Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Mam zawirusowaną stronę i co dalej ???

  1. #1
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

    Mam zawirusowaną stronę i co dalej ???

    Witajcie

    Dzisiaj KazDeWro poinformował mnie, że jego program antywirusowy wykrywa jakiegoś konia trojańskiego próbującego zainstalować się z mojej witryny.
    Wszedłem na moją strone i mam coś takiego (załączniki)

    Co teraz mam robić ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	infoo2.JPG
Wyświetleń:	372
Rozmiar:	42,1 KB
ID:	26168   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	infoo.JPG
Wyświetleń:	343
Rozmiar:	108,9 KB
ID:	26169  
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    680
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jak masz mozliwosc wejscia przez ftp to zobacz czy Ci ktos nie podmienil index'a. U mnie avast zglasza problem z 'www.fotochodziez.pl/res/scripts.js\{gzip}'. Moze ktos grzebal i dodal cos od siebie.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

  3. #3
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    a

    TYLKO NIE KLIKAJCIE W TO JAK NIE MACIE OCHRONY !!


    http ://www.fotochodziez.pl/res/scripts.js

    jest potrzebne do czegoś ?
    jest tam cos ważnego czy to samo w sobie jest świństwo jakoweś

  4. #4
    dinx6
    Gość
    Niestety, programy wirusowe często nadinterpretują i za zawartość szkodliwą uznają nie tylko typowe wirusy/trojany/dialery/itd. W zależności od ustawień programu za zawartość szkodliwą może być uznana każda zawartość aktywna (skrypty, flesze, cudawianki). Albo ktoś shakował Ci stronę i dorzucił zarazków, albo KazDeWro ma suwaki bezpieczeństwa zbyt wysoko. Proponuję profilaktycznie wyczyścić zawartość serwera i wrzucić jeszcze raz. Możesz też zapytać tego u kogo hostujesz stronę, czy przypadkiem nie podłączył Ci czegoś (reklamy, statystyki) wbrew Twojej wiedzy i woli.

    Hm, sorry, spóźniłem się i nie doczytałem. Korzystasz z jakiegoś modułu galerii?
    Ostatnio edytowane przez dinx6 ; 21.11.09 o 23:49

  5. #5
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    chyba nie jest to kwestia nadinterpretacji
    skoro i avast i google blokuje

    chociaż kto wie...

    w załączniku jeszcze komunikat - jest tam kilka plików które mogą być punktem zaczepienia

    zerknij w kodzie czy nie jest gdzieś może doklejony jakiś ciąg <iframe> </iframe>

    czasem sie lubi coś takiego dokleić zwłaszcza jak uzywasz starszą wersję total commandera

    tak bym zaczął. przejrzeć źródło w poszukiwaniu niechcianych iframe


    jesli nie jesteś pewien czy powinny tam być - skopiuj pliki jako zapas z inna nazwą - aby mozna było przywrócić w dowolnej chwili - a w tym drugim pliku - wytnij to co jest w obrębie iframe.

    jak sie posypie i przyczyna będzie gdzie indziej to przywrocisz pliki zmianiając nazwę na taka jaka była
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kasprzyk.jpg
Wyświetleń:	291
Rozmiar:	152,5 KB
ID:	26174  

  6. #6
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.885
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria
    Mi wychodzi na smiecia HTML:Script-inf.Moze ktos cos dokleil,zeby widziec jak czesto zagladaja?A moze cos innego-nie mam pojecia

  7. #7
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Panowie, dziękuję za wsparcie, jest kompletnym laikiem w tych sprawach, fakt faktem korzystałem ze starego Total Comandera - a ktoś mnie kiedyś ostrzegał Podstawiłem na nowo plik index, możecie zobaczyć co się teraz dzieje ?

    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

  8. #8
    | OlyJedi Awatar romek1967
    Dołączył
    Nov 2008
    Mieszka w
    Bytom
    Posty
    4.776
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria
    na końcu scripts.js sie dokleiło sporo szkodliwych linków, wywal je

    {klik}
    RE: sorry chłopaki, piszcie sobie te detale na priv. Zaraz i do nas się google przywali.
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 22.11.09 o 00:19
    The question is: What is a Mahna Mahna?

  9. #9
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    [QUOTE=romek1967;571256]na końcu scripts.js sie dokleiło sporo szkodliwych linków, wywal je

    {klik}
    RE: sorry chłopaki, piszcie sobie te detale na priv. Zaraz i do nas się google przywali.

    Romek - gdzie to szukać w index.html ??

    Po postawieniu nowego indexu jest to samo ?

    dzięki za wszelką pomoc - jutro się odezwę, żona czeka
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 22.11.09 o 00:20
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

  10. #10
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    nie index

    wchodzisz na FTP

    katalog [res]
    i plik scripts.js

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 2.12.09, 01:20
  2. W drugą stronę.
    By Setka in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 14.03.05, 17:51
  3. Zawirusowana karta
    By marekbp in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 5.07.04, 09:24

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.