Po to istnieją konfigurowalne zestawy parametrów "custom reset" - np. w E-1 możesz stworzyć 4 takie grupy i pstyknieciem przełączać się pomiędzy nimi. Daje to o wiele większą kontrolę ustawień niż programy tematyczne. A zdjęcia seryjne, jak już koledzy wspomnieli można mieć włączone na stałe - przy tak niewielkiej szybkostrzelności jak 3kl/s nie jest problemem świadome uzyskanie serii.Zamieszczone przez skow
Drugie kółko przydaje się np. w manualu - jednym ustawiasz przesłonę, a drugim czas otwarcia migawki - dla mnie jest to wielka zaleta. W trybie przeglądania zdjęć jedną rolką możesz dokonywać obrotów kadru, drugą zaś zoomować. Niektórzy wolą obracać rolką przy spuście migawki, inni lubią tę pod kciukiem - mając dwie masz wybór. Zastowań jest wiele. Ty możesz uznać to za bezużyteczne - każdy ma swoje przekonania. Wiem, że to nie kłopot nacisnąć przycisk konfiguracyjny, ale uważam rozwiązanie z dwoma rolkami za po prostu wygodniejsze. W Canonie 5D dwa kołka służą m.in. do zmiany dwóch osobnych parametrów przypisanych do każdego przycisku konfiguracyjnego. Krótko mówiąc dwa pokrętła umożliwiają zmiejszenie liczby przycisków na body przy wyprowadzniu na zewnątrz większej ilości fukcji, co jest według mnie nie do przecenienia.Zamieszczone przez skow

Odpowiedz z cytatem