Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań

Mam kolejną zagwózdkę związaną ze sprzętem, konkretnie z E-1.
    Być może pytania wydadzą się strasznie lamerskie ale co tam...kto pyta nie błądzi, a ja trochę pobłądziłem...Ale do rzeczy. Oglądając swoje fotki i trochę Waszych odniosłem wrażenie, że niektóre z Waszych fot są po prostu miażdżąco ostre w porównaniu do moich. Nie żeby moje były zupełnie nieostre, ale...różnicę widzę. I nie jest to kwestia programowego ostrzenia, jak przypuszczam ( czasami porównuję golizny bez żadnej obróbki a sam w sofcie potrafię sobie naprawdę róznymi sposobami podciągnąć zdjęcie ) a raczej...no właśnie, tu zadam kilka pytań.

1. Czy Zuiko`s 14-54 i 50mm, nawet 35mm kładą na kolana pod tym względem 14-45mm ?
    2. Czy E-500 z racji większej liczby piksów rzeczywiście odda więcej szczegółów od Dziadka?

pytania "manualno-istrukcyjne"

3. Przy zablokowaniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu, blokujemy ostrość - zapala się czerwona lampka. Przy przekadrowaniu z wciśniętym spustem ta lampka w E-1 gaśnie albo mruga u mnie. U Was też tak jest? Nie powinna przypadkiem świecić cały czas? W manualu nic o tym nie ma.
    4. Czym z praktycznego punktu widzenia różnią się tryby 2 i 5 jakie można przypisać przyciskowi AEL w E-1? W obu przypadkach jednokrotne naciśnięcie tego przycisku blokuje ekspozycję i ją pamięta do kolejnego naciśnięcia, które kasuje ustawienie. W obu przypadkach też to ustawienie ma pierwszeństwo nad wartościami z połowicznego naciśnięcia spustu. To czym się różni - w praktyce ( zresztą w teorii też...)???

pytanie dodatkowe

5. Trochę o front i back focusie. Doradźcie dobry domowy sposób na sprawdzenie tego w swoim sprzęcie. Taki bez zakupu tablic, oświetlenia studyjnego itp... Jak to najlepiej przeprowadzić? Czy na jednej ogniskowej, czy na różnych wartościach? CZy na jednej wartości przysłony ( teoretycznie najmniejszej bo najlepiej będzie widać ) ? Co zastosować jako obiekt/y? Z jakiego kąta walnąć strzał? Próbował ktoś kiedyś?
    Jak już wgłębiłem się w temat to chciałbym go do końca pociągnąć.
    Dzięki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Co do testu FF/BF - http://photo.net/learn/focustest/
    Wystarczy wydrukować karteczkę i poustawiać się - najszybszy domowy test.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    ciekawa stronka, dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

14-54 miażdży 14-45 pod względem ostrości przy dużej dziurze. prędkość AF i w 99% przypadków brak aberracji też robią swoje.

jeśli masz dylemat co kupić, zapodaj 14-54. żaden 14-45 ani 35 nie da Ci tyle komfortu i radochy.

po złapaniu AF zapala Ci się kropka potwierdzająca ostrość. jeśli jest stała i nie mryga oznacza to że aparat jest pewny odnośnie ostrzenia. jeśli mryga, to masz powiedzmy 70% szans na to że się udało. czasem nie da się inaczej, niż z mryganiem bo kontrast jest za mały.

po przekadrowaniu mrygać musi, bo czujnik AF nie znajduje już nic w odległości na jaką złapał ostrość (przekadrowując zmieniasz kąty, odległości, temat kadru itp.).

FF/BF badaj na dziurze 2.8 (albo 3.5 jeśli masz 14-45), bez przekadrowywania i na statywie. inaczej nie ma sensu. nawet głupi test z puszkami powie Ci prawdę.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Mój prosty domowy sposób na sprawdzenie poprawności AF to: ustawienie około 5-ciu bateryjek paluszków po ukosie w odległości 1-3cm w zalezności od tego jaki obiektyw chcemy sprawdzić. Przy 14-45 odległości trochę większe -większa GO , przy 40-150 mniejsze przerwy, przy 150mm GO jest dość mała i można łatwiej ocenić obszar w którym obraz jest ostry (najlepiej max ogniskowa i minimalna wartość przysłony). Tak właśnie strzelam sobie kolejno w każdą z bateryjek, później na kompa i sprawdzanie czy ostrość jest właśnie tam gdzie celowałem.
    Jest to może taki prosty i nie do końca bardzo precyzyjny sposób, ale daje jakąś ocenę co do ogólnej celności AF obiektywu.
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Karol:

mam w planie zamianę stopki na półkę wyżej ale na razie stoję na stanowisku że zacznę od 50-200, w następnej kolejności 14-54. Coś się jednak boję że przełamie mnie potrzeba i 14-54 będzie pierwszy. W zasadzie już mógłbym go chyba wyhaczyć, patrząc na stan $$$. Póki co trzyam się wersji z 50-200 a tu muszę dozbierać. Potwierdziłeś moje przypuszczenia odnośnie lampki po przekadrowaniu ale wolałem zapytać...

tomek - robiłem już podobny teścik z orzechami ale potrzebuję czegoś dokładniejszego ( ta kartka znaleziona przez salvadora chyba mi się przyda...

Panowie, a co z customizacją guziczka AEL - coś wiecie w tej sprawie. Ja odkryłem przy okazji jeszcze jedną rzecz - przy ustawieniu któregokolwiek z tych trybów (cały czas mówimy o trybach 2 i 5 ) i użyciu przycisku AEL w celu zapamiętania ekspozycji powoduje że seria fotek jest naprawdę szybka niezależnie od innych ustawień ( np format fotek, tryb pomiaru itd.. ). Ale jeśli nie użyję tego przycisku ( ekspozycja nie jest zapamiętana ) to aparat WYRAżNIE zwalnia, to na pewno nie jest 3kl/sek, nie wiem czy są nawet 2. Ciekawe, co?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

Ale jeśli nie użyję tego przycisku ( ekspozycja nie jest zapamiętana ) to aparat WYRAżNIE zwalnia, to na pewno nie jest 3kl/sek, nie wiem czy są nawet 2. Ciekawe, co?
    wiesz co? dzisiaj normalnie sprawdzę z AEL i bez bo mnie tym zaciekawiłeś...
    dzięki za kliknięcie...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    14-54 miażdży 14-45 pod względem ostrości przy dużej dziurze
    To nieprawda. Wcale nie miażdży, ostrość jest porównywalna. 14-54 ma inne przewagi nad kitowcem, ale ostrość jest podobna (czyli dobra). Były już na tym forum linki do testów, z których jednoznacznie wynikało, że kitowiec jest równie ostry jak ten droższy obiektyw. Różnice na korzyść 14-54 to jasność, szybkość AF, mniejsze aberacje (chromatyczna i beczka), uszczelnienie, podziałka odległości.

Nie chce mi się po raz siedemsetny szukać tego linka .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    To jeszcze nie ta lina o której pisałem:

https://forum.olympusclub.pl/topics2...yw%F3w+olympus
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    lessie ja mam ustawiony pod przyciskiem tryb zapamietywania ostrosci, zas ekspozycje aparat dobiera w momencie naciskania spustu.

Co zas sie tyczy ostrosci to zawsze stalka bije na łeb na szyje zmienno-ogniskowe obiektywy. Co do ostrosci 14-45 to powiem tak, jak poszukasz na forum moich watkow to odnajdziesz moje watpliwosci w tej materii. Na chwile obecna jestem zadowolony z niej pod jedym warunkiem ze podostrzam fotke. Ja akurat robie to w GIMPie przy pomocy skrypciku ktory robi to "metoda" Smart Redux. Ostrosc w aparacie mam ustawiona w pozycji normal (0). Oczywiscie ze 14-54 powinien byc ostrzejszy i nie bede polemizowal w tym zakresie, ale sadze ze powinienes przywyknac ze 14-45 tak trzeba. Jest to amarotski obiektyw, b. dobry ale jednak. Poza tym gdzies wyczytalem ze fotografie cyfrowa nalezy obrabiac ze wzgledu na niedoskonalosci aparatow cyfrowych. Czy to dotyczy ostrosci, czy tez ekspozycji czy innych spraw, to jednak do drobnych korekt powinienes sie przyzwyczaich, choc powiem ze zdarzylo mi sie popelnic kilka fotek do ktorych nie musialem sie wcale doczepiac. Byc moze ostatnio jest ich wiecej i byc moze to wynika z faktu pstrykania zdjec a wiec praktyki o ktorej sie tak czesto pisze.

Co zas BF/FF to zamierzam sobie zrobic ten test zeby wiedziec jak to jest u mnie.
    ...był Olek jest A6000