Strona 3 z 38 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 375

Wątek: Olympus E-P2

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Sorki, ale coś tu nie teges. Z dwojga złego, jako użytkownik lubiący mieć aparat pod ręką wolę wybrać jakiś kompakt, na przykład od Fuji, powiedzmy z zoomem x8. Przynajmniej nie będę musiał niepotrzebnych szpargałów w kieszeniach lub plecaku nosić i mnóstwo kasy jeszcze w kieszeni zostanie.
    Ech, ludzie...
    gratuluję sprytu!
    Jako że moja świetna, profesjonalna lustrzanka jest cudownie wielka i stabilnie ciężka a zestw stałek do niej zajmuje 3/4 plecaka (statyw i osprzęt wiozę w normalnych warunkach w trokach na żonie której waga i tak przekracza dopuszczalną w klasie turystycznej) zdecydować się musiałem ostatnio na pewne ustępstwa i na miesięczną podróż za ocean wybrać coś lżejszego.
    Po przeanalizowaniu oferty kompaktów zdecydowałem że
    nic nie tracąc na jakości i wrzechstronności wolę wybrać jakiś telefon komórkowy (powiedzmy od sony z obiektywem carl zeiss)- nie będę musiał nosić niepotrzebnych szpargałów a zostanie sporo kasy w kieszeni na ratę za 8kg tele od Sigmy dla mojego FuFu które zainstaluję na poddaszu w celu podglądania wielce fotogenicznej sąsiadki.
    sprytni jesteśmy -nie?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 5.11.09 o 11:13

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    ...
    Po przeanalizowaniu oferty kompaktów zdecydowałem że
    nic nie tracąc na jakości i wrzechstronności wolę wybrać jakiś telefon komórkowy (powiedzmy od sony z obiektywem carl zeiss)- nie będę musiał nosić niepotrzebnych szpargałów a zostanie sporo kasy w kieszeni na ratę za 8kg tele od Sigmy dla mojego FuFu które zainstaluję na poddaszu w celu podglądania wielce fotogenicznej sąsiadki.
    sprytni jesteśmy -nie?
    szkoda, że nie produkują porządnych obudów podwodnych do komórek. Życie byłoby lżejsze

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Talking

Cytat Zamieszczone przez wgerwat Zobacz posta
    test po hiszpansku i prezentacja video
    oryginal
    http://www.quesabesde.com/noticias/o...s-video,1_5801

tu przegoglowane na polski

http://translate.google.pl/translate...istory_state0=
    Rewelacyjne tłumaczenie

o ekranie LCD:

"Niestety, z tyłu ekranu aparatu, 3 cale przekątnej, że został on przesłany do tego pociągu i pozostaje wierny 230000-dot rozdzielczości. "

o AF-ie:

"Zważywszy, że system regulacji ostrości natomiast jest jednym z aspektów Mikro Cztery Trzecie, że konieczne są dalsze udoskonalenia w stosunku do propozycji Olympus Panasonic, byliśmy przekonani, że ten e-P2 przyszedł z wykonanej pracy domowej.

To się nie stało, i jak widzieliśmy na kilka dni życia z przedprodukcyjnych modelu aparatu, nie ma zauważalnej poprawy pomiędzy E-P1 z 1,1 zainstalowane oprogramowanie i e-P2.

O jakości obrazu:

"Podczas pobytu na jakość obrazu nie możemy wypowiadać się na podstawie tych wstępnych wyników, nie trzeba wiele wyobraźni, by rzucić wywnioskować, że problem nie będzie żadnych zmian od tego, co widzieliśmy w E-P1.

Nic nowego w sensor Live MOS 12 megapikseli, procesor TruePic lub V, lub o maksymalnej czułości ISO 6400, należy stwierdzić, że e-P2 dają takie same wyniki, jak jego poprzednik. "

Podsumowanie

"Czy e-P2 drugiego aparatu Mikro Cztery Trzecie Olympus, że użytkownicy oczekują? Posiblemente no, porque se queda a medio camino: no cumple las expectativas espoleadas por los rumores más optimistas (flash y visor electrónico integrados) ni satisface tampoco a los que apostaban por un modelo más sencillo y notablemente más barato. Chyba nie, bo jest w połowie drogi: nie spełnia oczekiwań, sprzyja pogłoski najbardziej optymistycznych (flash i zintegrowany elektroniczny wizjer) lub nie spełnia tych, którzy zakładami prostsze i znacznie tańsze."

Ale nawet z takiego tłumaczenia wynika, że EP-2 różni się od EP-1 mniej więcej tyle co E-450 od E-420. Oprócz możliwości podłączenia zewnętrznego wizjera (pewnie w cenie obiektywu co najmniej) reszta różnic jest pomijalna. Body EP2 to body EP1 z gniazdkiem na podłączenie wizjera.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ale nawet z takiego tłumaczenia wynika, że EP-2 różni się od EP-1 mniej więcej tyle co E-450 od E-420. Oprócz możliwości podłączenia zewnętrznego wizjera (pewnie w cenie obiektywu co najmniej) reszta różnic jest pomijalna. Body EP2 to body EP1 z gniazdkiem na podłączenie wizjera.
    Różnice faktycznie nie są duże. Jednak ten wizjer, ktory będzie sprzedawany w zestawie z korpusem, to jednak dużo. I dużo przez niego widać.
    Dodatkowo E-P2 ma procesor Truepic V oraz funkcję śledzenia ostrości, dwa dodatkowe filtry artystyczne to drobnica, ale może się spodobać na przykład manualne ustawianie ekspozycji podczas filmowania.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    I dzieje się to o czym niedawno pisaliśmy, Olek już na całego przeniósł z kompaktów na większe modele, manierę wypuszczania tysiąca modeli z minimalnymi różnicami.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

qbic
    Gość
    Ciekawi mnie czy ten wizjer można podłączyć na długim kablu (używać np w pociągu do oglądania filmów).

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I dzieje się to o czym niedawno pisaliśmy, Olek już na całego przeniósł z kompaktów na większe modele, manierę wypuszczania tysiąca modeli z minimalnymi różnicami.
    Fakt, że można sobie zadać pytanie: dlaczego tych rzeczy nie było w E-P1?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ciekawi mnie czy ten wizjer można podłączyć na długim kablu (używać np w pociągu do oglądania filmów).
    Nie wydaje mi się, ale to jest dobre pole do popisu dla różnego rodzaju pomysłowych konstruktorów
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 5.11.09 o 16:32 Powód: Automatyczne scalenie postów

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kabla do tego pewnie nie dadzą, ale nie widze problemu, by taki powstał. I potem jeszcze mocowanie wizjera do oprawy okularów i możemy szpanować.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Różnice faktycznie nie są duże. Jednak ten wizjer, ktory będzie sprzedawany w zestawie z korpusem, to jednak dużo. I dużo przez niego widać.
    Dodatkowo E-P2 ma procesor Truepic V oraz funkcję śledzenia ostrości, dwa dodatkowe filtry artystyczne to drobnica, ale może się spodobać na przykład manualne ustawianie ekspozycji podczas filmowania.
    Procesor to chyba jest ten sam. Filtry artystyczne można by dodać pewnie upgradem firmware do EP-1 (jeśli Olek zechce). Śledzenie AF pewnie też.
    wg mnie, jedyna różnica to ta wtyczka do wizjera.

Wizjer jest OK, ale pytanie ile będzi kosztował? Biorąc pod uwagę ile Olek śpiewa za kiepski, plastikowy OVF pod 17mm, to za EVF zarząda krocie. Ciekawe jaki to będzie % ceny Panasonica G1 (który podobny EVF ma wbudowany w body)?
    Wygląda to na tą samą strategię co w modelach E-4xx, E-5xx i E-6xx (co chwila "nowe" body które jest 99,9% starym body, tylko numerek się zmienia).

Ciekawsze jest 9-18mm. Wielu nie chciało wydawać jakiegoś 1000$ na panasowe 7-14 i podpinało przez adapter 9-18 z "normalnego" 4/3. A teraz chyba Olek odchudził je i przystosował do micro. I bardzo dobrze, bo zwykłe 4/3 już więdnie. Z ROADMAP można wnioskować, że pewnie też odchudzi nieco Zuiko 50mm f/2 macro, a to dobrze bo to zacne szkiełko. Byle tylko miało szybszy AF. SWD pewnie nie dadzą, ale mogli by chociaż dać ogranicznik zakresu ostrzenia (mechaniczny lub w upgradzie firmware). Przerobi też pewnie Olek rybie oko z lustrzankowego na micro. Żeby tak jeszcze przerobił (byle wydatnie skurczył) świetny 14-54... Ale faktycznie, to system potrzebuje "naleśników" a la Panasonic 20/1.7 i jasnych stałek, a nie tele-zoomów czy ultra-zoomów.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Odnośnie ceny wizjera: E-P2 będzie sprzedawany w zestawie. Cena kompletu korpus + wizjer + 14-42 to ok 4400 złotych. O cenie korpusu z wizjerem, bez obiektywu, pisał już ktoś wcześniej.
    Strasznie drogo, tak swoją drogą

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów