Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 118

Wątek: Lampa błyskowa - potrzebne info

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    Do tych Metzów to jakiś adapter potrzebny? Ktoś tu wcześniej pisał?
    Dokładnie napisałem Ci w poście powyżej, masz nawet zdjęcie tabelki kompatybilności.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A co dokładnie ten adapter daje? Czy bez niego nawet w manualnym trybie lampa nie działa? Sorki za tak głupie pytania, ale naprawdę nie mam o tym zielonego pojęcia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Magus:

No dobra niech każdy pozostanie przy swojej interpretacji. W każdym razie myśl przewodnia pozostaje: nie tylko lampy firmowe olympusa FL 20, 36 i 50 wspomagają AF w lustrzankach 4/3. Opcję taką mają też niektóre lampy firm niezależnych (zazwyczaj te z dedykacją ).

A propos metza. Używałem kiedyś 54MZ4 (bez i, ale z odpowiednią stopką - numeru nie pamiętam, ale jest to do odnalezienia - kostka była nową w styczniu 2006) z E1 i stwierdziłem, że wspomaganie AF w metzu chodzi gorzej od tego wbudowanego w E1. Powaga, wolałem używać np niededykowanego sunpaka 383 i korzystać ze wspomagania wbudowanego w E1. Czy widzisz jakieś różnice jeśli chodzi o wspomagacz AF porównanując FL-36, Metz 54MZ4i i wewnętrzny E1?

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bez niego nie podepniesz lampy do aparatu, bo wygląda to tak (tu jest inny model adaptera)

zalety tego rozwiązania sa takie, że możesz mieć 1 lampę i adaptery do różnych systemów i używać ją z różnymi aparatami.

Jest też coś w tym metzu 54 czego nie ma inna lampa, drugi palnik który błyska na wprost, maleńki, jesli ustawisz głowicę na błysk od sufitu rozjaśni Ci to cienie i daje swietne efekty

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 01
    Magus:Czy widzisz jakieś różnice jeśli chodzi o wspomagacz AF porównanując FL-36, Metz 54MZ4i i wewnętrzny E1?
    W Metzu nie używałem nigdy wspomagania z Olkiem, z Nikosiem działa b.dobrze, wewnętrzny E-1 daje radę czasami tylko, FL-36 lepiej niż wbudowany, mam wrażenie, że fl-50 świeci dalej i mocniej, najszybciej z tą lampą mi ostrzy.
    Ale to takie luźne, zrobię w wolnej chwili może test

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    A co dokładnie ten adapter daje? Czy bez niego nawet w manualnym trybie lampa nie działa? Sorki za tak głupie pytania, ale naprawdę nie mam o tym zielonego pojęcia.
    W metzu dapter daje ci dedykacje , ale nie zawsze wszystkiego. Ta tabelka podana przez Magusa pochodzi z www.metz.de . Tam można sprawdzić co będzie chodzić w Twoim aparacie razem z odp. kombinacją lampy lub kostki z lampą Metza. Strona jest też w wersji angielskiej.

Jeśli np kupisz Metza 54MZ4i z kostką podstawową lub dowolną inną lampę z własną automatyką to będzie działać automatyka lampy tyle, że funkcje musisz ustawiać osobno na lampie i osobno na aparacie. Ustawiasz odp. przysłonę w lampie i w aparacie i pstrykasz. Nie trzeba nic przeliczać - chyba, że chcesz pełny manual - co jest możliwe w przypadku 54MZ4i. W 54 i uniwersalnej kostce nie będzie chodził dodatkowy alternatywny pomiar błysku TTL, nie będzie chodził FP, wspomaganie AF, i pewnie kilka innych wodotrysków.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki Magus za spostrzeżenia. Czekam na dokładniejsze testy bo być może w 54MZ4i zostało to poprawione dla oly. 54MZ4 bardzo dobrze mi się sprawowała ze śp canonem, choć trochę przepalała na wyższych iso i korygować trzeba było.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam znajomego z ta lampą - może mi ją wypożyczy to bym porównał do FL-50 i Fl-36 - zobaczymy, ciężko będzie bo on nią pracuje 24/7 ale zobaczymy.

Mam nadzieję, że autor tematu kupi coś z czego będzie zadowolony.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    FL 36 uzywam zazwyczaj z 14-45 i w slabym swietle, albo w miejscu, gdzie go prawie w ogole nie ma, wspomaganie autofokusa dziala bardzo dobrze. Bardzo to pomaga. Kiedy kupilem te lampke, poszedlem w ciemny kat i z mysla "nie, tutaj to juz nie da rady, sa granice", postanowilem pstryknac oftke z AF i lampa. Zobaczylem czerowne swiatlo i... AF wyostrzyl Bylem kompletnie pozytywnie zaskoczony. Tak jak mowie, wedlug mnie FL36 w wiekszosci zastosowan sie sprawdza. Ja nie mialem jeszcze z nia zadnych problemow.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 01
    Dzięki Magus za spostrzeżenia. Czekam na dokładniejsze testy bo być może w 54MZ4i zostało to poprawione dla oly. 54MZ4 bardzo dobrze mi się sprawowała ze śp canonem, choć trochę przepalała na wyższych iso i korygować trzeba było.

Ale 54MZ4i kosztuje prawie tyle co FL50 i jeszcze jakaś stopke trzeba kupić