Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: zdjęcia w ruchu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

zdjęcia w ruchu

Niedawno kupiłem olympusa C740. Mam problem z ostrością zdjęć kiedy obiekt (w sensie mój syn) się porusza. Proszę o jakieś wskazówki. A może to od "wada" tego aparatu?

Awatar marcin1323
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: zdjęcia w ruchu

witam
    jestem spotterem (fotografem lotniczym) i tego typu problemy nie są mi obce. Co prawda dzieciak to nie myśliwiec na poddźwiękowej, ale czasem... olympusy mają zrąbanego auto focusa i już! W C-740 masz jeszcze dostępne ręczne ustawianie ostrości, dzieki czemu możesz się tym ratować. odrobina wprawy i zadziała. Ja dość długo fotografowałem samoloty ustawiając ręcznie ostrość, np. w zenitach i na efekty nie mogę narzekać. spróbuj ustawiać się w odpowiedni sposób do kierunku przemieszczania się dzieciaka. prostopadle do lini jego ruchu. wtedy musisz względnie dobrze prowadzić aparat, ale prędkość obiektu względem aparatu będzie napewno mniejsza niż byś chciał robić ujęcia np.: z przodu.
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Duzy wplywa ma rowniez ShuterLag ale to normalne we wszystkich kompaktowych cyfrowkach..

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli rozumiem, że wybrałem słaby aparat niestety mam go troszkę krótko i jeszcze nie do końca go opanowałem, muszę się nauczyć ustawiać ręcznie ustawiac ostrość, ale wszystko przede mną

Awatar marcin1323
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    napewno 740 ma też swoje mocne strony, ale ruch to nie jest to do czego ją opracowano...
    ja miałem 720 przez kilka miesięcy i porpstu juz ją sprzedaję, a za kilka dni kupuję minoltę z-1. ma najszybszy af w tej klasie i chyba też wogóle na rynku...
    wiem, że to licha porada, ale takie jest życie weryfikuje i cały czas zmienia się klasyfikacja

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    marcin1323 nie zartuj.. nie porownuj kompaktu do dslr..
    miales w reku dslr? widziales jak tam dziala AF ?

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    o tak... lagi przy shutterze są wnerwiające... pozostaje chyba ae lock i wcześniejsze ustawienie focusa, alebo - jeszcze lepiej - manual focusa jak to ma miejsce w 740.
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

Awatar marcin1323
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    chodziło mi o dslr-y hybrydowe, takie jak właśnie cała klasa "kompaktów dla wymagających", chociaż osobiście spieram się z terminem kompakt. przecież z-1 i cała reszta tej półki maja wszystkie opcje, jakie ma normalna analogowa lustrzanka poza wymienną optyką. więc dlaczego ma to być tylko kompakt ? no, ale mądrzejsi ode mnie ustalali klasyfikację tego sprzętu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marcin1323
    chodziło mi o dslr-y hybrydowe, takie jak właśnie cała klasa "kompaktów dla wymagających", chociaż osobiście spieram się z terminem kompakt. przecież z-1 i cała reszta tej półki maja wszystkie opcje, jakie ma normalna analogowa lustrzanka poza wymienną optyką. więc dlaczego ma to być tylko kompakt ? no, ale mądrzejsi ode mnie ustalali klasyfikację tego sprzętu...
    a to dlatego,ze same opcje kontroli nad ustawieniami jeszcze z niego nie robia dslr hybrydowego, no i oczywiscie nie posiadaja najwazniejszej rzeczy co ma lustrznka - matowki
    POzdr
    kiedys c4000,C5050- w pracy c-725 - aktualnie d50
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=310792 troche moich aukcji <-

Awatar marcin1323
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    hans, ale przecież Z-1 ma lustro. z tego co czytałem, to właśnie wadliwie dobrany smar blokuje czasem działanie tego lustra przy pierwszych uruchomieniach i dlatego na niektórych stronach z poradami foto, zaleca się, aby kilkanaście razy - raz po razie - "przestrzelić" rzucanie obrazu na wizjer i na wyświetlacz. możliwe, że cos pomotałem, bo jeszcze nie mam z-1 więc znam ją tylko z tego typu źródeł
    zresztą specem od takich spraw też nie jestem...