E330, mogę wrzucić skana. Hm, ja się właśnie z olkowskiej instrukcji uczyłam [i z pewnego forum;]] glownie fotografii.... Hm, to error...
E330, mogę wrzucić skana. Hm, ja się właśnie z olkowskiej instrukcji uczyłam [i z pewnego forum;]] glownie fotografii.... Hm, to error...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
FL-36 godzinę temu przyszła do mnie z Krakowa za 712,21 zł czyli przystępnie. Właśnie odpakowałem i będę testować.
Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dzięki wszystkim za porady.
Mam pytanie odnośnie typu FP. Po co włączać specjalnie tryb FP? Czemu cały czas na nim nie jechać i po prostu nie ustawić sobie niskiego czasu jak trzeba i wysokiego jak trzeba?
Poza tym kiedy mam podłączoną FL-36 do mojego e500, to nie mogę w trybie auto i w trybie P zmienić szybkości migawki, cały czas jest 1/30, a to nie zawsze jest dobre, bo zdjęć w szybkim ruchu (np. taniec) nie mogę tak zrobić bo są rozmycia przez ten szybki ruch. W każdym razie nie ważne po co mi to potrzebne. Natomiast nie ma problemu z ustawieniem krótszego czasu synchronizacji z wbudowaną lampą. jednak jak tylko podepnę FL-36, od razu w trybie P i auto jest 1/30s.
To po co focisz w P? W manualu i po problemie, Przy FP lampa ma słabszą moc, przynajmniej tak mi się wydaje z obserwacji.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zazwyczaj foce w M albo S. Pytam bo chce wiedzieć. Po prostu rzuciło mi się to w oczy od razu.
FP-slabsza moc blysku ale synchronizacja z bardzo krotkimi czasami otwarcia migawki
Tryb AUTO-aparat robi wszystko za ciebie.
Tryb P-automat sam dobiera czas i przyslone tak, by zdjecie bylo poprawnie naswietlone. Mozesz mu jedynie wprowadzac korekte ekspozycji, wtedy aprat np. wydluzy/skroci czas. Dopiero tryby S i M daja manualna kontrole nad czasem otwarcia migawki.
Pzdr
A w jakich trybach wy fotografujecie z dopinaną lampą np. na imprezach? jakie czasy, jakie przysłony itd?
To zalezy, co chce osiagnac. Jestem sobie na przyjeciu i chce zrobic portrecik z mala GO. To wlaczam tryb A i ustawiam jak najmniejsza przeslone. Jesli natomiast zalezy mi na jak najkrotszym czasie, bo ktos sie rusza, to tryb S. Dosc czesto, jesli mam zrobic fotke kilku osobom siedzacym na kanapie w pokoju, to przelaczam na tryb P, podciagam ISO jesli trzeba i dopalam lampa. Wtedy mala/duza GO nic oprocz wiecej lub mniej swiatla nie zmienia, czas w <1/30s tez nie. Czesto jest tak, ze jest dosc ciemno, wiec robie w trybie A, ustawiam najmniejsza przeslone (w pomieszczeniu, blisko sciany nie robi to roznicy, jesli mowimy o f: 3,5 lub 5,6, jak w 14-45, a daje wiecej swiatla) i patrze jaki czas ustawia mi aparat. Wczesniej oczywiscie ustawiam moc lampy, na tyle, by nie przepalic, nie porobic ostrych cieni. Najczesciej blyskam w sufit z dyfuzorem. Jesli czas jaki aparat mi ustawia jest za dlugi, nie utrzymam go/zdjecie bedzie rozmyte, to podkrecam ISO. I tak az do uzyskania wlasciwego czasu. To chyba tyle, jesli chodzi o moje doswiadczenia. Mam nadzieje, ze te wskazowki Ci jakos pomoga.
Pzdr i zycze milej pracy z FL 36![]()
A uzywacie z lampa AUTO ISO ? Ponoc bardzo fajnie działa... ale to jest tylko ponoc... moze ktos sie wypowie. A moze z innej beczki kiedy Auto ISO wysiada i trzeba przejsc na manualne ustawienie. Pytam bo ciagle mam na mysli moja wife ktora to choc polyka tego bakcyla jakim jest fotografia ale jednak nie chcialbym jej zniechecic taaaaaaka ogromna wiedza a tez chcialbym aby cos pstrykała.
No a jesli faktycznie to Auto ISO działa dobrze to tez bym z niego korzystał (tak wiem ze tylko działa w zakresie 100 - 400 ale to powinno starczyc do domowego uzytku).
...był Olek jest A6000
Ja nie widzę sensu używania auto isoKiedys uzywalam, ale imho latwiej recznie ustawic czulosc w tym zakresie. Gdyby to dzialalo do iloso 800 przynajmniej, to super, ale 100-400... Maaalo.
Ale oczywiscie taka funkcja istnieje i dziala :].
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.