Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 118

Wątek: Lampa błyskowa - potrzebne info

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Lampa błyskowa - potrzebne info

Przymierzam się do zakupu dodatkowej lampy błyskowej do mojego E-500. I teraz z tego co sie dowiedziałem to mam do wyboru albo lampy dedykowane albo nie dedykowane. Teraz tylko pytanie jakie dodatkowe możliwości są w lampach dedykowanych. I wogóle to jak ich sie używa? tzn co można w nich ustawiać? czy ustawia sie aparat do lampy czy lampe do aparatu?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W lampach dedykowanych masz pełną automatykę, TTL i Super FP, czyli tryb, w ktorym czas synchronizacji zamiast 1/180s moze wynosic nawet 1/4000s! Tylko, ze wtedy zakres pracy lampy maleje.

A jak się używa? Bardzo prosto Przykręcasz, wkładasz baterie, włączasz i... gotowe w trybie TTL oraz AUTO nie robisz nic ;]

A jak juz będziesz chcial sie pobawic lampa, to przyda sie wzorek:

przyslona = czulosc iso * liczba przewodnia / odleglosc od obiektu
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    przyslona = czulosc iso * liczba przewodnia / odleglosc od obiektu
    dog_master popraw ten wzór!
    Darek

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To w takim razie czy warto kupować lampę dedykowaną czy niededykowaną? Albo inaczej zadam pytanie: kiedy jest wyraźnie odczuwalna wyższość lampy dedykowanej?
    Jakie modele lamp niededykowanych polecacie? Bo jeśli chodzi o dedykowane to wyboru wielkiego nie ma wiec przejrzałem już je.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Niededykowana to tylko proteza mająca uzasadnienie ze względów ekonomicznych. Są jeszcze warianty kombinatorskie - np. lampa zewnętrzna wyzwalana fotocelą... Jak możesz wydać kilka stówek to taka fl-36 pięknie Ci to wynagrodzi - świetnie współpracuje, palnik odchylany w dwóch płaszczyznach - możesz odbijać światło itd..., możesz też synchronizować ją z krótkimi czasami a więc np. używać w pełnym słońcu. Jak potrzebujesz mocniejszej lampy - to fl-50 ale to już większy wydatek...
    P.S. - ściągnij instrukcję do FL-36 - rozjaśni Ci temat trybów pracy, korekcji itd...
    I jeszcze jedno - nie możesz bezkarnie wpinać różnych, szczególnie niektórych starych lamp - istnieje np. problem zbyt wysokiego napięcia w stopce, które może uszkodzić aparat...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czyli jak już to decydować sie na dedykowaną? Przeglądając Metzy widziałem, że też pracują w trybach auto TTL, wiec wciąż nie rozumiem w czym różnica.

Ten wzór co jest wyżej to on cos sie nie zgadza bo z niego dziwnie wychodzi. Wzrór wzorem, a powiedzcie jaki zasięg w praktyce osiąga się taką lampą FL-36?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie jest przypadkiem tak, że l. przewodnia fl-36 to 36; fl-50 to 50 ?
    Coś mi się kojarzy... I to jest zasięg?

Ściągnij instrukcjęm, albo wejdź TU

Pozdrawiam...

Swoją drogą fociłem raz z załączoną fl-50 - klasa... świetnie się z tym robi : )

Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jakiś czas temu miałem podobny problem i nie żałuje że kupiłem lampe fl-36 czyli dedykowaną napisze jak było tez sie wachałem i w końcu wybrałęm sie do sklepu podpiełem Metza i nie było tak kolorowo z tym TTL nie wiem czy to wina samej lampy bo niby u producenta czyta sie ze powinno być ok ale nie zapominajmy ze jeszcze pomiędzy lampa a korpusem jest magiczna przejściówka ( moze to w niej tkwi problem ) a juz nie wspomne że nie maja te lampy dedykacji do krótkich czasów a to fajna sprawa . Następnie podpiąłem dedykowaną lampe i nagle wszstkie problemy zniknęły, może ze względu na to żę pstrykam zupełnie amatorsko i nie che mi sie czasami zastanawiać nad ustawieniami lampy ale zapewniam ze nawet dla wymagajacych mozna przejsć w tryb Manual i napewno bedziesz zadowolony ,,, Ja z czystym sumieniem polecam Dedykowana ... No i oczywiście poszperaj bo gdzies ten temat na forum był już podjęty ...
    e-500 14-45 ** 40-150 ** m42 ** 1.8/50mm pentacon i pare innych ... celownik katowy made IREK50- i ciekawostka - własnoręcznie zrobiony gripp ... no i wymieniona matówka w E-500 teraz matówka z klinem

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszystko zależy od pieniędzmi jakimi dysponujesz - najlepsza FL-50, a później FL-36.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"