Nie wiem czy Ci pomogę, ale z doświadczenia i pytań które dostaje na maile od userów portali foto - "skąd masz tę ostrość, ja mam problemy" wynika, że problemy biorą się u "nowych" z kilku rzeczy, bardzo prostych do wyeliminowania.
1. Stosuje się zbyt długie czasy, ręka nie jest ze stali - robisz zdjęcie na ogniskowej 45mm masz więc eqvivalent 90mm - chcesz mieć ostrą fotkę? Będzie z pewnością jeśli nie zejdziesz z czasem poniżej 1/160 sek
2. Dostosuj przysłonę do szkła, sprawdź na jakich "dziurach" twoje szkło ostro rysuje - jeśli zastosujesz dobry czas i odpowiednią dla swojego szkła przysłonę - na bank będzie ostro.
3. Możesz lekko podostrzyć w shopie w ogóle, ale obowiązkowo po zmniejszeniu zdjęcia (uważaj na białe obwódki wokół przedmiotów będących na jednolitej powierzchni).
Powiedziałbym, że to sa błędy kardynalne popełniane przes userów.
Tak ma być, ponieważ zabierasz z punktu af przedmiot, jesli na niego wrócisz kontrolka znów zaświeci ciągle.3. Przy zablokowaniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu, blokujemy ostrość - zapala się czerwona lampka. Przy przekadrowaniu z wciśniętym spustem ta lampka w E-1 gaśnie albo mruga u mnie

Odpowiedz z cytatem