Strona 28 z 38 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 375

Wątek: Olympus E-P2

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Po cholere posiadacz 5D ma kupowac GH1 z nowym kompletem szkiel skoro jak kupi 500D to straci centymetr a ma puszke z systemu?

(...)

Zejscie z wymiaru jest odczuwalne biorac ze soba 420 zamiast E-3 lub 500D zamiast 5D. Zejscie z 500D lub 420 na u4/3 nie jest odczuwalne, jesli 500D jest za duzy to lepiej kupic G11, S90, LX3 lub inny lepszy kompakt.

Posiadacz 5D rozpieszczony wielkością wizjera w tym aparacie może już nie trawić wąskiego tunelu w 500D. Dodatkowo możę chce mieć pełnowartościową kamerę video, a GH1 na chwilę obecną jest najlepszą kamerą video pośród lustrzanek i aparatów bez-lustra.

Chcąc mieć mały aparat powinien, nawet kupując 500D, zakupić dodatkowo małe obiektywy by ten zestaw był mały. Z L-kami i nie L-kami pod FF taki mały nie będzie. A gdy kupuje szkła pod APS-C to i tak nie pasują pod FF, stąd zamienne ma tylko lampy. Duża lampa o liczbie przewodniej ok. 58 i tak jest za duża do małego zestawu. Tak więc, posiadając FF, gdy kupujemy 500D jako mały aparat i tak musimy mieć niekompatybilną do FF optykę by zestaw był mały. W takim razie, możemy kupić jeszcze trochę mniejszy zestaw innego systemu. W przypadku G1/GH1 otrzymamy do tego wizjer o rozmiarach zbliżonych do wizjera FF oraz ruchomy LCD (kupując GH1 także świetną kamerę). Dodatkowo kompatybilność z kieszonkowymia aparatami w stylu GF1/EP1/EP2. Kiedyś w końcu naprawdę stanieją, bo ich koszt wytworzenia jest mniejszy od kosztu wytworzenia G1.

Jeśli chcemy mały zestaw, to nawet w ramach jednego systemu mamy jakby dwa systemy. Szkła do FF duże, a APS-C nie pasują do FF. Kompatybilne są więc tylko lampy. Oczywiście FF pasują do 500D, ale nie tworzą z nim małego zestawu. I po pracy z 5D plastikowy 500D (i jego wizjer) mocno zniechęca.

A jesli 500D jest za duzy to lepiej kupic G11, S90, LX3 lub inny lepszy kompakt? Może wtedy kupić GF1/EP1/EP2? Jeśli z podpiętym wizjerem nie mieści się w kieszeni, to możemy go odpiąć i schować do drugiej (z 500D tak się nie da). G11 jest chyba nawet większy od GF1/EP1/EP2 lub taki sam. A obraz z GF1/EP1/EP2 będzie bliższy 500D niż G11.
    Co innego LX3 lub S90 -> to następny krok w kierunku miniaturyzacji. Ale kosztem wielokrotnego zmniejszenia powierzchni matrycy.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 22.01.10 o 16:46
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    14-140 i 20/1.7 niestety rowniez
    Ale dla grupy docelowaj u43 to jest wlasnie zaleta, nie wada
    Jak wolisz placic za DXO albo PT Lens i samemu poprawiac, prosze bardzo

A moze chcesz popodpinac szkla Canona do GF1: http://tysonrobichaudphotography.wor...new-obsession/

A TAK NA POWAZNIE
    IDZCIE ZDJECIA ROBIC!

Zarowno E-P1, E-P2, GF1, G1, GH1 - dadza dobre zdjecia do amatorskich zastosowan. Ja juz wymiekam, szkoda mi energii na dalsze dywagacje o sprzecie. Zaraz wyjdzie nowy Lumix, nowy PEN, moze i nowe LX3... I znow sie zacznie porownywanie tabelek, szumow

Tak naprawde - sam Z SIEBIE sie teraz smieje, sam przez to przeszedlem. Ale im wiecej brnalem, tym mniej mialem ciekawych ujec do wywolania.

Pa!
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 22.01.10 o 18:05

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ja juz wymiekam, szkoda mi energii na dalsze dywagacje o sprzecie. Zaraz wyjdzie nowy Lumix, nowy PEN, moze i nowe LX3... I znow sie zacznie porownywanie tabelek, szumow
    Sprawdzam.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

jungli
    Gość
    Radio!

Bravo dla tego Pana! wodki mu nalac! zapraszam do 3miasta na Jamesona, bedzie co oblewac, a i synu mi sie na dniach rodzi!

zdrow.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ja juz wymiekam, szkoda mi energii na dalsze dywagacje o sprzecie. Zaraz wyjdzie nowy Lumix, nowy PEN, moze i nowe LX3... I znow sie zacznie porownywanie tabelek, szumow
    Jerry_R bez szans. Ty, to zwyczajnie lubisz. Żyjesz tym

Pozdrawiam

rodzyn
    Gość
    http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...7d-d300s-e-p2/
    myślę , że coraz więcej przemawia za "U"sami.
    Pozdrawiam

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Jestem przekonany ze E-P3 poradzi sobie juz z M9 i reszta FF'ow, E-P4 pozamiata sredni format i bedzie spokoj.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Co innego LX3 lub S90 -> to następny krok w kierunku miniaturyzacji. Ale kosztem wielokrotnego zmniejszenia powierzchni matrycy.
    Wlasnie na polce malych kompaktow widac ogromny postep. Nikon podobno ma niebawem pozamiatac w tej kategorii.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 23.01.10 o 14:33 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    w samplu z 7D ostrość jest na ścianę

"Nikon D300s used the 18-200"
    "Leica used a 50 Summicron"

żal.pl

Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Ja myślę ze coraz więcej przemawia za szaleństwem (edit) użytkowników u4/3.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 23.01.10 o 15:06 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    "U"sy? - ultra zoomy?

Nie cudujcie, albo m4/3 albo µ4/3 ale kurcza nie U4/3...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

jungli
    Gość
    'U'sy-m zapewne chodzi o Cwanona....

hej

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów