Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Popsute FL36-R ?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Też mam pewien problem z FL-36R. Nie mogę mianowicie wyłączyć błysków diod wspomagających autofokus mimo ustawienia w trybie konfiguracji funkcji ILL (czyli wspomagania AF) na OFF. Problem występuje tylko kiedy lampa jest odłączona od aparatu i pracuje w trybach Auto SL, Manual SL ( i RC ale tego nie używam bo mam E-510).

Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych (ALL RESET), wymiana baterii, itp. W końcu przyszło mi do głowy że być może "ten typ tak ma". Stąd moja prośba do osób posiadających taką lampę - czy taki efekt również u Was występuje ?

PS: instrukcję przeczytałem

Alleg_pl
    Gość
    oj Kaczy, czuje ze 100$ w plecy

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez brontozaur Zobacz posta
    Też mam pewien problem z FL-36R. Nie mogę mianowicie wyłączyć błysków diod wspomagających autofokus mimo ustawienia w trybie konfiguracji funkcji ILL (czyli wspomagania AF) na OFF. Problem występuje tylko kiedy lampa jest odłączona od aparatu i pracuje w trybach Auto SL, Manual SL ( i RC ale tego nie używam bo mam E-510).

Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych (ALL RESET), wymiana baterii, itp. W końcu przyszło mi do głowy że być może "ten typ tak ma". Stąd moja prośba do osób posiadających taką lampę - czy taki efekt również u Was występuje ?

PS: instrukcję przeczytałem
    Chodzi Ci o te czerwone światło? Moim zdaniem ono jest obecne zawsze podczas komunikacji bezprzewodowej, nie ma to nic wspólnego z wspomaganiem AF [bo lampą nie celujesz na obiekt, a tam gdzie chcesz, ino musi widzieć się z aparatem ], tylko właśnie jest to jakaś oznaka komunikacji aparat-lampa.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Alleg_pl
    Gość
    a ja zapytam z innej beczki. czy to swiatlo ci w czyms przeszkadza?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    a ja zapytam z innej beczki. czy to swiatlo ci w czyms przeszkadza?
    jak najbardziej mi przeszkadza bo nie lubię mieć wrażenia że to sprzet rządzi użytkownikiem a nie odwrotnie i skoro ustawiam OFF to powinno być wyłączone

a już poważnie to rzeczywiście jest trochę uciążliwe i denerwujące:
    - diodka/laser wali po oczach osobę fotografowaną i nie mozna tego wył.
    - zużywa dodatkową energię
    A nie ma to moim zdaniem żadnego uzasadnienia.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Chodzi Ci o te czerwone światło? Moim zdaniem ono jest obecne zawsze podczas komunikacji bezprzewodowej, nie ma to nic wspólnego z wspomaganiem AF [bo lampą nie celujesz na obiekt, a tam gdzie chcesz, ino musi widzieć się z aparatem ], tylko właśnie jest to jakaś oznaka komunikacji aparat-lampa.
    problem dotyczy trybów SLAVE kiedy lampa jest wyzwalana przez wbudowaną fotocelę błyskiem innej lampy - nie ma wtedy komunikacji bezprzewodowej między lampą a aparatem - tym bardziej że to E-510 gdzie nie ma bezprzewodowego sterowania lampami

Tak to przynajmniej rozumiem - jeśli się mylę -poprawcie.
    Ostatnio edytowane przez brontozaur ; 9.12.09 o 00:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    oj Kaczy, czuje ze 100$ w plecy
    wiem, ze fajnie jest postawic kase po zakonczeniu gonitwy znajac wynik i wygrac, ale nic z tego.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++