Witam.
Zrobiłem fotki SP-590UZ z tulejką,soczewką i osłoną.
Witam.
Zrobiłem fotki SP-590UZ z tulejką,soczewką i osłoną.
Jak sprawiają Ci się soczewki przybliżające?
Ja jednak mimo wszystko polecam Raynoxa. Spotkałem się kiedyś z opinią faceta, naprawdę doskonałego fachowca w dziedzinie makro który polecał właśnie kompakt zamiast lustrzanki sam robił zdjęcia kompaktem Sony, do niego zakładał Raynoxa, zdjęcia były rewelacyjne. Jego zdaniem kompaktem można uzyskać większą głebię ostrości. Mając więc taki sprzęt myślę że z czasem uzyskasz rewelacyjne efekty.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Byłbym zapomniał pamiętajcie o jakimś dyfuzorze zakładanym w celu rozproszenia światła od lampy błyskowej, inaczej będziecie mieli nieładne odbicia na fotografowanych obiektach
Ostatnio edytowane przez olimpo70 ; 29.11.09 o 13:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
Witam.
Tak wyglądają fotki z tulejką.Pierwsza na krótkiej ogniskowej a w nastepnych ogniskowa była zwiększana.Przy makro winietowania nie będzie i tak jak napisał olimpo70, fotki Raynoxem napewno będą lepsze niż robione z soczewkami.
czyli przy tej tulei trzeba będzie wycinać te przydkie czarne otoczki. A mało już być tak pięknie![]()
Witam.
Ja już kiedyś pisałem że przy korzystaniu z tulejki na krótkich ogniskowych występuje winietowanie.Tulejka jest potrzebna tylko do mocowania filtrów,soczewek,osłony i Raynoxa,bo tak jest skonstruowany obiektyw w SP-590uz.Jeżeli będziesz robiła fotki na dłuższej ogniskowej to winietowania nie będzie i nie będzie też przy makro.Problem jest gdy chcemy wykorzystać szeroki kąt to wtedy będziesz musiała wykręcać drugi człon tulejki.
Pozdrawiam.