Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 375

Wątek: Olympus E-P2

jungli
    Gość
    No pewno, ze lekkas, ja bardzo dlugi czas ograniczalem sie do duetu 5D+50 1.8+autonogi, wbrew pozorom wystarczajacy zestaw na wiekszosc okazji strzeleckich....

Zgodzie sie, ze szklarnia do mikro jest jeszcze droga, zreszta odpowiedniki w FF czy APSC tez w podobnych cenach, spadna jak Olympus zrobi Panasowi konkurencje, a zrobi na pewno, natomiast same body mozna wyszarpnac juz za smieszne pieniadze, np Panas G1 regularnie pojawia sie na serwisach w cenach ponizej 1k zl, a z kitem ok 1,2k. Olympus E-P2 body drogie, nowosc wiadomo 3799zl ale E-P1 juz ponizej 2k mozna spokojnie wziac, to duzo taniej niz 5D o innych FF nie wspominam, bo to jeszcze wiekszy odjazd cenowy...

Warto wziac np samo body G1 i pobawic sie chocby manualami - wciaga.

pozdroofka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Ipod to produkt mistrza marketingu. Apple wykreowalo sie na marke eksluzywna i moze teraz sprzedac pudelko zapalek za 50$ biorac za logo i swoj design. Iphone zrobil furore mimo ze 1 generacja byla ulomna funkcjonalnie a 90% nabywcow nie bylo w stanie wskazac jaki program w apple store sciagna gdy go kupia. Apple zbudowalo produkt "najlepszy" mimo ze trudno wskazac w czym byl tak dobry, czuja sie doskonale z tym ze placa kupe $$$ za ipoda bo maja poczucie ze wszystko inne to tanie podroby.

Na rynku foto najlepszy jest w tym sony.
    Apple (Jobs) przekonało kilku gości, że warto sprzedawać muzykę przez iTunes. Bono reklamujący tą usługę, czegóż trzeba więcej? Nikt inny wtedy nie sprzedawał muzyki na sztuki. Dopiero otwarcie iTunes utorowało drogę do sukcesu iPoda. Drugi ważny element to było otwarcie na system Windows.
    Tak więc popularność iPoda nie wzięła się z powietrza, tylko z kilku dobrych decyzji biznesowych podpartych odrobiną szczęścia.
    Apple jest mistrzem tworzenia lanserskich produktów, i to kolejny kamyczek do układanki. Każdy producent elektroniki użytkowej chciał by mieć marżę 50%.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Pen wcale nie jest taki drogi. 2400 zł za zestaw z kitowym obiektywem to nie jest wygórowana cena. To nawet taniej, niż Canon 500D z kitem. Jakość obrazu zbliżona, wizjera i szybkiego AF nie ma, ale jest bardzo mały rozmiar i dużo dodatkowych punktów do lansu. Bilans zalet i wad wychodzi podobnie, więc czemu miałoby być taniej? Po prostu "biedni" jesteśmy... Z tego, co mi wiadomo, na bardziej zamożnych rynkach pen jest hitem sprzedaży. Chyba żadna lustrzanka Olympusa nie sprzedawała się tak dobrze, jak ten maluch. A że u nas jest inaczej, to kogo to obchodzi. Nie jesteśmy jeszcze aż tak ważnym rynkiem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    No pewno, ze lekkas, ja bardzo dlugi czas ograniczalem sie do duetu 5D+50 1.8+autonogi, wbrew pozorom wystarczajacy zestaw na wiekszosc okazji strzeleckich....
    dlatego sobie pomyślałem, że E-PX może mi wystarczyć z samym naleśnikiem. Tyle, że wsadzę go do kieszeni kurtki.
    Dzisiaj testowałem jak mieści się w kurtce w sklepie na mocku ale włączył się alarm i było mi trochę głupio, że próbowałem ukraść atrapę

BTW 50 C czy N z tego co widziałem należą do najmniejszych w tych systemach. Z porządnymi dłuższymi szkłami już tak lekko nie jest

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Samo body wazy podobnie jak E-3

Czy dslr jest duzy?
    http://img31.imageshack.us/img31/5465/img0024.jpg

Moj kolega starej daty fotograf targal wszedzie sredni obrazek bo tylko on nadal sie do powaznych publikacji, nie narzekal
    No i wszystko jasne Po prostu NIE JESTEŚ docelowym odbiorcą produktów z serii MICRO4/3.
    Lubisz duże....body

Ja bym w życiu nie kupił RZ67, nawet za złotówkę (no może wtedy bym jednak zakupił tą 'szafę', aby ją upłynnić z zyskiem na allegro). Posiadałem Canona 40d z 24-105IS i ostatecznie poszedł do ludzi ze względu na swoje gabaryty i ciężar. Trudno było mi operować canonem jedną ręką i w dodatku prawą, bo najczęściej lewą rękę (jestem leworęczny ) miałem zajętą albo popychaniem wózka, a albo nadzorowaniem ruchów małego szkraba. Powieszenie na szyi takiego ustrojstwa było (przynajmniej dla mnie) bardzo niewygodne. Ciągłe wyciąganie i wkładanie taakiego sprzętu do przewieszonej przez ramię torby doprowadzało mnie do szewskiej pasji.
    Posiadanie sprzętu oferującego doskonałą (jak dla mnie) jakość mija się z celem, gdy ten sprzęt najczęściej leży w szafie.....

Po prostu nie lubię dużych "body" ALE zdaję sobie sprawę, że są ludzie, którzy mają inne preferencje. Szanuję ich decyzje, chociaż ich nie rozumiem. Jestem z natury bardzo tolerancyjnym facetem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Trudno było mi operować canonem jedną ręką i w dodatku prawą, bo najczęściej lewą rękę (jestem leworęczny ) miałem zajętą albo popychaniem wózka, a albo nadzorowaniem ruchów małego szkraba.
    To z reguły kwestia... powiedzmy: wieku. Najpierw chce się gwiazdować w klatce i w klatce obok, potem życie weryfikuje, co to znaczy gwiazdowanie. W końcu robimy się sentymentalni i aberracja chromatyczna z kolegami jest najmniej palącym problemem, a najbardziej żałujemy tych zdjęć, gdzie zbyt duży kwiatuszek zbyt mocno przykrywa nagle ciekawe tło
    Fajne zdjęcie ostatnio znalazłem, niejako ilustrujące problem:
    http://demotywatory.pl/767919/Doroslosc
    Dodałbym: używać aparatu w komórce, kiedy taki wystarczy

Oczywiście moje rozważania to uproszczenie, ale bardzo często tak bywa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Czy Panasonic martwi sie uszczelnieniami w 5D II

Moze zastanowcie sie sami nad tym co wplywa na cene, zanim zaczniecie typowo polska paplanine w stylu "za drogo". Pojawia sie ona regularnie PO POJAWIENIE sie jakiegos produktu. Tak samo bylo jak pojawil sie 5D II, tak samo bylo z GH1, tak samo bylo z M9... I teraz E-P2.

Ustalanie ceny to STRATEGIA, a nie LOGIKA, czy UCZUCIA.
    Kilka przykladow:

Wg materialow i kosztow wytworzenia
    - bardzo wiele osob uwaza, ze jesli wyprodukowanie czegos kosztuje tyle i tyle -to cena powinna to obejmowac plus marza.
    - strategia stosowana w zasadzie jedynie przez prymitywnie zarzadzane firmy, nie patrzace dlugofalowo w przyszlosc, raczej przy bardzo malo skomplikowanej technologicznie produkcji
    - tak sie rowniez placi za proste fizyczne uslugi, np. kopanie lopata

Niska cena, wykaszamy konkurencje, a potem podnosimy cene
    - chyba kojarzycie o co chodzi?

Jakosc nade wszystko, cena prawie sie nie liczy
    - wolumen sprzedazy raczej maly, a na pewno nie masowy, sporo kolekcjonerow, wartosc dodana w postaci marki, brandu, czerownej kropki, co tam sobie wstawicie
    - dotyczy to rowniez uslug, np. strzyzenie w luksusowym salonie, czy wybor firmy doradczej z wielkiej piatki do trywialnego projektu

... i wiele innych oraz:

Fale + kreowanie ssania, potrzeb
    - krotki czas zycia produktu, sztucznie i w dosc wolnym tempie dodawane nowinki, nie zmieniajace w zasadniczy sposob funkcjonalnosci produktu
    - co rok nowy model (teraz to nawet i czesciej)
    - na poczatku cena wysoka = duza marza
    - nastepnie mocno spada w dol = marza bardzo spada
    - po czym produkt jest zastepowany przez nowy model znowu "od gory" cenowo
    - i tak w kolko

Przypomina Wam cos? A gdzie sa koszty dziala badan i rozwoju?
    Przeciez ZANIM produk wyszedl na rynek - iles osob przez jakis czas parcowalo nad nim?

A jak produkt sie ukazal? Myslicie, ze ten dzial spi, albo zostal zwolniony? On juz pracuje nad kolejnym modelem.

Ustalanie marzy + ilosci sprzedazy? Myslicie ze to jest SUMA KOSZTOW + dzial R&D? To mylicie sie... Wkraczamy w obszar KONKURENCJI, strategii, wojen cenowych, manipulowania popytem i podaza, szpiegostwa przemyslowego i wiele wiele innych - naprawde MALO majacych wspolnego z realnym kosztem wytworzenia.
    Dziala tak WIELE firm, w tym wiekszosc fotograficznych ktore znamy, na pewno tych duzych.

Choc kazde maja swoja dodatkowa specyfike. Na pewno SONY liczy bardziej na masowa sprzedaz i ogromna wszedobylska reklame bezposrednia i posrednia (np. warsztaty foto na Optycznych). To tez trzeba zwrocic z marzy.

Canon i Nikon spelniaja potrzeby uzytkownikow TAK WOLNO, JAK TYLKO sie da i na ile SONY im pozwoli. Nie wkurza to kolege, ktorego wkurza za wysoka cena nowosci?

Samsung - raczej chce walczyc nizsza cena, masowoscia, choc jeszcze sie okaze.

Olympus i Panasonic w koncu walcza nowoscia. MOGA SOBIE POZWOLIC na wieksze marze -bo SPELNIAJA POTRZEBY, ktore nie sa ZASPOKOJONE przez konkurencje. Mialyby to robic gratis, po kosztach wytworzenia???
    A gdzie inwestycje w przyszlosc? Gdzie badania i rozwoj nad GH10 i E-P12?
    Jak sa madrzy - juz je planuja. Juz planuja CO ZROBIC jak przyjdzie Canon, Sony i pozamiata, jak to sie sympatycznie powtarza

Sa tacy, ktorzy zamiast kupic to co spelnia ich potrzeby i CIESZYC SIE TYM, odmawiaja sobie tego, bo obok jest cos co mniej spelnia te potrzeby, sumarycznie jest drozsze, ale ma lepszy stosunek oferty do ceny... To takie obrazanie sie i jakis protest?
    OK, mozna i tak, nic mi do tego. Ja nie wyceniam wysokich ISO i glebi na zlotowki, a nastepnie porownuje gdzie co jest tansze
    Ja PATRZE NA SWOJE POTRZEBY i co je zaspokaja - tu mam wieksza strefe wplywu niz na postepowanie firm trzecich.

ODPOWIADAJAC na pytanie: Czy Panasonic martwi sie uszczelnieniami w 5D?

NIE, na ta chwile ma je gleboko... To nie jest cos, co stanowi PRZEWAGE KONKURENCYJNA. Panasonic nie spelnia na dzien dzisiejszy potrzeb, nie zaspokaja tzw. ssania - dajac do rak profi - szczelnych oraz szybkostrzelnych body.

Na ta chwile - to NIE TA GRUPA DOCELOWA

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    PS: W sumie roznimy sie mocno jeszcze od zachodu... Dywagujemy czy odstawic 5D na rzecz u43, czy nie... A tam? Tam sie dokupuje u43 jako zapasowe body do C, czy N... Ach...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 20.01.10 o 02:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Fajne zdjęcie ostatnio znalazłem, niejako ilustrujące problem:
    http://demotywatory.pl/767919/Doroslosc
    bardzo fajne zdjęcie nie przeszkada ani brak ostrości, ani brak papierowej GO (w zasadzie wszystko jest nieostre ,ale zdjęcie ma to 'coś' Przynajmniej ja To 'coś' czuję

p.s. cieszę się, że firmware 1.2 rozwiązał twoje problemy z ep1+kit. Czyli jednak nie był to błąd w konstrukcji aparatu, ale jednak problem software-rowy.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

Moze zastanowcie sie sami nad tym co wplywa na cene, zanim zaczniecie typowo polska paplanine w stylu "za drogo". Pojawia sie ona regularnie PO POJAWIENIE sie jakiegos produktu. Tak samo bylo jak pojawil sie 5D II, tak samo bylo z GH1, tak samo bylo z M9... I teraz E-P2.

Ustalanie ceny to STRATEGIA, a nie LOGIKA, czy UCZUCIA.
    Kilka przykladow:

Wg materialow i kosztow wytworzenia
    - bardzo wiele osob uwaza, ze jesli wyprodukowanie czegos kosztuje tyle i tyle -to cena powinna to obejmowac plus marza.
    - strategia stosowana w zasadzie jedynie przez prymitywnie zarzadzane firmy, nie patrzace dlugofalowo w przyszlosc, raczej przy bardzo malo skomplikowanej technologicznie produkcji
    - tak sie rowniez placi za proste fizyczne uslugi, np. kopanie lopata

Niska cena, wykaszamy konkurencje, a potem podnosimy cene
    - chyba kojarzycie o co chodzi?

Jakosc nade wszystko, cena prawie sie nie liczy
    - wolumen sprzedazy raczej maly, a na pewno nie masowy, sporo kolekcjonerow, wartosc dodana w postaci marki, brandu, czerownej kropki, co tam sobie wstawicie
    - dotyczy to rowniez uslug, np. strzyzenie w luksusowym salonie, czy wybor firmy doradczej z wielkiej piatki do trywialnego projektu

... i wiele innych oraz:

Fale + kreowanie ssania, potrzeb
    - krotki czas zycia produktu, sztucznie i w dosc wolnym tempie dodawane nowinki, nie zmieniajace w zasadniczy sposob funkcjonalnosci produktu
    - co rok nowy model (teraz to nawet i czesciej)
    - na poczatku cena wysoka = duza marza
    - nastepnie mocno spada w dol = marza bardzo spada
    - po czym produkt jest zastepowany przez nowy model znowu "od gory" cenowo
    - i tak w kolko

Przypomina Wam cos? A gdzie sa koszty dziala badan i rozwoju?
    Przeciez ZANIM produk wyszedl na rynek - iles osob przez jakis czas parcowalo nad nim?

A jak produkt sie ukazal? Myslicie, ze ten dzial spi, albo zostal zwolniony? On juz pracuje nad kolejnym modelem.

Ustalanie marzy + ilosci sprzedazy? Myslicie ze to jest SUMA KOSZTOW + dzial R&D? To mylicie sie... Wkraczamy w obszar KONKURENCJI, strategii, wojen cenowych, manipulowania popytem i podaza, szpiegostwa przemyslowego i wiele wiele innych - naprawde MALO majacych wspolnego z realnym kosztem wytworzenia.
    Dziala tak WIELE firm, w tym wiekszosc fotograficznych ktore znamy, na pewno tych duzych.
    {klik}
    Jak to dobrze, że nie wpadłeś na pomysł użycia jeszcze kolorów. Zabrakło mi tęczy do pełni nieszczęścia. Chyba odbiorę ci prawa do pogrubień i podkreśleń, bo tego nie daje się czytać.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Cytat:
    Napisał RadioErewan
    http://www.olympus-europa.com/consum...l-14_21790.htm
    A co do obsługi R, to muszę pogrzebać w dokumentach.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ale wydaje mi się, że mikrusy nie mają obsługi zdalnego błysku.

Czy to jest pewne ?
    Miałem nadzieję..
    Czy podłączenie wizjera, odłącza synchro w stopce? - chcę zamienić 2 xG1 na 2 E-P2 niestety musimy z córką mieć wizjer (oczy i spory zetaw manuali), córka do portretów itp używa zestawu fleszy studyjnych, ja czasem robię też coś z błyskiem, więc jakoś to trzeba wyzwolić(może wymodziłbym jakiś kabelek z pod wizjera - czyste synchro bez oczywiście TTLa)?
    Pozdrawiam
    czy na moje pytanie - znalazła by się jakaś prosta odpowidź- tak lub nie? czy czekać na E-P...?
    Jeszcze raz pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 20.01.10 o 10:52

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów