Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Czy pozbywać sie E-420?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    E 420 miał premierę w marcu 08
    EOS 500 D w marcu 09

przypuszczam ze aparat wypuszczony w marcu 2010 bedzie miał jeszcze szybszy AF i jeszcze mniejsze szumy niż EOS 500 D

Zatem Jesli logicznym jest wyłozenie 3500 bo EOS500D jest nowszy mniej szumi i malepszy AF - szykuj się zatem bo idąc dalej tym tropem niebawem go sprzedasz ( go czyli 500D ) i kupisz jeszcze mniej szumiący aparat z jeszcze szybszym autofocusem. bo Twoje zdjecia bądą nie az tak bardzo ale zaszumione i nie ostre.

I tak albo mozna gonic za tdealnym aparatem który zrobi wszystko za Ciebie - albo nauczyć się robić zdjęcia

Gdybysmy widzieli jakieś zdjęcia autora mozna było by bardzej podstawnie rozmawiać. może robi zdjęcia na ISO 1600.

Ja wychodze z założenia że warto nauczys się robić zdjęcia zanim zacznie się narzekać. Wychodze z założenia że więcej Ci da umiejętne posługiwanie się lampą ze starszym modelem niż nowszy model bez lampy

Ale ile osób tyle opinii.

To ja mam propozycję inną.

Kup sobie lampe i / lub jaśniejszy obiektyw - porób zdjęcia - jeśli okaże się że nie spełnia to Twoich oczekiwań - sprzedaj i kup jeden z proponowanych aparatów

Z resztą. chcesz kupić inny korpus - kup - taka rola marketingowców żeby budować potrzeby a potem je zaspokajać.

szmy na pewno bedziesz miał mniesjze to nie ulega wątpliwośći. Czy zdjęcia będziesz robił dobre ? czy AF będzie robił to co chcesz czy to co może - tego nie wiem i pewien już tak bym nie był

piotrek204
    Gość
    E420 z dobra lampa (zewnetrzna) da lepszy obrazek w pomieszczeniu niz D3s bez lampy przy kiepskim swietle.

- szklo prawie nic nie zmieni
    - jak masz mozliwosc, pozycz lampe
    - jak nie masz kup FL-36
    - jesli sie nie sprawdzi stracisz 100PLN na eksperymencie z lampa i bedziesz mogl z czystym sumieniem zmienic body
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 25.11.09 o 16:29

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Ech... kolega zadaje bardzo konkretne pytanie, a wy odpowiadacie mu, że jak zmieni system to nie będzie robił lepszych zdjęć!
    Dwa KONKRETNE problemy - szumy i wolny AF. Niestety, jasniejsze szkło oraz lampa to półśrodki, myślę, że wiele osób o tym wie.

Ja mam radę taką - kup jeden z proponowanych przez siebie aparatów, popróbuj go przez tydzień. Jeśli nie będzie istotnej poprawy - sprzedasz go, tracą na tym 100-200 zł (to niewielka cena za doświadzczenie). Jesli będzie istotna różnica, to sprzedasz olka.
    I tyle.

PS. Reputację poprosze, bo spodobało mi się to i od kiedy wiem jak sprawdzać - sprawdzam codzinenie!
    Witaj !

Mowisz szumy i wolny AF.

Wiesz... robilem zdjecia dzieciakom wielu znajomym
    znacznie gorszym sprzetem od E-420 i mozna bylo...
    wykonac wiele udanych zdjec wiec to nie jest
    tak, ze E-420 jest kiepski.

Piszesz ze polsrodek to... miec jasny obiektyw i lampe ale spojrz
    na te sprawe, ze to nie chodzi o zawodowe focenie a
    amatorskie dla wlasnych domowych celow.

Jak sie kolega postara zrobi swoim E-420 ladne i ostre zdjecia
    dzieciakom i tutaj duzo doinwestowac nie trzeba.

Co moge jeszcze powiedziec... Moze Usmiejesz sie ale
    E-410 + FL-36R robilem cale Wesele w tym zdjecia nocne
    i dalo sie niezle je wykonac.

Rozumiesz... Mariush nie zawsze trzeba armaty to zabicia muchy a
    jak sie postarasz... Zrobisz E-420 ladne zdjecia.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za odpowiedzi i pomocne wnioski/uwagi (te złośliwe też, hehe)

tak poczytałem podyskutowalem ze znajomymi (akurat maja przy sobie Soniaka A700 i Canona 5d + Lki), popatrzyłem na dpreview i kurde za duzo kasy bym musial wydac po przejsciu na inne body, obiektywy Olka te kitowe są dobre a ten 12-60 rewelacyjny, przymierzam się do lampy zewnętrznej FL-36R (używki w cenie nowych więc nie oszczędze)

jednak bedę starał się 'rozbudować' Olka, o lampie już wczesniej myślałem ale teraz wiem że kupie, najwyżej pomyśle czy obiektyw 12-60 ( znajomy ma wiec wiem co i jak) czy 15-54 sporo tańszy ale ...właśnie nie wiem co ( co do używek to troche strach kupować 'bez oglądnięcia')
    i pewnie bede musiał kupić troche większą kartę i robić raw+jpeg bo czasem jednak trzeba obrobić zdjecie (chociaż ja leniwy jestem i dlatego tak chciałem ładne jpegi)
    teraz bedę wypatrywał osprzętu

a zdjecia umieszcze jak dotre z pracy do domu

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mcmike Zobacz posta
    Witam
    mam dość ogóne pytanie:
    Czy pozbywać sie mojego E-420 Dual Kit?
    Sa w zasadzie tylko 2 rzeczy ktore mnie denerwują:
    -dość mocne szumy w słabo oświetlonych scenach
    -tragiczny AF + beznadziejne wspomaganie AF lampą błyskową
    rozwine troche myśl i powiem że głownie problem jest w fotografowaniu dzieciaka w domu (wspomaganie lampy powoduje ze dziecko sie krzywi a wolny AF ze wychodzi zdjecie 1/10)
    wiem że moge dokupic lepszy obiektyw np 12-60 ale to 3,5k PLN (kolega ma i jest przepaść miedzy kitowymi), mogę dokupić statyw ale przy dziecku to potrzebuje czasów krótszych a nie statywu

wracajac do pytanie to chodziło mi o przesiadke np na Nikona D90 ( kosztuje w kicie z 18-105VR tyle co 12-60 :P) czy Canona 500D

ogólnie wiem że dołoże do interesu ale chodzi mi o Wasze opinie czy taka przesiadka (w sumie w tej samej klasie aparatów) poprawi znacznie tez 2 rzeczy które mnie denerwują
    Pozdrowienia
    Jeżeli masz możliwość zmieniaj i nie daj się zwariować opowiadaniom jak to będzie wspaniale jak dokupisz lepszy obiektyw i lampę. Jeśli finanse pozwalają bierz D90 z 18-105 i zobaczysz że fotografowanie zacznie Ci dawać znacznie więcej przyjemności.
    Dobrze że zablokowałem sobie reputację ...
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Jeżeli masz możliwość zmieniaj i nie daj się zwariować opowiadaniom jak to będzie wspaniale jak dokupisz lepszy obiektyw i lampę. Jeśli finanse pozwalają bierz D90 z 18-105 i zobaczysz że fotografowanie zacznie Ci dawać znacznie więcej przyjemności.
    Dobrze że zablokowałem sobie reputację ...
    fpotografowane zacznie dawać wiecej przyjemności?

Bez jaj. Zmiana sprzetu srawi przyjemność. Fajnie jest sobie kupic nowy gadżet.

Ale fotograficznie nic ona nie wniesie, nie w sytuacji, kiedy pytający się zastanawia czy zmieniać. Jakby potrzebował technicznej zmiany, to by sam o tym wiedział i wiedziałby co chce. W innym przypadku to jest tylko wymiana zabawki (czego nie krytykuje, bo sam lubie zabawki )
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    ...
    rozwine troche myśl i powiem że głownie problem jest w fotografowaniu dzieciaka w domu (wspomaganie lampy powoduje ze dziecko sie krzywi a wolny AF ze wychodzi zdjecie 1/10)
    wiem że moge dokupic lepszy obiektyw np 12-60 ale to 3,5k PLN (kolega ma i jest przepaść miedzy kitowymi), mogę dokupić statyw ale przy dziecku to potrzebuje czasów krótszych a nie statywu
    ...
    Może po prostu jest za mało światła w pomieszczeniu gdzie fotografujesz?
    Możesz pokazać jakieś przykładowe zdjęcia, te które nie wyszły i te z których jesteś zadowolony w tych złych warunkach?

E-420 ma taką, a nie inną matrycę. Szumi na wysokich czułościach i to bardzo widocznie. Ale tak mi teraz przyszło do głowy: może fotografujesz w trybie 'Auto'? Przy lustrzance spróbuj zrezygnować z tego trybu. Większe szumy na niektórych zdjęciach mogą być powodowane tym, że aparat "wskakuje" na wyższe ISO (często maksymalne) kiedy jego pomiary pokażą, że tak trzeba. A wtedy brak dostatecznej ilości światła powoduje taki, a nie inny pomiar i mamy zdjęcie w 1600 ISO, z czasem 1/10 sekundy (przy tym pewnie fotografowana postać wyjdzie poruszona).

Jednak to moje spekulacje bo nie wiem czy na pewno używasz trybu 'auto' i jakie faktycznie jest oświetlenie w pomieszczeniu. Potwierdzenie tych informacji i jakiś materiał dowodowy z pewnością uściśli poradę z mojej strony.

Przy okazji dopiszę, że w lustrzance warto poeksperymentować w trybach od P, A, S, M. Wyłączyć AutoISO w menu aparatu. Samemu dobierać czułość. Ale przede wszystkim, jeśli to możliwe, doświetlać to co się chce fotografować, jeśli warunki zastane są, mówiąć krótko, kiepskie.

Co do ZD 12-60, to rzeczywiście cena może być zaporowa. Jednak jest ZD 14-54. Tak samo jasny obiektyw, o nieco krótszym zakresie względem ZD 12-60. Jednak niezmiernie uniwersalny.

Generalnie lustrzanka to droga "impreza" z punktu widzenia spodziewanych efektów. Zwykle zaczyna się od body, kitów, a później przychodzą lampy, zmiana obiektywów, etc. Raczej należy to zaakceptować.

...
    ogólnie wiem że dołoże do interesu ale chodzi mi o Wasze opinie czy taka przesiadka (w sumie w tej samej klasie aparatów) poprawi znacznie tez 2 rzeczy które mnie denerwują
    Pozdrowienia
    Poprawi z pewnością jaśniejszy obiektyw i/lub światło błyskowe. Jeśli światła brakuje to nawet wysokie ISO nie poprawi zdjęć, bo z czego zrobi się światłocień jak źródła światła są marne i poustawiane w dziwnych miejscach (w domu zwykle wiszące, górne światło jest jedynym źródłem).

Jedno co wiadomo na pewno. Warto pouczyć się fotografowania, trochę poeksperymentować. W sprzęt zawsze można zainwestować, ale jego automatyka nigdy do końca nie jest przewidywalna w trudnych warunkach oświetleniowych.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez AdSR Zobacz posta
    lepsza matryca - E-620 ponoć mniej szumi (stabilizacja, jak statyw, niewiele pomoże)
    Raczej ta sama matryca, tylko zabawa krzywymi w silniku jpeg.

Do światła zastanego w pomieszczeniach - tylko stalka (np 30mm Sigmy).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Raczej ta sama matryca, tylko zabawa krzywymi w silniku jpeg.
    Na pewno nie ta sama.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta

Ale fotograficznie nic ona nie wniesie, nie w sytuacji, kiedy pytający się zastanawia czy zmieniać.......... W innym przypadku to jest tylko wymiana zabawki (czego nie krytykuje, bo sam lubie zabawki )
    Łatwiej osiągnąć lepszy efekt. Aby nie było nieporozumień - mówię raczej o stronie technicznej zdjęć bo ich estetyka to zupełnie inna kwestia. A zabawki ja też lubię.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów