Strona 26 z 38 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 375

Wątek: Olympus E-P2

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    FL-50 jest za slaba?
    Jak masz miejsce na FL-50 to i na normalnych rozmiarow puszke.

Czyli po kropie jakies 16mm, tak? Miedzy 14 a 16 jest duza roznica, duzo wieksza niz miedzy np. 38mm a 40mm. Choc oczywiscie nie wszyscy potrzebuja az tak szerokiego. Ale jezeli tak, wtedy u43 zostaje.
    Na DXie czy pentaxie masz 15mm i stosunkowo dobrej jakości nie przywiązany do silnika jpeg obrazek.

Napisz to na Canon Board Z tego co wiem, wiekszosc ludzi tam uwaza, za plus wykorzystywania najlepszej partii szkla, ale co ja tam wiem...
    Większość to sam wiesz co , proponowałbym zapomnieć o przesadach i klechdach marketingowych które miały na celu promowanie APS-C.

Masz FF to sobie porównaj obrazek finalny do tego z u4/3 używając tego samego obiektywu manualnego.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 22.01.10 o 14:00

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    hmmmm.....
    Czy mógłby mi ktoś streścić ostatnie 3 strony wątku? Czego dotyczą te spory i waśnie?

....że Micro nie jest takie micro, jak komórka?
    ....że matryca 4/3 nie jest takiej wielkości jak FF, czy DX?
    ....że cena nie jest taka, jaka powinna być, bo gdyby taka była jaka być powinna to było by lepiej niż jest teraz, kiedy nie jest taka jaka jest?
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 22.01.10 o 14:21

jungli
    Gość
    W kolko te same rzucane kamienie...

Kazdy wbiera, to co chce, zrozumcie...

ja zas zawsze procz lustra mam w torbie G1 z jakims manualem i czesto, to jego wyciagam, a nie FF.

Mam coraz wieksze przekonanie, ze niektorzy paplaja na podstawie testow ze stron internetowych i sampli dostepnych w sieci. Warto by bylo capnac na pare dni w lape taki czy inny i pouzywac i potem cos napisac od siebie niz powielac jakies tam opinie cropiarzyi szumofobow.

Opinie o jakosci Leiki sa oczywiscie mocno przesadzone i z tego co wiem tycza sie innych kryteriow niz jakosc absolutna, tylko, ze jak ktos powie zdanie, ze Panas czy Olek przez adapter ze szklem Leiki, to to samo co Leika, to sie podnosi raban.

Profesjonalista zawsze wybierze sprzet adekwatny do wykonywanej pracy, niedzielny pstrykacz, z takiego czy innego powodu moze lzejszy, mniejszy, o zadowalajacej jakosci obrazu. Tu sie podpisuje recami i nuchami.

Zrozumcie wreszcie, ze zdjecia sie oglada na papierze, a nie w komputerze i wtedy mozemy wrocic do dyskusji...

qbic
    A900 wspominam bardzo mile, zakladam, ze posiadasz, szkoda tylko, ze lustro tak na... w kosciole siejac postrach...

pozdroofka

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Zrozumcie wreszcie, ze zdjecia sie oglada na papierze, a nie w komputerze i wtedy mozemy wrocic do dyskusji...
    Zdjęcia się ogląda tam gdzie się chce - w komórce, rzutniku, TV, ramce foto, komputerze można i na papierze....

Myślę ze medium w większości przypadków to 2-3planowa sprawa.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Czasem wystarczy przekroczyć pewną barierę o 1 cm, by użyteczność wzrosła. Coś takiego mają GF1, EP1, EP2. Są na tyle cienkie, że mieszczą się do wielu kieszeni, gdzie lustro (a nawet G1/GH1) się nie zmieszczą. A nawet jeśli z wewnętrznym wizjerem mogą być np. wyższe od lustra, to taki wizjer można odpiąć i przenieść w drugiej kieszeni. W efekcie zabieramy aparat tam, gdzie lustra nie zabierzemy. Aparat który możliwości lustra, ale jest bardziej mobilny.
    Te cale przewagi u4/3 staja sie juz kuriozalne, 1cm przy lustrzance zmienia czy ja zabierasz ze soba codziennie czy jest uciazliwym klocem?
    Wizjera od G/GH1 nie odepniesz, E-P2 z wizjerem nie wejdzie juz latwo do kieszeni. Wolalbym w tym momencie wieksza matryce z 500D niz G1 za ten centymetr i taki drobiazg ze nie buduje drugiego systemu a mam duza wymiennosc szkiel i akcesorii. Po cholere posiadacz 5D ma kupowac GH1 z nowym kompletem szkiel skoro jak kupi 500D to straci centymetr a ma puszke z systemu?

Jerry, z AF'em trafiles w sedno, akurat przewagi dslra. Lustrzanki potrafia ostrzyc po kontrascie, dzisiaj gorzej od Panasa (ale na poziomie E-P1), tylko ze w tym momencie to nie jest zasluga u4/3 szybki AF, mozna go zapewne zrobic w kazdym innym systemie.
    W dslrze masz zawsze mozliwosc przelaczenia sie na sprawniejszy AF tradycyjny.

Jesli chodzi o wspolprace z manualami to EVF niesie korzysci, ale do szkiel FF wolalbym matryce zblizona bardziej do FF niz 4/3, EVF i wieksza matryce daje nam samsung.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Dlaczego piszesz bzdury?
    u4/3 - ED 14-42mm f/3,5-5,6 Wymiary: 62 x 43,5 mm Waga: 150 g
    4/3 - 14-42mm f/3,5-5,6 Wymiary: 65,5 x 61 mm Waga: 190 g

niektórzy jeżdżą po górach na rowerze i dla mnie każde zejście z wymiaru ma znaczenie.
    Zadaj sobie trud porownania wyliczenia kilka stron wczesniej ktore podalem, o tym zoomie tez wspomnialem. Popatrz szczegolnie na tele.

Zejscie z wymiaru jest odczuwalne biorac ze soba 420 zamiast E-3 lub 500D zamiast 5D. Zejscie z 500D lub 420 na u4/3 nie jest odczuwalne, jesli 500D jest za duzy to lepiej kupic G11, S90, LX3 lub inny lepszy kompakt.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 22.01.10 o 15:09 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeśli chcemy chodzić cały dzień z aparatem na szyi, to wtedy można wszędzie. Ale zwyczajowo do biura np. nie chodzimy z aparatem na szyi, albo załatwiając codzienne sprawy. Taki GF1/EP1/EP2 można wrzucić do kurtki, do marynarki i mieć zawsze w razie okazji.
    No, nie rozpędzajmy się tak
    Na co dzień noszę jednak G9, bo ten się na bidę mieści w kieszeni kurtki, albo raczej w kieszeni małego plecaczka, który mam zawsze przy sobie. Pen to właściwie gabarytowo mała lustrzanka (z zumem, stałka mnie nie interesuje) i znalazł sobie miejsce w pokrowcu po Zenicie.
    Teraz ostrzę sobie zęby na S90 na ''zawszegomieć'', ale ósmy aparat w domu to przesada. Poczekam jeszcze troszkę.

Tak przy okazji - ciekawym rozwiązaniem jest 500D (450/1000) z 15-85. Po samplach można powiedzieć, że obiektyw jest znakomity, zbudowany zgodnie z nową generacją szkieł (tak zwane cuda z komputera). Jest jednak nieprzyzwoicie drogi, ale tu jest efekt ''17-85'', który po trzech latach potaniał bodajże trzykrotnie. No i brakuje do niego małego body, następcy 1000D.

To już dawno nieaktualne

piotrek204
    Gość
    Tez to rozumiem dlatego dla mnie prawdziwa waga lekka jest dobry kompakt. Roznica pomiedzy FF a 4/3 jest taka jak 4/3 a 1/1.8"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Fakt jest taki ze szkla u4/3 maja identyczne rozmiary jak szkla 4/3 i cropowe Canona.
    Hmm, bardzo interesująca teoria. W dodatku nazwana "faktem". Ciekawe, ciekawe...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ech dlaczego nikt po prostu nie przyzna, że e-p1 e-p2 czy gf1 po prostu kapitalnie wyglądają
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zrozumcie wreszcie, ze zdjecia sie oglada na papierze, a nie w komputerze
    To już dawno przestało być regułą.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów