Strona 25 z 38 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 375

Wątek: Olympus E-P2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Wiem jak wyglada roznica w torbie po przesiadce z 400D na 5D.
    Narzekanie troche bez sensu, to tak jakby narzekac ze kombi zajmuje wiecej miejsca na parkingu od matiza, poprostu zle wybrales.

Fakt jest taki ze szkla u4/3 maja identyczne rozmiary jak szkla 4/3 i cropowe Canona. Jesli wszystkie wymiary i waga sie zgadzaja to wybacz ale nie uwierze ze te z u4/3 lepiej sie uklada

L-ki sa duze bo ich przeznaczenie jest specyficzne, co jest odpowiednikiem 580EX w u4/3 o tej samej mocy?

Jaka lampe musisz zalozyc na GH1 by moc kierowac swiatlo w gore?
    W 500D masz swietny wynalazek, 270EX.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8687
    Jak wybieralem, nie bylo duzego wyboru w u43. O G1 dowiedzialem sie, jak czytalem na zachodnich forach, co ludzie wybieraja jako backup do 5d.

EOS 500D nie ma odchylanego LCD, EVF. Dopiero to docenisz, jak pouzywasz G(H)1. Ten system wspaniale wspolpracuje z tanimi szklami manualnymi.

Zapomnij o takiej elastycznosci w przypadku Canona. Canon jest bardziej nastawiony na swoja marke. Szkla sigmy - czesto nawet lepsze optycznie - za to problem z AF. I tak w kolko, cos sie dzieje...

Jezeli 500D z jednym zoomem i podana lampa Ci wystarczy super. Raczej nie masz co szukac w u43. Ale jezeli chcesz wiecej szkiel, wlaczajac szeroki kat - sprawa moim zdaniem wyglada inaczej. Jakie szklo masz szerokie do 500D?

Jesli o mnie chodzi - crop'powe lustra, wybacz. Wole wszystko co jest w u43.

Ale nikt Cie nie bedzie tu przekonywal. Nadal nie rozumiem co chcesz osiagnac, dowiedziec sie?

Lampy FL-14, FL-36, 48 AF-1, FL-50.

Jezeli fotografujesz ludzi, FL-14 tez mozesz skierowac w gore, po prostu ustawiasz przed nia dlon pod katem 45 stopni. Brzmi moze smiesznie, ale efekt murowany - testowalem z wbudowanym flash'em.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 22.01.10 o 13:03

qbic
    Gość
    Jaka lampe musisz zalozyc na GH1 by moc kierowac swiatlo w gore?
    W 500D masz swietny wynalazek, 270EX.
    Być może moja wypowiedz nic nie wniesie i wywoła złość oraz zgrzytanie zębów (oraz fale minusów od wielbicieli u4/3).

Canon aps-c jest raczej kierowany do ludzi którzy myślą iż będą się rozwijali fotograficznie, prawdopodobnie nie maja aktualnie dobrego aparatu, ew. jako backup.

u4/3 osobiście traktuje tylko jako klasę zabawkowych aparatów rekreacyjnych (pomimo nachalnego promowania go jako Leicy dla ubogich lub dla ludzi z chorym kręgosłupem), używany wtedy jak nie mamy miejsca i chęci na noszenie tego co daje dobra jakość obrazu.

Jeżeli potrzebujesz duza i mocna lampę, to znaczy ze w tym momencie u4/3 jest nie na miejscu.

Przykładowo w telefonach komórkowych za flesza robią diody, może któryś u4/3 to zaadoptuje.

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jakie szklo masz szerokie do 500D?
    Sigma 10-20
    Canon 10-22

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ten system wspaniale wspolpracuje z tanimi szklami manualnymi.
    Mobilność, jak najbardziej, ale te niedorzeczne wycinanki z dobrych szkieł pracujących na 1/4 gwizdka to żart.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 22.01.10 o 13:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    500D vs. GH1

Czasem wystarczy przekroczyć pewną barierę o 1 cm, by użyteczność wzrosła. Coś takiego mają GF1, EP1, EP2. Są na tyle cienkie, że mieszczą się do wielu kieszeni, gdzie lustro (a nawet G1/GH1) się nie zmieszczą. A nawet jeśli z wewnętrznym wizjerem mogą być np. wyższe od lustra, to taki wizjer można odpiąć i przenieść w drugiej kieszeni. W efekcie zabieramy aparat tam, gdzie lustra nie zabierzemy. Aparat który możliwości lustra, ale jest bardziej mobilny.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sidebyside.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	67,2 KB
ID:	28319  
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    500D vs. GH1
    W efekcie zabieramy aparat tam, gdzie lustra nie zabierzemy. Aparat który możliwości lustra, ale jest bardziej mobilny.
    Eeee gdzie nie można lustra zabrać? Czy wszyscy wspinają się po ściankach himalajskich gór?

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Być może moja wypowiedz nic nie wniesie i wywoła złość oraz zgrzytanie zębów (oraz fale minusów od wielbicieli u4/3).

u4/3 osobiście traktuje tylko jako klasę zabawkowych aparatów rekreacyjnych (pomimo nachalnego promowania go jako Leicy dla ubogich lub dla ludzi z chorym kręgosłupem), używany wtedy jak nie mamy miejsca i chęci na noszenie tego co daje dobra jakość obrazu.

.
    Szanuję Twoją prywatną opinie , jeśli uważasz U za bezsensowne zabawki, to dlaczego nie odpuscisz sobie mieszania w zabawkowych wątkach?
    Pozdrawiam
    i wielu świetnych Sonyfot życzę (bez podtekstów)

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Szanuję Twoją prywatną opinie , jeśli uważasz U za bezsensowne zabawki, to dlaczego nie odpuscisz sobie mieszania w zabawkowych wątkach?
    Pozdrawiam
    Bez przesady, przeczytaj uważnie co napisałem, ani razu nie padło słowo bez sensu, jedynie doprecyzowałem grupę docelowa dla tego produktu. Juz chyba pisałem ze za 1000zl nabyłbym to zamiast kompaktu casio, no ale cena 3k+ i udawanie ze to prawie Leica jest raczej mało przekonujące.

Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    i wielu świetnych Sonyfot życzę (bez podtekstów)
    Dziękuje, chociaż nie jestem przywiązany do marki czy systemu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jeżeli potrzebujesz duza i mocna lampę, to znaczy ze w tym momencie u4/3 jest nie na miejscu.
    FL-50 jest za slaba?

Sigma 10-20
    Canon 10-22
    Czyli po kropie jakies 16mm, tak? Miedzy 14 a 16 jest duza roznica, duzo wieksza niz miedzy np. 38mm a 40mm. Choc oczywiscie nie wszyscy potrzebuja az tak szerokiego. Ale jezeli tak, wtedy u43 zostaje.

niedorzeczne wycinanki z dobrych szkieł pracujących na 1/4 gwizdka to żart.
    Napisz to na Canon Board Z tego co wiem, wiekszosc ludzi tam uwaza, za plus wykorzystywania najlepszej partii szkla, ale co ja tam wiem...

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Eeee gdzie nie można lustra zabrać? Czy wszyscy wspinają się po ściankach himalajskich gór?
    Jeśli chcemy chodzić cały dzień z aparatem na szyi, to wtedy można wszędzie. Ale zwyczajowo do biura np. nie chodzimy z aparatem na szyi, albo załatwiając codzienne sprawy. Taki GF1/EP1/EP2 można wrzucić do kurtki, do marynarki i mieć zawsze w razie okazji.

Różnica jest taka że albo IDZIEMY FOTOGRAFOWAĆ (co widać z daleka), albo po prostu mamy zawsze aparat do dyspozycji, nawet jeśli nie wybieramy się fotografować. Czyli w większości przypadków.

A przy zwykłej nawet wycieczce dyndająca na szyi lustrzanka po paru godzinach zamęczy. Zostaje torba lub plecak. Czyli trzeba zatrzymać się, zdjąć plecak, wyjąć sprzęt, potem włożyć z powrotem, założyć plecak. Malucha GF1/EP1/EP2 wyjmiemy z kieszeni dużo szybciej, bez zbędnych postojów. A dyndający na szyi uwiera znacznie mniej (waga) i mniej się zaczepia (bo mniej wystaje).
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jak dla mnie - druga najwazniesza sprawa po rozmiarze - to AF.

Kontrastowy w u43, mozliwy do ustawienia w dowolnym miejscu kadru, brak front focus, back focus, brak potrzeby kalibracji, mozliwosc powiekszenia i recznego ostrzenia w EVF - to duzo dla mnie znaczy.

Nie do uzyskania w lustrach. Tam widze co model to ekscytacje - czy 9, czy 11 pol - wszystkie skoncentrowane w CENTRUM... I czy boczne uzywalne...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 22.01.10 o 14:03

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    ....
    Fakt jest taki ze szkla u4/3 maja identyczne rozmiary jak szkla 4/3 i cropowe Canona. Jesli wszystkie wymiary i waga sie zgadzaja to wybacz ale nie uwierze ze te z u4/3 lepiej sie uklada
    ....
    Dlaczego piszesz bzdury?
    u4/3 - ED 14-42mm f/3,5-5,6 Wymiary: 62 x 43,5 mm Waga: 150 g
    4/3 - 14-42mm f/3,5-5,6 Wymiary: 65,5 x 61 mm Waga: 190 g

Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    niektórzy jeżdżą po górach na rowerze i dla mnie każde zejście z wymiaru ma znaczenie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów