Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 122

Wątek: Ricoh GXR

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie ma pojęcia, czy Ricoh'owi coś wyjdzie z tego systemu, ale trzymam kciuki.
    Przynajmniej jest ciekawie
    Mam wrażenie, że pojawienie się u4/3 (i w sumie spory sukces ) zmusił producentów (zwłaszcza tych z 2 ligi ) do zastanowienia się czy aby w "cyfrowych czasach" nie da się przypadkiem aparatu fotograficznego wymyślić na nowo ( a i przy tej okazji trochę zarobić )
    pozdrawiam
    Paweł

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To nic nie zmienia. Co najwyżej pozwala dać słabszy AA (bo nie trzeba nadrabiać za przestrzenie między pikselami), ale w ogóle nie można się go pozbywać (bez skutków ubocznych).
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 10.11.09 o 11:47
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    To nic nie zmienia.
    Co nie zmienia bo nie załapałem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie zmienia faktu, że filtr AA jest konieczny do prawidłowego zsamplowania sygnału źródłowego. Mogą jego rolę pełnić mikrosoczewki (zapewne bardzo niedoskonale, bo nie obejmują krawędzi między pikselami), ale być musi w jakiejś postaci.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 10.11.09 o 11:54

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Nie zmienia faktu, że filtr AA jest konieczny do prawidłowego zsamplowania sygnału źródłowego. Mogą jego rolę pełnić mikrosoczewki (zapewne bardzo niedoskonale), ale musi być.
    Czy jeżeli "Fill factor" jest wystarczające to nadal nazywasz to filtrem AA? To tak jak mówić ze dzisiaj używałeś filtra powietrznego podczas fotografowania góry które są od ciebie 20 km.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Czy jeżeli "Fill factor" jest wystarczające to nadal nazywasz to filtrem AA?
    100% fill factor nie zastąpi filtra AA, może złagodzić skutki jego braku. To jest dość oczywiste.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    To chyba zależy od producenta, jak kupią matrycę po $15 i nie narzucą marży 800% to cena może być przyjazna - szczególnie przy mniejszych matrycach. Najtańszych kompakt z matrycą 1/1.7 kosztuje mniej niż 500 zł, lustrzanka z APS mniej niż 1300, od tej ceny odlicz całą resztę, którą producent nie dołącza i wyjdzie, że obiektyw z małą matrycą będzie mógł kosztować 200 zł, a z APS 400 + cena szkła.
    Do tego jeszcze stabilizacja. Wolałbym, żebyś to Ty miał rację, bo mocno kibicuję firmie Ricoh.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Do tego jeszcze stabilizacja. Wolałbym, żebyś to Ty miał rację, bo mocno kibicuję firmie Ricoh.
    Wszystko będzie jasne po zobaczeniu pierwszych obrazków....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    RC ale pomysł jest genialny, zawsze możesz wymienić na nowszą matrycę jak ta aktualna szumi czy ma kiepski DR...
    Tyle, to sobie możesz zrobić i dzisiaj, wymieniając puszkę. I pewnie wyjdzie Cię to taniej. Po co płacić po raz kolejny za obiektyw, kiedy chcesz mieć tylko nową puszkę z lepszą elektroniką?

...matryca się nie brudzi.
    Matryce się brudzą nawet w kompaktach. Jak masz gołą matrycę, to ją sobie przynajmniej przedmuchasz (a z filtrem SSWF może nawet nigdy nie będzie takiej potrzeby). A co zrobisz z paprochami, które dostały się do środka takiego rachitycznego, plastikowego obiektywu zespolonego z matrycą? Tylko serwis...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Połączenie najstabilniejszego elementu systemów optycznych z najszybciej ewoluującym (obiektyw i matryca) to niezwykle głupi pomysł. Najgłupszy jaki ostatnio widziałem. Nie wiem, czym się jaracie. To jest złe rozwiązanie dla konsumenta.
    RED ma osobny moduł matrycy i osobne szkiełko.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto