Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie wiem czy Ci pomogę, ale z doświadczenia i pytań które dostaje na maile od userów portali foto - "skąd masz tę ostrość, ja mam problemy" wynika, że problemy biorą się u "nowych" z kilku rzeczy, bardzo prostych do wyeliminowania.

1. Stosuje się zbyt długie czasy, ręka nie jest ze stali - robisz zdjęcie na ogniskowej 45mm masz więc eqvivalent 90mm - chcesz mieć ostrą fotkę? Będzie z pewnością jeśli nie zejdziesz z czasem poniżej 1/160 sek
    2. Dostosuj przysłonę do szkła, sprawdź na jakich "dziurach" twoje szkło ostro rysuje - jeśli zastosujesz dobry czas i odpowiednią dla swojego szkła przysłonę - na bank będzie ostro.
    3. Możesz lekko podostrzyć w shopie w ogóle, ale obowiązkowo po zmniejszeniu zdjęcia (uważaj na białe obwódki wokół przedmiotów będących na jednolitej powierzchni).

Powiedziałbym, że to sa błędy kardynalne popełniane przes userów.

3. Przy zablokowaniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu, blokujemy ostrość - zapala się czerwona lampka. Przy przekadrowaniu z wciśniętym spustem ta lampka w E-1 gaśnie albo mruga u mnie
    Tak ma być, ponieważ zabierasz z punktu af przedmiot, jesli na niego wrócisz kontrolka znów zaświeci ciągle.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań

Cytat Zamieszczone przez lessie
    3. Przy zablokowaniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu, blokujemy ostrość - zapala się czerwona lampka. Przy przekadrowaniu z wciśniętym spustem ta lampka w E-1 gaśnie albo mruga u mnie. U Was też tak jest? Nie powinna przypadkiem świecić cały czas? W manualu nic o tym nie ma.
    Nie wiem co masz na myśli mówiąc "przekadrowanie".W tym pojęciu mieści się również zmiana ogniskowej obiektywu. Jest to czynność której nie można wykonywać po zablokowaniu ostrości.
    Darek

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dadu

Nie wiem co masz na myśli mówiąc "przekadrowanie".W tym pojęciu mieści się również zmiana ogniskowej obiektywu. Jest to czynność której nie można wykonywać po zablokowaniu ostrości.
    Generalnie nie masz racji bo to zalezy od obiektywu

Jest w ogóle taka technika ustawiania ostrości ze szkłami nikona zoomami, że przykładowo robisz zbliżenie na twarz ustawiasz ostrość i odjeżdżasz zoomem na szeroki kąt, ostrość zostaje na twarzy bo nie ma wpływu na nią zoomowanie

Z Zuiko - przynajmniej 14-54 to nie działa - wszystko zalezy od budowy szkła, radek "fizycznie "wam to pewnie wytłumaczy, ja tylko praktycznie potrafie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Magus
    Z Zuiko - przynajmniej 14-54 to nie działa - wszystko zalezy od budowy szkła, radek "fizycznie "wam to pewnie wytłumaczy, ja tylko praktycznie potrafie :)
    Dokładnie tak. Z obiektywem 14-54 na pewno ostrość się rozjeżdża.
    Darek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    magus:
    dzięki, faktem jest że w większości fotek balansuję na granicy przyzwoitości jeśli chodzi o czasy ( nie chcę podciągać ISO ), a w myśl tego co powiedziałeś to nawet leżę i kwiczę bo próbuję nawet robić nawet przy 1/60 . masz rację, na pozór nie widać ( na pewno nie na lcd Jedynki ) ale to może być przyczyna rozjechania. Stąd moja "nieostrość" może być tak naprawdę mini poruszeniem.
    Masz może linka gdzie można znaleźć info dotyczące najlepszego zakresu ostrości dla danego obiektywu? Kiedyś o to pytałem ale nie dostałem odpowiedzi.

Rafał:
    wiem, temat 14-45 vs 14-54 to rzeka ale z mojego "ocznego" punktu widzenia zdaje mi się ostrzejszym ten drugi. Może to nawet nie kwestia samej ostrości z technicznego punktu widzenia. Po prostu obrazy z tego szkła są bardziej szczegółowe.
    Zastanawia mnie tez kwestia ilości pikseli, teoretycznie więcej daje więcej szczegółów ale to też zalezy od szkła. Zdaje się że ten temat kiedyś Radek rozpracowywał na forum jak z tym jest - za dużo to też nie dobrze...

dadu,magus:

próbowałem tego z ze swoimi szkłami, przy niedużych zmianach ogniskowej ostrość trzyma się kupy ale generalnie nie bawię się tak. Dla pewności poprawiam po zmianie długości. Ale patent byłby bardzo pożądany do ruchu...

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie ma problemu - dla twoich szkieł wygląda sprawa tak:

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dzięki raz jeszcze, podaj źródło jak możesz, jest tam coś jeszcze co mozna podpiąć pod 4/3?

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    heh, w międzyczasie trafiłem własnie na tą stronę,
    powiedz mi przy okazji jak to jest z tymi liniami, bo widze że co aparat to inne możliwości ( widziałem tam dane dla E-330, bo z nim były testy i D200 ) - ile ma E-1?
    Rozumiem że im więcej tym lepiej...a od czego to zalezy? Wielkości matrycy ( fizycznej/ilości pikseli ). W takich tematach jestem opóźniony w rozwoju...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    heh, w międzyczasie trafiłem własnie na tą stronę,
    powiedz mi przy okazji jak to jest z tymi liniami, bo widze że co aparat to inne możliwości ( widziałem tam dane dla E-330, bo z nim były testy i D200 ) - ile ma E-1?
    Rozumiem że im więcej tym lepiej...a od czego to zalezy? Wielkości matrycy ( fizycznej/ilości pikseli ). W takich tematach jestem opóźniony w rozwoju...
    a może to i lepiej ze nie wiesz?? po co zaśmiecać sobie umysł informacjami które Ci się do niczego oprócz wykazania sie wiedzą nie przydadzą napewno nie pomogą Ci robić lepszych zdjęc a o to chodzi w fotografii...
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5