Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    willow32 z jednej storny lepiej nie wiedziec bowiem prawda (powinna wyzwolić) potrafi zabić (zasiać wątpliwosc ktora pozniej kiełkuje i...) ale z drugiej strony lepiej wiedziec bo przynajmniej wiesz o co biega i wiesz co czym sie je. Mozesz odniesc do siebie czy cos ci jest naprawde tak niezbedne czy tez niepotrzebne...
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jasne, tu nie chodzi o poprawienie jakości zdjęć, choć nie bez znaczenia jest wiedza w jakich zakresach Twój sprzęt najlepiej się sprawdza. Ja po prostu należę do typu osób, które lubią wiedzieć skąd coś się bierze i dlaczego coś się dzieje...Mam czysto praktyczne podejście ale zawsze mnie ciekawi dlaczego coś wychodzi tak a nie inaczej? Tak już mam. A poza tym czasami śledzę dyskusję i jestem ciemny jak tabaka w rogu...co mnie drażni.
    Nie lubię tablic testowych, linijek, kart kolorów itd...choć chcę wiedzieć czemu służą i dlaczego właśnie takie. To się przydaje, choć masz rację - na jakość moich fotek to nie wpłynie...
    Ale...często można pewne inne, bardziej praktyczne rzeczy przyswoić dzięki jakiejś bazie teoretycznej. Ja jeszcze rok temu, no może dwa nie wiedziałem co to jest przysłona ISO itp...tzn znałem słowa i nic poza tym. Teraz to już nawet tego używam
    A widze w rozmowach z "szarymi", niedzielnymi fotografami jak robią nieokreśloną minę kiedy zaczyna się właśnie gadka pt jakich nastawów użyłeś przy....

Tak dla przykładu mam "niedzielnego" fotografującego ojca, którego systematycznie spotykam w weekendy na spacerach z dzieckiem ( ma chłopaka w wieku mojego synka ). Facet strzela z Nikona D80 kompletnie go nie kumając, zero...Zero to jest całkowite zero - np kręci rolką, dziura mu się przymyka i dziwi się po zrobieniu fotki że taka ciemna a ładne niebo jest przecież. Jak mu raz ustawiłem sprzęt pod panujące wtedy warunki to na nastepny weekend przyniósł album do oglądania bo to były pierwsze "normalne" jego zdjęcia. A powinniście zobaczyć te wcześniejsze...Nikon by fabrykę zamknął...

Tak to już bywa...najlepszy był tekst że wywalił tyle kasy a taki szmelc kupił...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Tak to już bywa...najlepszy był tekst że wywalił tyle kasy a taki szmelc kupił...
    Może Robina spotkałeś?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Może Robina spotkałeś?
    telepatia...
    pomyślałem o Robinie jak to pisałem...

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    a może to i lepiej ze nie wiesz?? po co zaśmiecać sobie umysł informacjami które Ci się do niczego oprócz wykazania sie wiedzą nie przydadzą napewno nie pomogą Ci robić lepszych zdjęc a o to chodzi w fotografii...
    pozdrawiam
    Z tym to się nie zgodzę - taka wiedza pomaga - pamietajmy o czym jest wątek, o ostrości, więc warto wiedziec kiedy twoje szkło jest ostre a kiedy nie.

powiedz mi przy okazji jak to jest z tymi liniami, bo widze że co aparat to inne możliwości ( widziałem tam dane dla E-330, bo z nim były testy i D200 ) - ile ma E-1?
    Tu masz ilość lini nie aparatu a obiektywu - generalnie to im więcej tym lepiej, im mniejsza różnica między brzegiem kadru a środkiem tym lepiej, to generalnie - bo jest pojęcie przekarmienia sensora. jeślo do E-1 podpiąłbyś szkło które ma 30000 (nie ma takiego) to sensor zostałby przekarmiony i nawet filtr dolnoprzepustowy by nie pomógł.

Szkło musi byc dobrane do sensora, ZUIKO do 4/3 sa pięknie dostosowane
    A inne szkła trzeba z głową wybierać.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Tu masz ilość lini nie aparatu a obiektywu - generalnie to im więcej tym lepiej, im mniejsza różnica między brzegiem kadru a środkiem tym lepiej, to generalnie - bo jest pojęcie przekarmienia sensora. jeślo do E-1 podpiąłbyś szkło które ma 30000 (nie ma takiego) to sensor zostałby przekarmiony i nawet filtr dolnoprzepustowy by nie pomógł.
    Opowiadacie...
    przy okazji, to są oczywiście wyniki zestawu szkło plus korpus. Nie widziałem jeszcze testów samych szkieł (w erze cyfrowej).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    a może to i lepiej ze nie wiesz?? po co zaśmiecać sobie umysł informacjami które Ci się do niczego oprócz wykazania sie wiedzą nie przydadzą napewno nie pomogą Ci robić lepszych zdjęc a o to chodzi w fotografii...
    pozdrawiam
    Z tym to się nie zgodzę - taka wiedza pomaga - pamietajmy o czym jest wątek, o ostrości, więc warto wiedziec kiedy twoje szkło jest ostre a kiedy nie.
    tylko pytanie czy nie lepiej poznać wiedzę na własnym zestawie? czyli zamiast wyszukiwać i wczytywać się w informacje znalezione w sieci robić zdjęcia i samemu określić możliwosci własnego sprzetu?? Ja osobiście wolę tą drogę, może nie jestem mistrzem w wyszukiwaniu informacji w sieci ale wiem o moim sprzęcie tyle ile wiedzieć potrzebuję a i zdjęcie przyzwoite udaje mi się od czasu do czasu popełnić
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Opowiadacie...
    przy okazji, to są oczywiście wyniki zestawu szkło plus korpus. Nie widziałem jeszcze testów samych szkieł (w erze cyfrowej).

Pozdrawiam
    wiedziałem że jak zaczniemy o liniach i sensorach to RE się odezwie
    widzę że stoję gdzieś ze swoim światopoglądem/fotopoglądem między willowem a bliżej Magusa ale nadal raczkuję w fotografii przez duże F...
    Tak czy inaczej jestem bogatszy o kolejny kawałek wiedzy...dzięki

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    to są oczywiście wyniki zestawu szkło plus korpus. Nie widziałem jeszcze testów samych szkieł (w erze cyfrowej).

Pozdrawiam
    To nie testuje się szkła tak, że za szkłem w miejscu gdzie ma być matryca mocuje się takie ustrojstwo co mierzy min rozdzielczość??????????????????????????????????? ???????????????

Widziałem (na filmie) jak w zakładach Zeiss tak sprawdzają szkła

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    tylko pytanie czy nie lepiej poznać wiedzę na własnym zestawie? czyli zamiast wyszukiwać i wczytywać się w informacje znalezione w sieci robić zdjęcia i samemu określić możliwosci własnego sprzetu??
    Generalnie to najważniejsze są zdjęcia, ale by je robić używamy i kupujemy sprzęt a ta wiedza najbardziej to jest przydatna podczas zakupów