Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Ekstremalnie - czyli na maksa

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ekstremalnie - czyli na maksa

Kiedyś toczyła się rozmowa, że mało kto wykorzystuje wszystkie możliwości swoich aparatów. Ja należę do tych co sprawdzają i testują co się da . Maksymalny czas ekspozycji jaki mam 15 sek, już nieraz stosowałem, ale aparat pozwala i na BULB . Tak próbowałem już, ale bez wężyka spustowego to nie jest takie proste, aby przytrzymać spust 8 minut bo na tyle pozwala aparat. Wielkim chyba mankamentem sp-500 jest to że jak się robi takie zdjęcie to po zrobieniu fotki zapis zdjęcia na kartę trwa chyba drugie 8 minut
    Ale udało się: przy świetle przygaszonego TV (ciemne ekrany). W pokoju widać było jedynie zarysy i zero koloru. F dałem na maksa i ostrość manualnie, raczej przewidywałem niż mierzyłem. Fotka robiona była z opcja NR oczywiście i jest odszumiona, ale standardowo, bez jakiś ekstrasów. Poza tym bez obróbki.
    ISO80 F=8,0 T=480sek

Przy świetle tej świeczki byłoby przepalone zdjęcie
    ISO80 F=8,0 T=1/10sek
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ciekawie.

A ta świeczka - fajnie wyszło to swiatło... Takie ciepło od niej bije. Ale włóż coś w kadr - niech oświetla ręce od wewnątrz, albo... : )

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Świeczka wyszla zawodowo.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    fajnie wyszło... i właśnie dlatego jestem zwolennikiem statywu i niskiego iso, takie zdjęcie naprawdę dobrze wygląda, jak dla mnie iso powyżej 400 powinno być wyłączone na stałe podobnie jak zoom cyfrowy w kompaktach
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Ekstremalnie - czyli na maksa

Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Tak próbowałem już, ale bez wężyka spustowego to nie jest takie proste, aby przytrzymać spust 8 minut bo na tyle pozwala aparat. Wielkim chyba mankamentem sp-500 jest to że jak się robi takie zdjęcie to po zrobieniu fotki zapis zdjęcia na kartę trwa chyba drugie 8 minut
    Ten "długi zapis" to nie wada tylko redukcja szumów - odejmowanie czarnej klatki (dark frame substraction). Matryce CCD nagrzewają się w trakcie pracy, co, mówiąc w uproszczeniu, przekłada się na zwiększenie szumu. By to zjawisko ograniczyć aparat wykonuje drugie zdjęcie o takim samym czasie z zamkniętą migawką, a uzyskaną fotografię odejmuje od wykonanej uprzednio co pozwala na likwidację hot pixeli. Tego typu redukcja szumów jest możliwa tylko w ten sposób - gdyby aparat cyfrowy nie miał tej funkcji to zdjęcia o długim czasie naświetlania mółbyś w zdecydowanej większości wyrzucić prosto do kosza. Prawdopodobnie możesz wyłączyć to w menu jeśli Ci się nie podoba, ale efekt będzie porażający Bez hotów tylko w analogu

Świeczka przyzwoita, drzwi mniej ciekawe
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Ekstremalnie - czyli na maksa

Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Tak próbowałem już, ale bez wężyka spustowego to nie jest takie proste, aby przytrzymać spust 8 minut bo na tyle pozwala aparat. Wielkim chyba mankamentem sp-500 jest to że jak się robi takie zdjęcie to po zrobieniu fotki zapis zdjęcia na kartę trwa chyba drugie 8 minut
    Ten "długi zapis" to nie wada tylko redukcja szumów - odejmowanie czarnej klatki (dark frame substraction). Matryce CCD nagrzewają się w trakcie pracy, co, mówiąc w uproszczeniu, przekłada się na zwiększenie szumu. By to zjawisko ograniczyć aparat wykonuje drugie zdjęcie o takim samym czasie z zamkniętą migawką, a uzyskaną fotografię odejmuje od wykonanej uprzednio co pozwala na likwidację hot pixeli. Tego typu redukcja szumów jest możliwa tylko w ten sposób - gdyby aparat cyfrowy nie miał tej funkcji to zdjęcia o długim czasie naświetlania mółbyś w zdecydowanej większości wyrzucić prosto do kosza. Prawdopodobnie możesz wyłączyć to w menu jeśli Ci się nie podoba, ale efekt będzie porażający Bez hotów tylko w analogu
    Świeczka przyzwoita, drzwi mniej ciekawe
    Drzwi to tylko, ciekawość, co będzie widać i jak, kiedy nic nie widać
    Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem, że w tym trybie on robi drugie zdjęcie , ale masz racje przy dłuższych czasach, bez tego wszystko można by wywalić. Ciekawostką jest to że w kompakcie jak kończy się naświetlanie to na wyświetlaczu widać to pierwsze zdjęcie (kaszane) potem jak przejdzie cały cykl, to następuje oczyszczenie i na wyświetlaczu widać zmianę.
    Ja też lubię statyw i niskie ISO (mimo że mam plastikowy gwint w aparacie
    /*...................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    jak dla mnie iso powyżej 400 powinno być wyłączone na stałe podobnie jak zoom cyfrowy w kompaktach
    Zgadzam się, dodam tylko że wyłaczyłabym iso powyżej 200
    Zibi, popieram Twoje podejście. Póki mam kompakta - trza zeń wycisnąć wszystkie soki. Łatwiej to wszystko poznać i ogarnąć.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Proponuje aby kto chciał, wrzucał tu swoje ekstremalne foty
    nawet te nieładne...
    byle z opisem
    /*...................*/

Awatar KOKO
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [="willow32"] iso powyżej 400 powinno być wyłączone na stałe podobnie jak zoom cyfrowy w kompaktach No i masz racje.Ja w swoim SP510 używam iso max do 100 i foty są OK. A zoom cyfrowy wyłączyłem. Pozdro KoKo.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    fajnie wyszło... i właśnie dlatego jestem zwolennikiem statywu i niskiego iso, takie zdjęcie naprawdę dobrze wygląda, jak dla mnie iso powyżej 400 powinno być wyłączone
    Statyw piękna rzecz tylko w wielu przypadkach nie jesteś go w stanie użyć. Gdybyś miał ISO800/1600 jak obecnie u Olka ISO200/400 to byś inaczej pisał.

Nie ma co się zbędnie rozpraszać. Dobre wysokie ISO jest BARDZO użyteczne i często potrzebne.