Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 122

Wątek: Ricoh GXR

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Grizz -patrzysz na to z punktu widzenia 4/3...
    Zmieniając body -masz przerwę w życiorysie na regulację/wymianę szkieł by wszystko chodziło po staremu - świat to nie tylko zabawkowe 4/3 -fotografia to pot i łzy!
    To sport dla prawdziwych menszczysn!

Radio> najstarszy obiektyw który używam to wyprodukowany w 2004 ZD50.
    Przewaliłem ich (szkieł)prawie z 60 -czasy poszukiwania kamienia filozoficznego zostały 3 -tylko dla kliszy.
    Nawet pod M wymienili całą flotyllę szkieł na wersje nowsze.
    I mieli rację.
    Nie ma powodu by decydując się na te dzisiejsze komputerki używać starej optyki (jeśli szkoda to lepiej zostawić do niej analoga i używać od wielkiego dzwonu) -te perełki nigdy już nie zabłysną na tych dzisiejszych transformersach fotovideoagd.

for all>
    Zanim zaczniecie coś krytykować -radzę poczekać na pierwsze opinie z real life. Bo zaraz ktoś powie : "ricoch grx to poronienie"; jak było z 4/3 i m4/3?
    To strach dinozaurów jest -życzę innym firmom tak odważnych posunięć.
    Odrobinę więcej wyobraźni życzę.

Ps. gdzie wyłącza się PUNKTY REPUTACJI>?< na AMEN!? -chcę zaoszczędzić trochę czasu naszym kochanym "chłopcom-radarowcom"...
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.11.09 o 13:08

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Wyobraź sobie teraz doskonały obiektyw z matrycą z przed 10 lat. Niech tam, z matrycą z przed 7 lat, z czasów przed premierą Nikona D100.
    Olympus E-10

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Olympus E-10
    Tak, wtedy miałem przez dwa lata dwa kompakty Minolty (znaczy się hybrydy, mówiło się na te lepsze kompakty hybryda, by się klient lepiej czuł). Bo chciałem mieć więcej megapikseli. Ostatnio na naszej giełdzie ktoś wystawił Olka E-10 za 700pln. Rozumiem go.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie rozumiecie Ricoh'a bo patrzycie ze swojego punktu widzenia. I dobrze. Macie prawo nie kupic oraz przestrzegac innych.

A ta firma patrzy pewnie oczyma dzialu marketingu i sprzedazy.
    Cykl zycia produktu dzis sie znacznie skrocil.

Wyrzucasz, kupujesz nowy. Nie twierdze, ze to jakos popieram. Wrecz przeciwnie.
    Ale wszystko dookola w ta strone idzie - od AGD na samochodach skonczywszy.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Nie rozumiecie Ricoh'a bo patrzycie ze swojego punktu widzenia. I dobrze.
    Doskonale rozumiem Ricoha, przeraza mnie tylko poziom ewentualnego klienta.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    qbic ma rację. Nie da się po prostu wybronić Ricoha - połączenie na stałe matrycy i obiektywu nie ma sensu. Jedyne co możesz zmienić na lepsze jak będziesz miał "szklarnię" będzie body - czyli głównie ekran (bo nawet AF pewnie siedzi w skrzynce z sensorem). Ricoh zaprezentował dwa kompakty z wymiennym uchwytem, LCD i EVF.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Nie zmienia faktu, że filtr AA jest konieczny do prawidłowego zsamplowania sygnału źródłowego. Mogą jego rolę pełnić mikrosoczewki (zapewne bardzo niedoskonale, bo nie obejmują krawędzi między pikselami), ale być musi w jakiejś postaci.
    scianki MF w wielu przypadkach maja dodatkowy filtr AA, uzywa sie tylo wtedy gdzy na scenie pojawia sie za duzo mory, bez niego obraz jest wyraznie ostrzejszy i zadnych innych artefaktow nie ma. Scianki strzelajace trzy strzaly R,G,B nie maja filtrow AA.

Ricoh laczy tutaj matryce widzac sens w tym ze inna wielkosc matrycy bedzie lepsza do specyficznych zastosowan. Chociaz w tym momencie dziwi macro i duza matryca.

Czy pomysl jest swietny zweryfikuje rynek.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    scianki MF w wielu przypadkach maja dodatkowy filtr AA, uzywa sie tylo wtedy gdzy na scenie pojawia sie za duzo mory, bez niego obraz jest wyraznie ostrzejszy i zadnych innych artefaktow nie ma. Scianki strzelajace trzy strzaly R,G,B nie maja filtrow AA.
    Z tego co zrozumiałem Magnesus mówił tylko od strony teoretycznej, a reszta włącznie ze mną mówiła o fizycznym filtrze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Rozumiem. Problemem tak naprawdę nie jest filtr AA, ale fakt, że nie da się wyprodukować doskonałego filtru AA i czasem lepiej z niego zrezygnować kosztem w niektórych przypadkach pomijalnie małych artefaktów.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Z tego co zrozumiałem Magnesus mówił tylko od strony teoretycznej, a reszta włącznie ze mną mówiła o fizycznym filtrze.
    W takim przypadku obiektyw jest filtrem AA.