Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Obiektyw do samolotów na wysokościach przezelotowych

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Znalazlem cos takiego http://www.zenitcamera.com/archive/lenses/toz-500.html, troche malo poreczny ale w koncu 500/3.5 Widzial ktos to to w naturze?
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar Slawec
    Mieszka w
    Beskid Niski
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    A tyle można wyciągnąć z długiego kita... Tylko kadrowane, jeszcze z E520. Jaka wysokość? Pojęcia nie mam. Mieszkam w połowie drogi między Krakowem a Rzeszowem i mam nad głową "autostradę", a między 15:00 a 16:30 można przebierać jak w ulęgałkach

Jednak do sensownego spottingu na takich wysokościach to porządny "teleskop" jest potrzebny. Jak mobilne to 70-300 (albo jakaś odpowiednio długa stałka m42, choć zoomem łatwiej wstępnie namierzyć obiekt) i ciemniejsze lustra 500mm (byle rozdzielczość była dobra, falcona odradzam), to całkowite minimum. A upolować ISS, niezła sztuka.

...z tego co można rozpoznać na Twojej focie to pykłeś Qantas-a (A380), gratulacje !

Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witaj, ja również polecam Syntę, najlepiej 10 calową. Poniżej moje zdjęcie zrobione Syntą 8 calową.

Jest też manualny MAK 102 o ogniskowej 1200 mm, jednak w jego przypadku bardzo niewygodne jest ostrzenie, no i trzeba zaopatrzyć się w dodatkowy statyw. Poza tym jest sporo ciemniejszy od Synty.
    Pozdrawiam Rysiek

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez firehunter Zobacz posta
    Witaj, ja również polecam Syntę, najlepiej 10 calową. Poniżej moje zdjęcie zrobione Syntą 8 calową.

Jest też manualny MAK 102 o ogniskowej 1200 mm, jednak w jego przypadku bardzo niewygodne jest ostrzenie, no i trzeba zaopatrzyć się w dodatkowy statyw. Poza tym jest sporo ciemniejszy od Synty.
    Pozdrawiam Rysiek
    Fotka śliczna, ale w temacie postu chodziło o obiektyw...Teleskopy (ze względów logistycznych i innych zastosowań) nie wchodzą w moim przypadku grę...

A co sądzicie o opcji: lustro 500mm+konwerter 2x?
    Ostatnio edytowane przez amazury ; 15.11.09 o 21:17

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez firehunter Zobacz posta

Pozdrawiam Rysiek
    Podoba mi sie ta fotka, fajnie uchwycony ten " stalowy ptak"..
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amazury Zobacz posta
    ...A co sądzicie o opcji: lustro 500mm+konwerter 2x?
    MSZ nie. O ile dobrej klasy konwerter z _BARDZO_ dobrej klasy obiektywem ma sens (jeśli nie przeraża Cię 4X mniej światła + 2X ogniskowa=1/2 czasu max.), o tyle z dostępnymi lustrami klasy 40...80lpm to większego sensu nie ma. Ponadto bez konwertera trudno cholerę na ostro ustawić, a z... sobie nie wyobrażam. Chyba że ktoś w DC posiada EC20 i chce sprawdzić, to mogę Samyanga pożyczyć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Przeglądam ten wątek i zastanawiam się - po co robić zdjęcia samolotom na wysokościach przelotowych i tym samym utrudniać sobie życie? Przecież można to robić jak samolot startuje lub ląduje i bez trudu osiągnąć dobre rezultaty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Przeglądam ten wątek i zastanawiam się - po co robić zdjęcia samolotom na wysokościach przelotowych i tym samym utrudniać sobie życie? Przecież można to robić jak samolot startuje lub ląduje i bez trudu osiągnąć dobre rezultaty.
    A gdzie i kiedy ląduje w PL A380? Fakt, ze zajęcie hermetyczne, ale ludzie mają różne hobby.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    @Rafał: z tego samego powodu, dla którego robi się zdjęcia ISS, flar Iridium, milimetrowych robaczków itd. Ty masz frajdę gdy ustrzelisz ciekawego ziutka na ulicy, ja miałem frajdę łapiąc ISS, spotterzy mają frajdę że złapali to co trzeba tam gdzie trzeba, radioamatorzy mają frajdę że dogadali się z drugą stroną świata przez odbicie od księżyca itd. Ot, hobby...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    To coś w stylu... po co robić zdjęcia sarenkom/tygrysom w lesie. Jak w zoo tez są. Rezultaty lepsze. Marznać nie trzeba. Tyłek od czekania nie boli. Muchy nie jedzą :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.