Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: E-30 pierwsze wrażenia po przesiadce z E-510.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wtedy włącz "diamencik". Będziesz pozytywnie zaskoczona
    Diamencik czasem źle podpowie i ostrość jest niedokładnie ustawiona. Ale racja, jest najskuteczniejszy w takiej sytuacji.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Było o zaletach teraz wady, konkretnie jedna ale za to dość duża wada a mianowicie LCD.
    LCD w E-30 bardzo "kłamie" jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Na początku myślałem, że aparat bardzo słabo radzi sobie z WB. Oglądając zdjęcia na wyświetlaczu postanowiłem pogrzebać w ustawieniach z WB, aby poprawić nieco zdjęcia, gdyż wydawało mi się że aparat najwyraźniej źle sobie z tym radzi. Kolory są bardzo nasycone, zwłaszcza czerwienie, pomarańcze wyglądają wręcz nienaturalnie. Jakie było moje zdumienie kiedy odtworzyłem te same zdjęcia na monitorze komputera i okazało się że to własnie aparat dobrze ustawiał WB, a moje ustawienia mające na celu wyeliminowanie nienaturalnych kolorów okazały się nietrafione.
    Wniosek z tego taki, że LCD wymusza poniekąd robienie RAWów, bo jest niewiarygodny. E 510 z tym problemu nie miał, kolory ma stonowane raczej naturalne, nic nie jest przesycone - sprawdzałem wielokrotnie. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Olympusa i potwierdzono mi, że tak po prostu jest, ale nie jest to wadą E-30tki - po prostu najwyraźniej założeniem producenta było aby zdjęcia wyglądały ładniej na LCD. Nadmienię, że oba aparaty (E-30 i E-510) mają LCD 230tys. punktów więc wyświetlanie powinno być w obu modelach takie samo i jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Pewnie w następcy ta wada (jak dla mnie oczywista) zostanie wyeliminowana.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Racja, racja. Ekran E-330stki pokazywał tylko trochę inaczej jasność, ale ogólnie było okej. Tutaj trzeba sobie ekran pod siebie ustawić, a i też nauczyć się, jak on pokazuje...
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W e1, e3, e510, e410 jak pamiętam zawsze było porównywalnie z tym co widziałem na skalibrowanym monitorze i pomiędzy aparatami chociaż różnice były nie powiem, natomiast e-30 przekłamuje kolory znacząco. Szczególnie jest to widoczne w zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą przy świetle żarowym, wygląda jakby wszystko było okropnie pomarańczowe, ale przełożona karta do e-3 i wygląda ok.... na kompie rzecz jasna też; w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw, a to wina lcd.

Mieszka w
    Warszawa / Sochaczew
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mimo wszystko po przejściu z 510 na e30 to ten drugi w RAWach ma - w moim odczuciu - dużo za dużo czerwieni...

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bikeart Zobacz posta
    w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw
    To też poniekąd prawda... Moim zdaniem oczywiście. Może tylko ja to tak odbieram... Jasne, że żaden aparat nie radzi sobie dobrze przy innym świetle niż dzienne, ale po zewnętrznym czujniku WB spodziewałam się, że da sobie radę.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Nadmienię, że oba aparaty (E-30 i E-510) mają LCD 230tys. punktów więc wyświetlanie powinno być w obu modelach takie samo i
    To są inne matryce - widać to różnicy wielkości e-510 ma 2,5", e-30 2,7", więc nie muszą mieć identyczne kolory.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bikeart Zobacz posta
    W e1, e3, e510, e410 jak pamiętam zawsze było porównywalnie z tym co widziałem na skalibrowanym monitorze i pomiędzy aparatami chociaż różnice były nie powiem, natomiast e-30 przekłamuje kolory znacząco. Szczególnie jest to widoczne w zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą przy świetle żarowym, wygląda jakby wszystko było okropnie pomarańczowe, ale przełożona karta do e-3 i wygląda ok.... na kompie rzecz jasna też; w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw, a to wina lcd.
    dokładnie tak, lepiej bym tego nie ujął - właśnie w pomieszczeniach pomarańczowe i czerwone ściany niemal świeciły na wyświetlaczu LCD aparatu, tak bardzo były przesycone.

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    dokładnie tak, lepiej bym tego nie ujął - właśnie w pomieszczeniach pomarańczowe i czerwone ściany niemal świeciły na wyświetlaczu LCD aparatu, tak bardzo były przesycone.
    Ale w E-30 można regulować również nasycenie wyświetlacza.
    Instrukcja strona 107.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 2ev Zobacz posta
    Ale w E-30 można regulować również nasycenie wyświetlacza.
    Dokładnie. Chciałem to samo napisać. Ja w E-510 skalibrowałem sobie nasycenie, kontrast LCD wyświetlacza do LCD monitora.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/