Drogo? Ile wynosiła cena e-p1 z kitem, na starcie?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ależ frustracja z was wyłazi. Zupa była za słona, czy jak?
Mamy nowy system, poręczny, do kieszeni. Za parę lat, drobnymi kroczkami rozwinie się na tyle, że hoho. Nad czym tu lamentować, bo ja nie rozumiem...
Poza tym, nad zwykłem 4/3 też świetlana przyszłość, cały jeden obiektyw zapowiedziany na bliżej nieokreślony termin (w celu miłego zaskoczenia)...
No ja naprawdę nie rozumiem, nad czym tu lamentować.
Z drugiej strony, skoro EP-2 jest identyczny z EP-1, jest pole dla niezależnych producentów, a nawet szewskich manufaktur. Może pojawią się zgrabne, skórzane etui w niższych niż "oryginalne Olkowe" cenach i różnych kolorach?
Ktoś też mógłby zacząć robić optyczne wizjery, lepsze jakościowo od Olkowego OVF pod 17mm, pod różne kąty widzenia (na razie w systemie są stałki 17mm, 20mm i 45mm, ale będzie pewnie wygięte 8mm, 12mm, 50mm).
Ktoś tu kiedyś na forum robił wizjer kątowy do E-1... Może rozpocząłby produkcję wizjerów do EP-x oraz GF1? Rynek ZNACZNIE większy. Panas GF1 dobrze się w bogatszych krajach sprzedaje. Wyciągnąłby kasę z UE na rozpoczęcie interesu, sprzedawał przez net wysyłkowo, rynek byłby spory.
A samo wyjście obrazu z body też można stosownie wykorzystać. Pomysł z wizjerem na oko jest świetny. Można by też zrobić "przedłużkę" wtykaną w EP-2 i zaprezentowany dziś wizjer, by móc odsunąć go od body (do macro może być świetne). Podłączyć do monitora - czemu nie?
EP-3 pewnie też będzie miał body jak EP-1 i EP-2, a poprawią tylko sprawność AF. Pewnie gdy wypuszczał EP-1 nie miał jeszcze Olek dopracowanego tego EVF, a teraz gdy ma, zrobił upgrade body. Jak dopracuje w końcu AF znów zrobi ugprade.
Co do ceny, Olek po jakimś czasie zawsze WYRAŹNIE schodził z ceny. Poza tym zobaczymy jaka będzie na wiosnę cena EP-1. Powinien stanieć, a w końcu to konstrukcyjnie 99,9% EP-2. Panas tak z cen nie spuszcza jak Olek. No i na razie micro4/3 ma monopol. Panas nie nadąża z produkcją. Jak wejdzie Samsung, to może i ceny spadną? A może Fuji?
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Za rok będzie tanie, będzie konkurencja, może sobie kupie takie zamiast casio do kręcenia filmików lub ich oglądania przez wizjer w okularze...
Skoro jest wyjście video z matrycy (bo po to jest to nowe gniazdko w EP-2 by przekazać obraz do wizjera), to nic nie stoi na przeszkodzie by ktoś wypuścił nakładany na sanki nadajnik Wi-Fi z podłączeniem do tego gniazdka i do tego montowany na głowę okular wyświetlający obraz. Technicznie chyba żaden problem. Nie musi tego robić Olek, wystarczy jakiś niezależny producent.
EP-2 jest na tyle mały, że montujemy go na kasku i proszę - gdzie spojrzymy tam pstrykamy zdjęcie.
Gdy skakałem ze spadachronem, widziałem gości robiących tak zdjęcia. Na kasku mieli przymocowaną lustrzankę (zdaje się jakiś trzycyfrowy Canon), jakaś samoróbka a la wizjer która chyba mniej więcej pozwalała określić kadr i wężyk spustowy w rękach. Taka przeróbka EP-2 (nawet bez Wi-Fi, po kabelku) byłaby dla nich idealna.
uuu aleś wielki rynek zawojował! Wszyscy skaczacy fotografowie są Twoi!
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
To tylko przykład. Makro też by się ucieszyło. Zastosowań mogłoby być sporo, a wystarczy wypuścić pasujący do gniazdka kawałek kabla. To chyba nie jest wielkie know-how by to zrobić?
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether