacego na zloto to by pewnie bym zobaczyl pierwszy sprint w jej wydaniu (w koncu to mala kobieta)
    Ostatnio edytowane przez mcmike ; 26.11.09 o 00:11

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Jeżeli stwierdziłeś to organoleptycznie to znaczy że optyczni bredzą. U nich 620 przy ISO 100 ma rozpiętość o 1EV niższą. I bądź tu madry i wierz testom!
    Witaj !

Na poczatku tez tak myslalem czytajac optycznych ale jak
    zaczalem robic zdjecia E-620 i ze starego E-410 i po obrobce RAW-ow dosc szybko zauwazylem, ze mozna z RAW-a z E-620 ciagnac swiatla i cienie za uszy znacznie lepiej.

Wiec tym bardziej nie rozumiem jak mogli twierdzic ze E-620 ma rozpietosc
    tonalna mniejsza jak w praktyce widac ze jest dokladnie odwrotnie

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dzieciak siedzi na lozku to biore aparat i robie nie zawsze moge prosic sasiadow zeby mi blendy potrzymali hehe,

oceń sam i nikt mi blendy nie trzymał ... dziecko siedzi w fotelu za pleckami mała poduszka ...

aparat bez znaczenia jeśli braknie światła ... a jasne obiektywy kosztują w każdym systemie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e 510.jpg
Wyświetleń:	209
Rozmiar:	109,1 KB
ID:	26484  

piotrek204
    Gość

Obraz jak na dslr'a fatalny, dobry kompakt w takich warunkach wypluje lepszy.
    Przy takiej jakosci na ISO100 i 200 to jednak zmienic puszke proponuje.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 26.11.09 o 11:57

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów