Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: fotografowanie elementow odbijajacych, blyszczacych

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    teraz sie zastanawiam ile ja mam sobie policzyc za tego typu fotki.... zakladaja ze uda mi sie zniwelowac ta dziure (na fotce nr2) hmm....
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak na szybcika (bo jestem w robocie i nie mam jak narysować - jeśli za szybką będzie ciemniej niż przed nią (zakładam, że namiot będzie dobrze oświetlony), to wówczas będzie ona działać jak lustro weneckie odbijając w stronę obiektu, to co jest nad nią (czyli sufit namiotu bezcienowego ). Jeśli otwór w namiocie bezcieniowym będzie dostatecznie mały, to i szybka duża być nie musi i być może wystarczy jakiś filterek z cokina, by robić za lusterko. Nic innego nie przychodzi mi na myśl (jeśli nie chcesz się bawić w PS'ie)
    Kod:
    Namiot bezcieniowy
    |   | kielich|        |  
    |   \        /       /    ___
    |    \   dziura na  /    |   | 
    |     \    obiektyw/  <--|   |<--obiektyw 
    |      \  /       /\     |___|
    |       ||        | \__ szybka po kątem ok. 45szt.
    |       ||        |
    |       ||        |
    |   ___/  \___    |
    -------------------
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Jeronimo

Na tyle dużo, żeby Ci się to opłaciło

Na tyle mało, żeby zleceniodawca nie "pękł" i wrócił do Ciebie przy kolejnej okazji

EDIT: za packshot to w zależności od ich liczby oczywiście można wziąć 50-100 zł
    EDIT2: idź do jakiegoś studia foto w Twoim mieście i się spytaj ile wezmą za takie fotki

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    [center:de85f7a02c] [/center:de85f7a02c]
    [center:de85f7a02c] [/center:de85f7a02c]
    no jutro troche ciekawiej wyglada... ale nadal nie zadowalajaco
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Jeronimo
    A gdybyś na pierwszej fotce znalazł się nieco wyżej z aparatem - tzn tak, aby nie odbijać się kielichu? Tzn sfotografował go lekko pod kątem z góry?

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

mam chwilowo dola

prawde mowiac nie mam juz sily... w sumie moze jakbym sie powyginal ostro to bym przy tym akurat naczyniu jakos oszukal i by wyszlo idealnie. Jesli przejde "test" to bede musial fotografowac mnostwo roznych naczyn z ktorymi bedzie podobnie trudno jak nie trudniej. Jesli mialbym cenic swoja prace to musialbym minimum za zdjecie wziasc 20zl a znajac warunki panujece u mnie to raczej nic z tego....

moze jutro z nowym dniem bede mial wiecej sily na dlubanie... brakuje nie tyle co pomyslu ale sprzetu do fotografowania tego typu zdjec

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    subtelne odbicia musisz pozostawić, jeżeli usunuesz wszysko bądz osiągniesz taki efekt na zdjęciu gdzie nic się nie odbije powstanie matowy złoty kolor
    Zloto musi swiecić niestety odbicia światła tworzą trójwymiwrowość bryły

taka obróbka na szybko

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Może proba pstrykniecia tegoz kielicha przy pomocy tele (zeby sie oddalic od przedmiotu wtedy jednak troszke mniej sie odbije w kielichu) oraz pod odpowiednim (doswiadczalnie) dobranym kątem przy miekkim świetle....
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    wow50-100zł no to niezłe ceny.
    Z tego co wiem profesjonalni biorą za zwykły packshot np. batonika około 500zł.
    A za kompozycje od 1.000zł do 10.000zł
    Reszta odpowiednio lub dużo mniej czyli np. ja no cóż od czegoś trzeba zacząć

A tak poza tym niektórych zdjęć nie da się zrobić odrazu takich jak powinny być, PS w ruch i odbitego apratu nie będzie.

500 za packshot? Pokaż mi klienta, który za to zapłaci. Może 5 lat temu... ale nie teraz.
    Z drugiej strony... wszystko jest w tym kraju możliwe...

Ja znam takie ceny 50 jeżeli strzałów jest dużo (np gazetka Auchan)
    100 jeżeli jest ich mniej.

A co do sesji DUŻYCH to z kolei znam takie stawki, że sam fotograf bierze około 10 000 za dzień, a reszta buddżetu idzie na ekipę, kostiumy, fryzjerów, stylistów, oświetleniowców, lokalizację, wypożyczenie aparatu (jeżeli to ma być jakiś wypasiony Hasselblad cyfrowy), modeli, wypożyczenie scenografii, scenografa.
    Współorganizowałem sesję w "niezamieszkanych" biurach jednego z biurowców w centrum Wawy. Fotograf to znane nazwisko. Klient - pierwsza liga. Sesja w sumie 4 lub 5 zdjęć (nie pamiętam). Pola eksploatacji to prasa, internet i BTL. Cała sesja kosztowała między 60, a 70 tysięcy zł netto (było to ponad 2 lata temu więc dokładnie nie pamiętam).