Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: E-520 i zły AF

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    moglo sie pojawic teraz, jesli np zrobila upgrade przed wysylka do ciebie. ale bardziej prawdopodobne jest, ze tak miala od pocatku, tylko nie zauwazyla i jej nie przeszkadzalo.
    juz kolejny raz sie pytasz czy naprawia to w serwisie. mysle, ze po to wlasnie jest serwis i nie rozumiem, dlaczego akurat twojej puchy mieli by nie zrobic
    nie panikuj i poczekaj do poniedzialku, co? to tylko pare godzin
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Po serwisie...

Witam ponownie.
    Aparat został wysłany do serwisu - bardzo miły kontakt, konkretnie i szybko! Prosiłem o szybką naprawę i tak było (nie do końca, ale o tym zaraz) - wysłałem w poniedziałek, we wtorek paczka była w serwisie, a w czwartek została wysłana do mnie z powrotem! Dotarła w poniedziałek do moich rąk, ale...
    problem z AF nie został rozwiązany do końca + jeszcze coś zepsute.
    Do rzeczy... teraz (po parunastu zdjęciach) nie widzę za bardzo BF lub FF, ale za to mydło, mydło i mydło! Ostrzy dobre na Live View (wcześniej byle jak zrobione zdjęcie było mydło i FF) - co jest dziwne, bez LV mydło, z LV ostro, ale nie chce z LV robić zdjęć :/
    Druga sprawa to teraz gdy patrzę przez wizjer to nawet jak aparat potwierdzi ostrość to w wizjerze jest strasznie mydlany obraz, wcześniej było OK, tzn. w wizjerze było ostro, ale zdjęcia mydlane, a teraz i tu i tu mydło. Ehh... tego się obawiałem. Cóż, jutro mam dzień wolnego to porobię więcej zdjęć i zobaczę dokładnie na czym stoję, ale nie jest naprawione.

Święta się zbliżają (więc pewnie już tak szybko nie naprawią - nie chcę ryzykować i być bez aparatu później z 2-3 tygodnie), za tydzień mam zamiar wybrać się na parę dni na wycieczkę po okolicy, więc na razie nie będę odsyłał aparatu ponownie, jako, że na LV jest super ostro, a chcę mieć aparat ze sobą teraz.

Co ciekawe, pytałem ich czy mogą dać mi aparat zastępczy (parę razy pytałem), powiedzieli, że lustrzanek nie dają, jedynie mogę dostać kompakt jako zastępczy aparat.

Co o tym wszystkim myślicie?

BTW zresetowali licznik zdjęć.

pozdrawiam!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Były już wątki o złym działaniu AF w E-510, E-520 i nawet E-3. Najlepiej je znaleźć używając google z kluczem olympusclub, front focus.

Ja myślę, że raczej serwis nie naprawi/ustawi wadliwego układu AF i dostaniesz nową puszkę po trzeciej naprawie tego samego uszkodzenia.
    Zostaw sobie rezerwę bo serwisowi zdarza się też uszkodzić puszkę i trzeba ją od razu odesłać.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    Witam ponownie.
    Aparat został wysłany do serwisu - bardzo miły kontakt, konkretnie i szybko! Prosiłem o szybką naprawę i tak było (nie do końca, ale o tym zaraz) - wysłałem w poniedziałek, we wtorek paczka była w serwisie, a w czwartek została wysłana do mnie z powrotem! Dotarła w poniedziałek do moich rąk, ale...
    problem z AF nie został rozwiązany do końca + jeszcze coś zepsute.
    Do rzeczy... teraz (po parunastu zdjęciach) nie widzę za bardzo BF lub FF, ale za to mydło, mydło i mydło! Ostrzy dobre na Live View (wcześniej byle jak zrobione zdjęcie było mydło i FF) - co jest dziwne, bez LV mydło, z LV ostro, ale nie chce z LV robić zdjęć :/
    Druga sprawa to teraz gdy patrzę przez wizjer to nawet jak aparat potwierdzi ostrość to w wizjerze jest strasznie mydlany obraz, wcześniej było OK, tzn. w wizjerze było ostro, ale zdjęcia mydlane, a teraz i tu i tu mydło. Ehh... tego się obawiałem. Cóż, jutro mam dzień wolnego to porobię więcej zdjęć i zobaczę dokładnie na czym stoję, ale nie jest naprawione.

Święta się zbliżają (więc pewnie już tak szybko nie naprawią - nie chcę ryzykować i być bez aparatu później z 2-3 tygodnie), za tydzień mam zamiar wybrać się na parę dni na wycieczkę po okolicy, więc na razie nie będę odsyłał aparatu ponownie, jako, że na LV jest super ostro, a chcę mieć aparat ze sobą teraz.

Co ciekawe, pytałem ich czy mogą dać mi aparat zastępczy (parę razy pytałem), powiedzieli, że lustrzanek nie dają, jedynie mogę dostać kompakt jako zastępczy aparat.

Co o tym wszystkim myślicie?

BTW zresetowali licznik zdjęć.

pozdrawiam!
    sadze, ze bez przykladowych zdjec nie sadze....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    pozdrawiam!
    sprawdź ustawienie dioptrii przy wizjerze i dostosuj do swojego oka.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    sprawdź ustawienie dioptrii przy wizjerze i dostosuj do swojego oka.
    Oczywiście to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem... i nie ma poprawy.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    sadze, ze bez przykladowych zdjec nie sadze....
    Oto zdjęcia.
    Czasy są tak krótki, że nie ma tutaj możliwości poruszenia.
    Zdjęcia robione przez wizjer z centralnym AF.

Zdjęcia LV z centralnym, różne systemy ostrzenia - detekcją kontrastu, autofokusem hybrydowym i detekcją fazową - zawsze ostro.

http://img69.imageshack.us/i/70160030.jpg/

http://img39.imageshack.us/i/92715152.jpg/

http://img69.imageshack.us/i/56450109.jpg/

http://img64.imageshack.us/i/41258095.jpg/

Przepraszam, za taką nieelegancką obróbkę, ale nie chciało mi się bardziej kleić tego Oczywiście zdjęcia nieruszane, jpegi wyplute prosto z E-520.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Miedzyrzecz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Af w E 520

Używam E 520 od półtora roku i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z AF.Wielu użytkowników po prostu nie zwraca uwagi i nie patrzy w wizjerze na który punkt AF jest ustawiona ostrość i potem mówią że AF źle działa

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Gdybym nie miał kiedyś tego samego to bym nie uwierzył... Jest to chyba nienaprawialne - ot pewnie taka seria wyszła, numer podobny jak z D5000, sporo o tym na forach w sieci pisano... Odsyłałem ze 3 razy (raz pomogło na chwilę, drugi do aktualizacji softu w jednym z obiektywów, trzeci raz odesłali że jest OK (tzn. mieści się w ich normie) ale nie było - na krótkim kicie do fotek wycieczkowych przy f/8 nie miało znaczenia, ale na tele była tragedia. Dlatego sprzedałem jakieś pół roku temu i kupiłem E-620. Trochę większe szumy mnie nie przeszkadzają a funkcjonalność większa (obrotowy ekranik do makro i focenia z niskiego statywu jak znalazł), tylko trochę mi solidności 520-tki brak...

Moja rada - oddawaj do serwisu do skutku (za czwartym razem mogą wymienić na nowy, przynajmniej w Polsce) albo kup inne body/zmień system. Ja zostałem przy 4/3 ze względu na gabaryty, jakość wykonania i cenę. Jedyne na co mógłbym się ewentualnie przesiąść to D90 ale na razie dla mnie to za drogo (nie mówię nawet o samym korpusie ale potencjalnej rozbudowie o coś bardzo szerokiego, 50-tkę i stabilizowane tele).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Januszek Zobacz posta
    Używam E 520 od półtora roku i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z AF.Wielu użytkowników po prostu nie zwraca uwagi i nie patrzy w wizjerze na który punkt AF jest ustawiona ostrość i potem mówią że AF źle działa
    hehehehe, dobre

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów