kiepski sampelek, zrobicie fotki np z okna i nie w jpg ale w RAW
wtedy bedzie ladnie widac wyzsza rozdzielczosc
kiepski sampelek, zrobicie fotki np z okna i nie w jpg ale w RAW
wtedy bedzie ladnie widac wyzsza rozdzielczosc
Po bliższym zbadaniu stwierdzam co następuje:
uśrednienie 8 zdjęć (trywialnym algorytmem sumującym), zresamplowanie w górę 2x (lanczos) i delikatne wyostrzenie daje obraz _NIEWIELE_ ustępujący temu z PhA. Różnice (bardzo subtelne) są, ale nie aż tak wyraźne jak na wcześniejszych przykładach.
Wniosek:
chyba jednak mój optymizm był nadmierny.
Zainteresowanym służę przykładami i ew. dyskusją.
A to ja poproszę o przełożenie tego na zrozumiały język i małe HOW-TO ;P
Wrzuć sampelki
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Proszę bardzo.
Zdjęcia: E-510, ISO1600, f8, 1/2s, 8 sztuk ze statywu, bez specjalnego przykładania się. Przetworzone na Tif-a 16bitowego przez dcraw (opcje -w -W -q 3 -6 -T).
Z lewej jeden z takich tifów, resamplowany w górę 2x przez IrfanView Lanczosem.
W środku: średnia 8 rawów (zrobione przez zmodyfikowany dcraw, średnia arytmetyczna liczona dla kolejnych piksli jeszcze przed skalowaniem i interpolacją), Lanczos 2x w górę, do tego UnsharpMask(150%/1.3/0)+sharpen. Dobrane żeby wyglądało mniej więcej jak z PhA.
Z prawej: to co wymyślił PhotoAcute.
Przepraszam że takie duże i nudne.
Nie mam akurat innego materiału, dlatego męczę tego buta. Możliwe, że na innych danych różnica byłaby wyraźniejsza, ale porównując czas trwania obliczeń (PhA: ok. 20min, moje - ok. 2min) i efekt z ceną programu już nie jest tak atrakcyjnie.
Zastosuj jeszcze na tym zdjęciu standardowy trick - powiększanie lanczosem skokami o 5%-10%
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ja sobie pozwoliłem zresamplować zdjęcie 640x480 pikseli algorytmem S-Spline i porównać wycinek ze złożeniem 5 ekspozycji w PhA. Mimo, że PhA nie miał profilu dla mojego aparatu, to całkiem nieźle sobie poradził. Wydaje mi się że wygląda to nieźle, choć szału nie ma. Zdjęcie wynikowe ma rozdzielczość 1280x960 pikseli. Mozna zauważyć jedną ważną sprawę, znika szum, a detal jeśli nie wzrasta to także nie ginie.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com