Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: co wybrać ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Nie skumałem tylko na jakiej zasadzie działa ta ich nowość " face detection ", to mi tchnie marketingiem, bo niby na jakiej zasadzie tą twarz rozpoznaje? Niepotrzebny gadżet ale na stoisku w MM ludziska tylko o tym rozmawiali a sprzedawca jechał na fali uniesienia wynalazkiem...
    Z tym face detection jest pewnie tak jak ze stabilizacja w modelu S5600 (wyzsze ISO i krotszy czas otwarcia migawki). Mialem kiedys S5500, bawilem sie S7000 i jesli S6500 jest jakosciowo taki sam to polecam. Hybrydy Fuji sa bardzo dobrym sprzetem, a nowe modele maja naprawde dobra matryce. Gdyby S5500 mial manualny zoom, ludzkie ostrzenie, stopke to obecnie nia mialbym E1.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar WG
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Z tym face detection jest pewnie tak jak ze stabilizacja w modelu S5600 (wyzsze ISO i krotszy czas otwarcia migawki).
    Nie do końca bo Face detection wykrywa ludzkie twarze w kadrze i do nich dostosowuje parametry ekspozycji.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zaraz Ci zapodam charakterystykę najważniejszych kompaktów
    ale ja mam faworyta , zaraz sie dowiesz
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    to czekam z niecierpliwością

a co do wykrywania twarzy w kadrze to zastanawiam się jaki jest algorytm samego wykrywania, bo to że dobierze parametry do danego punktu to nie wątpię. tylko skąd wie co jest twarzą? Kolor? Struktura skóry? Jakie licho? Przecież ładniutka buzia kobitki a gęba żula z fioletowym nosem to nie to samo...To mnie ciekawi i tylko ciekawi...

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Rozwój aparatów śledzę już od ponad roku i co nie co mam też doświadczeń.
    Ponieważ mam kompakt to śledzę kompakty.
    Specjalnie podzielę się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami.

Najlepszy kompakt to obecnie SONY R1 to prawie lustrzanka i kosztuje jak lustro a nawet więcej niż obecnie niektóre DSLR.
    ================================================== ========
    Kompakty Olka:
    Zdecydowanie najlepszy to C8080, ale już go nie ma , poza tym to WIDE a nie ZOOM.
    W zoom masz raczej średnią półkę SP500/SP-510, oba są niezłe i obecnie w super cenach
    SP-500 - 899 zł
    SP-510 - 925zł
    SP-510 większa matryca 7mpx , i większe szumy, dodatkowo ma wysokie ISO, ale chyba dobre jest tylko do 400
    SP-500 ma tylko do ISO400 (6mpx) i mniejsze szumy. Moim zdaniem oba mogą zrobić super zdjęcia, niektóre moje są tu na forum
    Zalety to (znane w olkach):
    - świetna ergonomia
    - super WB
    - świetne odwzorowanie kolorów
    - bardzo duże możliwości ustawień ręcznych
    - świetne zasilanie (kilkaset zdjęć)
    - dobrze leży w reku
    - bardzo dobra lampa, ale nie na salę gimnastyczną, choć też da się niezłe fotki cyknąć, ale trudniej
    - mnóstwo trybów gotowych,
    - trzy zestawy ustawień do własnego oprogramowania
    - programowalne skróty w MENU
    - zdjęcia seryjne- sekwencyjne (nie mylić z seriami) można zrobić 99 zdjęć z interwałem od 1 min- do 99 min. Można np. dla potrzeb dziecka zrobić mu serię jak rośnie fasolka , a potem nawet filmik zrobić
    tej funkcjonalności to ze świecą szukać gdzie indziej.
    510- stabilizacja, ale nie najlepsza bo poprzez ISO podbite, przypuszczam że działa, ale w ograniczonym zakresie i to w raczej przyzwoitych warunkach oświetleniowych.
    - zdjęcia w serii, też masz opcjonalnie kilka wariantów Sp-500 potrafi zrobić do 8 zdjęć w serii. Szybkość niestety nie powala.
    Choć przy pewnych ustawieniach robi to nawet szybko.
    - przy manualnym ostrzeniu na wyświetlaczu obraz pokazywany jest w zoom x10
    - fajna rzecz to podwójny zapis, jednocześnie można zapisywać RAW i JPG
    - można obrabiać zdjęcia bezpośrednio w aparacie: fajna redukcja czerwonych oczu, ja już nie używam ustawień lampy do tego (bo razi )
    - można tworzy własne kompozycje i pocztówki już w aparacie z kilku zdjęć

Wady:
    -Manualne ostrzenie jest wolne i na przyciskach
    -AF raczej wolny i czasem się gubi
    -opóźnienie migawki wyczuwalne, ale mam nadzieję poprawiono w 510
    - USB bez sensu wolne 1.1, ale działa pewnie
    - film z dźwiękiem blokuje zooma w czasie nagrywania, przy wyłączonym mikrofonie można robić zbliżenia
    - wyświetlacz spory , ale za mało pikseli tylko 115 tyś, to za mało aby precyzyjnie ocenić ostrość zdjęcia

Canonada:
    to praktycznie
    S2IS albo S3IS.
    Poznałem kolesia z S2IS i jak zobaczył moje zdjęcia to się zdenerwował i oddał aparat do serwisu (dwukrotnie), mydło,.....
    S3IS to tylko gorzej, aparat oceniany gorzej niż S2, więcej pikseli gorsze zdjęcia. jakość wykonania jak to Canonie wiecie
    trzeszczy skrzypi można mp3 nagrywać
    Nikon:
    To tylko chyba stary 8800, ale bliżej nie znam, odpuściłem sobie nikona nawet z obserwacji
    SONY:
    To H2 , albo H5

H5 miałem i testowałem, Porównywałem go do swojego SP500
    Zalety
    -świetny szybki AF trzypolowy i szybki jak w lustrze olka, niestety też się gubi w trudnych warunkach
    -opóźnienie migawki bardzo małe,
    - świetne USB , transfer plików ponad 5000kb, a ja mam 700kb
    - jakość zdjęć przyzwoita, ale ocena zależy od człowieka , nie każdemu to pasuje. W standardzie jakieś wyprane kolory.
    Jak ustawiłem opcje na zywe kolory, to było lepiej, ale w gorszych warunkach, były chocki, bo zmieniłem nację i stałem się indianinem
    a ja nie lubię czerwonego
    - duży zakres ustawień czasy do 30 sek . SP-500 tylko 15sek
    - duzy i dobry wyświetlacz 213tyś pix
    - bardzo dobra stabilizacja. Przy odległościach do 5m przy pochmurnym dniu w pomieszczeniu można zejść do 1/20 sek i zdjęcie będzie jak żyleta
    mam przykładowe foty.

Wady:
    - baterie to porażka sto pare zdjęć i klapa, gaśnie
    - jakość wykonania: bardziej mi przypomina DRUCHA , niektórzy może pamiętają ten aparat. Generalnie słabej jakości plastik, bardzo słabej
    - dobrze się trzyma , ale ergonomia to porażka, wręcz dramat, brrrr...
    - lampa przeciętna w sile, ale tragiczna w ładowaniu, na sali ja zrobię SP500 3 zdjęcia z lampą, a w H5 ledwo jedno. To psuje cały urok szybkości H5
    To jest kolejna porażka
    - WB do kitu, trzeba się namęczyć aby coś poustawiać
    - Szumy ?? niestety duże, za duże. ISO1000 jest takie jak ISO1600 w SP510
    - lampa sama się otwiera , dla niektórych to może być zaleta
    Jak dla mnie to nie zamieniłbym się, choć nieraz brakuje mi bardzo , jego szybkości, USB czy stabilizacji
    Panasonik:
    hmmmm, może pomińmy, milczeniem...
    Szumi dookoła las..... i nie tylko
    a z hitów FZ20, FZ30 FZ50 co nowszy to gorszy w jakości zdjęć
    Ładne zdjęcia w letni słoneczny dzień na minimalnym ISO
    Kolory jakieś nie takie..., dziwna zieleń.
    Pozostaje Fuji
    starsze modele
    S5600, dzielnie walczy z SP-500 . Niezły aparat ale dla tych co już umieją focić
    Wygrywa cenowo, ale ubogi w oprogramowaniu
    Na dziś przestarzały

S9500 najmocniejszy ale już nieco przestarzały technologicznie

S6500fd - tego Ci polecam. matryca najnowszej generacji. Nieco narzekano na niego że trochę gorzej szumi niż F30, ale
    to chyba niewiele. Generalnie bardzo szybki , nowoczesny , a technologia fd unikalna i chyba przydatna w zastosowaniach domowych.
    Co do FD to Fuji opracowało chyba taki algorytm w chipie, stąd są w stanie w locie zlokalizować twarz na zdjęciu i wyostrzyć ten obszar.
    Optykę ma dobrą sprawdzoną i bebechy nowe, przy jego dość niskiej cenie, to optymalny wybór na dziś.
    Manualna ostrość w obiektywie i takie tam zalety
    Dla pewności poszukałbym i porównał sobie fotki z S9500, bo do tych dwóch bym zawęził wybór
    /*...................*/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Co do algorytmu wykrywania twarzy to nie obiecuj sobie wiele - pomiar punktowy (z ew. korekcją) na twarz będzie lepszy niż jakie s marketingowe wymysły...
    S6000 wydaje się dość ciekawym aparatem ale jest kilka ale...
    Matryce Fuji rzekomo mało szumią ale to szum dość charakterystyczny - bardziej zbliżony do artefaktów niż do ziarna. Bawiłem się troszkę f30 - osławionym właśnie ze względu na małe szumy ale IMHO to jakieś takie naciągane - drażniły mnie te pliki. Wracając do S5600 - zobacz co się dzieje tej fotce - na twarzy gościa, jego sweterku w cieniach... a to dopiero ISO 200.
    http://img2.dpreview.com/gallery/fuj...s/dscf0040.jpg

Kolejne "ale" - gwint pod statyw z tworzywa - w dość zaawansowanym aparacie takie cudo to jakieś nieporozumienie. Podobnego błędu zresztą to dziś nie mogę wybaczyć Olkowi za C-4000.

Sanki na lampę by się przydały, podobnie jak odchylany lcd - ale tu może się zbyt czepiam...

Rozumiem Twoje preferencje - długi zoom i tu faktycznie ten obiektyw dość nieźle się prezentuje, szczególnie, że na krótkim końcu ma 28 mm (eqv).
    Wspomniany wcześniej np. Canon G6 nie oferuje takiego obiektywu ale pod innymi względami IMHO jest o klasę lepszy...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    o detekcji twarzy mozna poczytac tu: face detection, ale watpie zeby aparat az tak kombinowal. Pewnie stara sie zlokalizowac owal twarzy o zadanym kolorze i 2 kropki - oczy. Ale moze nie trafic, jesli osobnik jest nietypowy np okulary duze, zarosniety itp

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ktotek,
    to ja ci powiem tak, gwint plastikowy mi nie przeszkadza, o ile jakość wykonania będzie taka jak w olku .
    Mam też plastikowy i od roku go piłuje, nie ma żadnych problemów.
    Natomiast co do Canona, to miałem G5 (brat ma). Solidny aparat, ale jakość zdjęć nie lepsza od SP-500.
    patrząc na cenę i mozliwości, no thx.
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    lessie nie daj sie omapi cta funkcja. Z nia moze (ale nie musi ale zycie podpowiada ze z automatami jest roznie-przewaznie nienajlepiej) tak jak ze szczoteczką ktora czyści nie tylko zęby ale i język i wewnętrzne częsci jamy ustnej.
    ...był Olek jest A6000

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    to czekam z niecierpliwością

a co do wykrywania twarzy w kadrze to zastanawiam się jaki jest algorytm samego wykrywania, bo to że dobierze parametry do danego punktu to nie wątpię. tylko skąd wie co jest twarzą? Kolor? Struktura skóry? Jakie licho? Przecież ładniutka buzia kobitki a gęba żula z fioletowym nosem to nie to samo...To mnie ciekawi i tylko ciekawi...
    Laska czy menel, mają dwoje oczu i poprzeczną szparę poniżej oczu.
    Są systemy, które rozróżniają twarze na zdjęciach, kiedy głowa jest nie mniejsza jak kilkadziesiąt x kilkadziesiąt pikseli. Coś takiego sprzedaje m.in. twórca darmowego pluginu do panoram - Immervision (z tego rozpoznawania firma żyje).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto