Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: fotografowanie elementow odbijajacych, blyszczacych

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

fotografowanie elementow odbijajacych, blyszczacych

Wpakowalem sie w fotografowanie naczyn liturgicznych tj. kielichy, pateny itp. Dostalem na probke do testow naczynia.

Jeden z najbardziej znanych fotografow w moim miescie robil podobne rzeczy jednak nie podobaly im sie rezultaty. Teraz przyszedl czas na mnie, a nigdy tego typu "odblaskowych" rzeczy nie fotografowalem.
    Na tych naczyniach nie ma widac odbic, jakis punktow czarnych, softboxa itp.
    Tak sobie gdybalem i wymyslilem ze najlepszy pewnie bedzie namiot bez cieniowy chociaz i tak pojawi sie jeden czarny punkt w naczyniu - tj. obiektyw bo przeciez trzeba go jakos wcisnac do namiotu. Ja nie mam namiotu i nie kupie go na poczekaniu wiec ten pomysl odpada.

Czy zna ktos jakis sposob amatorki zeby w takich naczyniach bylo jak najmniej odbic?

Czy w tym wypadku pomoze filt polaryzacyjny? (ktorego tez nie mam, ale moze w przyszlosci specjalnie kupie). Cos mi po glowie chodzi ze f. polaryzacyjny nie dziala na srebro, chyba platyne i zloto.... ciekawe czy przy tych naczyniach cos pomoze. Ktos uzywa takiego filtra przy fotografowaniu przedmiotow?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

zalamka :(((

kurcze nawet zawinalem w okolo kalke techniczna (ktora troche weszla w kadr, bo robilem to dla testow i nie mam jak jej zamocowac) ... wszystko byloby fajnie gdyby nie dziurka na aparat ktora dokladnie widac na srodku kielicha

[center:496c0c4748] [/center:496c0c4748]
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Faktycznie wpakowałeś się

Pomysł z namiotem bezcieniowym wydaje mi sie najbardziej logiczny, tylko problem ze go nie masz
    Dlatego pomysł z prześcieradłem wyglada mi na odpowiedni. Widze że używasz wygietej plexi, zarzuć na nią przescieradło i postaraj się aby tylko obiektyw było widać. Robiac zdjęcie z odpowiedniej perwspektywy mozesz uniknać odbica obiektywu jeżeli się to nie uda to można go usunąć w PS. Jak ustawić lampy nie tłumacze najlepsza metoda to metoda rob i błedów, ostre światło idealnie zlikwidujesz przescieradłem

Filtr polaryzacyjny raczej przy kielichach się nie sprawdzi ponieważ polarem likwidujesz odbicia z jednej powierzchni fotgrafując kielich mamy ich kilka czyli jeżeli zlikwidujemy odbicie w jednym miejscu to na drugim i tak nam pozostanie

Tak czy siek fotografując w warunkach domowych i przy urzyciu domowego sprzętu musisz się liczyć z tym ze bez PS-a będzie ciężko. Postaraj się aby jak najmniej się odbło co by bylo mało do usuwania

Zycze powodzenia, swoją drogą muszę kiedyś sam powalczyć z takimi powierzchniami

o widzę że proby co raz lepsze, podoba mi się

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no w sumie thx za info o tych filtrach polaryzacyjnych... ja tu sie zastanawialem czy wogle na tego typu powierzchnie zadziala no ale nie myslalem o innych odbiciach (w innym miejscu)... nie mam takiego filtra a co za tym idzie doswiadczenia.

fotki musza byc super bez PS'a

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ustaw kielich na podwyższeniu ze 2 metry od białej ściany. Aparat przed samą ścianą - skierowany na kielich. Lampy za kielichem po bokach, skierowane na ścianę. Aparat wyzwalaj pilotem (albo z dużym opóźnieniem (stojąc za sceną). Nie chce mi się rysować (idę spać), ale ma to wyglądać mniej więcej tak:

Kod:
    S ----------------------------------------
                        [A]

[K]
               \/                   \/

S - ściana
    K - kielich
    \/ kierunek świecenia rozpraszaczy.
    Im bliżej ściany uda Ci się postawić kielich, tym więcej ściany odbije się w kielichu (mniej blików).

Bez zastawek, lustra weneckiego czy innych cudów to jedyne ustawienie jakie kiedyś wykombinowałem. Namiot bezcieniowy - zero szans na powodzenie.
    Niestety, aparat się odbije w kielichu, ale to o wiele prostsze do gumkowania, jak pokój, fotograf, aparat i pies.
    Możesz jeszcze zastawić statyw i większość aparatu płytą styropianową z dziurką na obiektyw.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    thx! podobny sposob znam z fotografowania kieliszkow Ja jednak zmuszony jestem kombinowac ten ostatni sposob tj. w wycinaniem dziury na obiektyw czy cos (wlasnie jade do miasta po kalke techniczna). Na inne lepsze experymenty nie stety na ta chwile nie mam warunkow

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeronimo może po wycięciu owej dziury na obiektyw umieścisz w niej pod kątem ok 45st. szybkę - tak by odbijała sufit w stronę kielicha (jeśli za szybką będzie ciemno, to zadziała jak lustro weneckie o którym wspominał Radio Erewań)

Strzelałbyś wtedy zza szybki i teoretycznie widziałbyś sufit (lub cokolwiek innego białego, co byłoby nad szybką) obity w fotografowanym przedmiocie zamiast obiektywu. Oczywiście może to być cokolwiek przezroczystego, byle jak najbardziej gładkiego (by nie pogarszało jakości fotki) - nie wiem jak duże są filtry cokina (i czy jakiś masz) - może np. UV by wystarczył do zakrycia obiektywu
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    z tego co wiem, profesjonalnie to sie sklada dwie lub trzy fotki oswietlajace przedmiot z roznych stron, tak powstaja te wszystkie smakowite butelki heinekena z kroplami rownomiernie oswietlone z kazdej strony i jeszcze swiecace jakby od wewnatrz
    fotka z oswietleniem etykiety
    fotka oswietlajaca kontury
    fotka oswietlajaca wnetrze
    fotka oswietlajaca kropelki
    efekt pikny

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dempsey troche sie zamotalem

gary jesli to co mowisz jest prawda to ciekawe ile kosztuje zrobienie takiego zdjecia...

Jeronimo

no... czasem BARDZO dużo

To są dość abstrakcyjne kwoty.
    Ostatnio słyszałem (ale nie wiem czy to prawda bo nie mam jak potwierdzić), że Grupa Żywiec robiła swoją sesję butelek z piwem w Belgii...