Podajcie mi te czasy pełnego naładowania proszę. i właśnie, gdzie kupić te hfr'y?
Podajcie mi te czasy pełnego naładowania proszę. i właśnie, gdzie kupić te hfr'y?
Karol, spóźniłeś się z radą. Nie zdążyłem przeczytać z rańca i kupiłem komplet GP 2600 w MM. Sanyo nie było.Zamieszczone przez KaarooL
Rodia, przed chwilą wypróbowałem FL-36 w ciemnym pokoju. Do naświetlenia bez lampy światłomierz pokazywał, że brakuje 5 stopni EV. Jednym słowem ciemno jak w d... Lampa po włączeniu ładowała się ok. 5 sek. potem po błyśnięciu od razu zapalała się lampka gotowości. Tak strzeliłem 3 razy, więcej nie próbowałem. Na lampie miałem założony dufuzor, więc wynik nie jest zły.
Z odbiciem od sufitu w mieszkaniu podobna sytuacja - lampa gotowa bezzwłocznie. Gorzej kiedy sufit wysoko, ale w końcu czego wymagać od amatorskiej lampki.
FL 36 naprawdę daje radę. Mam lampę Canona 380 EX (ociupinkę mocniejsza), ale nie widzę różnicy w użytkowaniu. A właściwie widzę na plus FL, bo ta kręci głowicą w dwóch osiach. To wielki plus. A Canon ma tylko pokłony.
W instrukcji do lampy masz tabelkę z czasami ładowania dla różnych akumulatorów. Czasy te nie odbiegają zbytnio od rzeczywistości. Instrukcję możesz zassać zaś ze strony producenta. FL-36 ładuje się stosunkowo wolno i żadne akumulatory tego nie poprawią - lampa ma ustawione ograniczenie prądowe zabezpieczające przed spaleniem. Jeśli zależy Ci na czasie ładowania to kup FL-50 - z zewnętrznym zasilaniem ładuje się od zera w sekundę, a na własnym max. 5s.Zamieszczone przez rodia
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
I jeszcze - na manualu po ustawieniu pełnej mocy błysku ładuje się ok. 5-6 sek. na aku GP 2300.
Na Ebay-u znalzlem tylko to :
http://cgi.ebay.co.uk/HFR-Schnelllad...QQcmdZViewItem
FL-36 to ja już mam. Teraz zastanawiam sie nad akumulatorami. bo mimo iż lampa ma ograniczonie maxymalnego prądu to i tak nie wszystkie akumulatory (z powodu wewnętrznej rezystancji) są w stanie dać ten prąd. A jest tak na pewno bo np. na enegizerach laduje mi sie kolo 9 sekund, na GP kolo 6-7, na VARTA 10 sekund. Pytanie zadalem po to by wiedziec czy da się uzyskać coś lepszego niż przy GP - bo te trzy mialem okazje testowac z FL-36. Ja u mnie w koszalinie sanyo dostać nie mogę a o HFRach to nawte nie slyszeli (dziura straszna - tu nawet nikona d50 ciezko dostac). Wiec chyba wyjdzie na to, ze zaopatrze się w GP.
W Krakowie nie ma Sanyo ani w MM, ani w Saturnie.
Przetestuj na NiCd - dają większy prąd niz NiMH. W zasadzie ich byłoby najlepiej używać do lampy. Jedynie niższa pojemność kłuje w oczy.
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Widzę, że zadowolonych z zakupu aku HFR 2500mAh jest coraz więcej, jednak dostępność tego ogniwa jest chyba ograniczona do woj. podlaskiego, gdyż dystrybutorem HFR na Polskę jest firma P.H.U. MONITOR z Białegostoku.
Podaję dane adresowe.
P.H.U. MONITOR
18-889 Białystok
ul. Brukowa 9 lok.5U
sklep nr 1 ul. Brukowa 28
tel. 085 7427031
Myślę, że firma nie prowadzi jednak sprzedaży wysyłkowej, a możliwość kupna w sklepach internetowych i Allegro jest zerowa.
W razie zainteresowania zakupem, służę pomocą.
Dorjan uprzedziłeś moją prośbę o pomoc, za jakiś czas planuję zakup lampy i oczywiście akumulatorków do niej... Jeśli więc sam oferujesz swoja pomoc, to chętnie skorzystam![]()
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary