Ktos kto mial w rekach napisal o AF w Samsungu:
- dobre swiatlo - trzyma poziom Panasa
- slabe swiatlo - poziom Olka lub gorszy
Piotr, nie tlumacz tym co nie czuja przewagi malej masy. Jak nie rozumieja - to nie zrozumieja. Jak im sie w zyciu zmieni - wtedy odczuja na wlasnej skorze. A wszystko zalezy od:
- etap zycia (czyli dzieciaki, czy nie, rodzaj pracy, badz wypraw, itp.)
I jak ktos jest mlody, zdrowy, nie ma dzieciakow - to pewnie bedzie wolal dzwigac graty. I nic w tym zlego.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
W EVF masz wszelką informacje tak jak na wyświetlaczu więc może się okazać , że LCD czy oled wcale nie potrzebny .
ja przestałem prawie z niego korzystać - nie muszę odrywać oka od wizjera a wszystko mam w nim podane
korzystam też (gdy nie seria) w EVF z sekundowego odtworzenia zdjęcia i dodatkowego 1 sek dużego powiększenia więc 2sek po zrobieniu foty mam wiedzę o niej i nie odrywając oka od wizjera mogę robić kolejną....
Z mojego punktu widzenia brak "LCD..."przy dobrym EVF nie byłby wadą .
Szkieł w U jednak więcej a ich cenę warunkuję cena odpowiedników ( zwłaszcza 7-14) u O , N i C oraz ich wielkość i cięzar - kto powiedział , że mniejsze i lżejsze ma być tańsze - chyba jest znacznie praktyczniejsze (w końcu o te kilogramy chodzi (a dodatkowym bonusem brak garba na starość!) więc biadolenie o cenie jest względne.
Jeśli w S tworzywo jak w GX to dziękuje, o małych staraniach S w tworzeniu UP softweru ( mieliśmy - córka Gx 20 i coś mogę powiedzieć)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 20.01.10 o 12:38
Tu jest ciekawa opinia (choć to GF1 a nie EP2, ale idea ta sama):
http://tysonrobichaudphotography.wor...new-obsession/
"I hear quite often from photographers and photo enthusiasts that the best camera is the camera you have with you."
Co do dźwiagania - każdy ma swój limit. Mój znajomy łazi po bagnach z jedynką Canona z podpiętą stałką 600mm. Dla mnie ma to rozmiary działa przeciwczołgowego, RPG-7 byłby poręczniejszy. Dla mnie 5D z 70-200 f/4L IS bywa często zbyt nieporęczny i to maksymalna, górna granica dźwigania. A takiego zestawu i tak nie zabiorę do pracy, do sklepu, do lekarza, do restauracji, itp. Zabiorę na urodziny dziecka, na przedstawienie do przedszkola, na fotograficzną wyprawę, ale wtedy w 100% WYBIERAM-SIĘ-FOTOGRAFOWAĆ. Sporo okazji jednak ucieka gdy NIE-WYBIERAM-SIĘ-FOTOGRAFOWAĆ a aparat by się jednak przydał.
A stan zdrowia też robi swoje. Zawsze uprawiałem sport i naprawdę sporo dźwignę, ale czasem kręgosłup się już odzywa.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Pioter, trafiles w sedno, odkad mam G1, praktycznie zawsze mam go ze soba, czego nie moge powiedziec o 5D, pomimo podpinania malych stalek, czesto jest tak, ze zdarza sie fajne swiatlo zatrzymuje sie wyciagam panasa i robie fotke, dotychczas bylo tak, ze plulem sobie w brode, ze nie wzialem puszki, a sytuacja byla przednia do pstrykniecia.
Poza tym z mikro nie rzucam sie w oczy, robie zdjecia wszedzie i nikt nie zwraca na mnie uwagi, ostatnio bylem na spotkaniu z Markiem Kaminskim, zadna glowa sie nie odwrocila, a kolega z dsem sial postrach, no ale wygladal przeciez jak profi,co do jakosci zdjec, lepiej ale, to i tak szlo na portal
pozdroofka
Cena: Jerry, kazdy ma swoje podejscie do tego tematu, ja nie narzekam na cene nowosci, wiem ze cena jest skalkulowana w taki a nie inny sposob, ja nie jestem tak napalony by placic za nowosc. Zastepowac 5D nie mam zamiaru w zadnym przypadku, chyba ze na inne FF
nie przesadzaj tez z kosztami R&D bo takiego E-P1 sprzeda sie wiecej niz 5dmkII, a koszty olka byly pewnie zdecydowanie nizsze.
Ale z rozmiarami lustrzanek to panowie troche poplyneliscie, od momentu pojawienia sie u4/3 wszelkie dslry przytyly 10x. Nie mowmy tez juz prosze FF, mowmy dslr. Samsung pokazal ze wieksza matryca nie powieksza puszki.
Dzisiaj w sklepie ogladalem kompakty, z u4/3 byl tylko E-P1 z kit zoomem.
Przy nowych kompaktach to jednak kloc. Olek nie zmiescil sie do zadnej kieszeni, mimo ze male nie sa. S90 czy Sony WX1 (nowy typ) wpadaly gladko i roznica wielkosci ogromna.
Kompakt ma tez jedna zasadnicza zalete, kupuje go i... tyle. Nie chodza po glowie pomysly szkielek takich i innych, nie rozpoczynamy pedu zakupow ktory bedzie widoczny nie tylko na koncie ale okaze sie ze wymaga przepastnej torby foto
Zabralem tez do lapy 500D z kitem, zapomnialem jak male to puszki.
http://www.imaging-resource.com/PROD...1/ZCOMPTOP.JPG
Mysle Piotek, ze koszty bedacego na rynku dluzej 5D i 5D II rozkladaja sie na dluzszy okres czasu. Mamy juz drugi model bedacy kontynuacja, ewolucja poprzedniego. Oba sa na rynku lata. Jednak u43 to jeszcze mlodzieniec przy nim
To prawda, ze kompakty na polce w Euro - sa jednak sporo mniejsze, blizsze LX3, a i o szklach czlowiek pozniej nie mysli.
Powiem tylko, ze porownujac u43 z dSLR - raczej do porownania wez system, nie jedno body. Wyobraz sobie:
- aparat 5D
- 16-35
- 24mm (lub 35mm)
- 50mm
- 85mm
- zoom np. 24-105 albo 70-200f/4
i porownaj do takiego:
- aparat GH1
- 7-14mm
- 14mm
- 20mm
- 45mm
- 14-45 albo 14-140
To jest raczej bardziej fair. Wtedy odczujesz DUZA roznice. Jezeli chcesz porownac 500D z kitem, to raczej do GH1 z 14-45. A w ogole, jak chcesz uzywac 500D, to moze nie warto wchodzic w u43
Niewazne, naprawde p r z y j e m n o s c na CO DZIEN to posiadanie ze soba E-P1 lub E-P2 lub GF1 z 20mm.
A pozostale szkla na FOTOGRAFOWANIE, jak to Piotr ujal
A i tak plecak bedzie duzo lzejszy i mniejszy! Im wiecej szklarni wezmiesz pod uwage - tym wieksza odczujesz roznice!
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Poprzednio porównywałeś C5D i Pena.
No to masz:
![]()
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
efekt będzie mniej dramatyczny jak ściągniesz osłonę z Canona
Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 21.01.10 o 01:13 Powód: Automatyczne scalenie postów
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto