Strona 17 z 38 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 375

Wątek: Olympus E-P2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Ja chce GH1 + 7-14 i 20/1.7, na dzisiaj ten zestaw kosztuje w amazon.co.uk 2300 funtow

Canon 5DMkII + 17-40 + 50/1.8 kosztuje 2500.
    Nie rozumiem czegos... Masz duzo szerszy kat, w ogole bez porownania! Odchylane LCD, EVF, male, lekkie, prznosne, super ostra stalke, lepsze mozliwosci VIDEO i wszystko... TANIEJ...

W zasadzie chyba bardziej powinienes sie odniesc do klamotu 16-35. Znasz ostrosc tego szkla? Doswiadczyles FF lub BF mimo szerokiego kata, ale lepszego swiatla? To powodzenia!

Wiadomo, ze w 5D bedziesz mial bardziej uzywalne wyzsze ISO, i plytsza glebie.

Ja naprawde nie rozumiem o co Ci chodzi... Na zachodzie ludzie nie maja problemu z zamiana. Ja tez nie mialem...

Co masz na mysli piszac odpowiednik jakosciowy matrycy FF 5D. Jak chcesz maly FF - to M9 sie klania, z jej mocnymi i slabymi stronami. Na ta chwile tylko.

Testy niejednokrotnie pokazaly ogromna ostrosc matrycy G(H)1 ze wzgledu na bardzo slaby filtr AA. Dokladnie jak i M9. Oba aparaty mimo nominalnie mniejszej rozdzielczosci od 5D II - wcale sie nie poddaja. A bedziesz super duze powiekszenia robil?

Napisz moze bardziej szczegolowo do czego potrzebujesz sprzetu. Bo na podstawie tego co napisales to masz taniej co chcesz. Chyba ze cos jeszcze rozumiesz przez "jakosciowa matryce".

PS: Oczywiscie, ze jest wiele obszarow kiedy 5D II zostawia u43, GH1 w tyle. Ale po prostu nie wpomniales o nich w swoich potrzebach.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Powinni budować bazę, a nie odcinac kupony od nieistniejącej bazy klientów.
    Dokładnie. Złapanny w system klient oznacza często systematyczne przychody. A to następny obiektyw, a to lampa, a to obudowa podwodna, a to kolejne body do posiadanej już szklarni... Przy niskich cenach byłaby szansa na spopularyzowanie systemu. Potencjalni klienci to nie tylko ci co wybierają nowy system ale też ci co już mają jakiś i chcą dokupić drugi aparat, mniejszy i poręczniejszy. A potem mogą się przekonać, że dostają 90% tego co ich dotychczasowy system, ale w dużo poręczniejszym wydaniu (i robią tym mniejszym kilkakrotnie więcej zdjęć). Najpierw po kosztach lub z małą marżą, a potem lata stałego dochodu.
    Obecne wysokie ceny (i brak zdolności produkcyjnych które zaspokoją popyt - to u Panasa) to krótkowzroczna polityka. W końcu zorientuje się N czy C, albo nawet S że tam leży kasa, zrobi swój system i pozamiata.

Co by nie mówić, zestaw 5D to i droższa konstrukcja (drogi pryzmat, magnezowy szkielet, dużo większa matryca, uszczelnione magnezowe L-ki z USM) i zestaw micro4/3 powinien być wyraźnie tańszy. Cannona 50mmf/1.8 bym do panasowego naleśnika nie porównywał, bo to strasznie wykonany plastik, ale już 50mm f/1.4 z microUSM jak najbardziej.

Olek powinien wypuścić też jakiś odopwiednik swoich analogowych kompaktów. Lekkie, plastikowe, trochę uszczelnione, ale ultratanie (body tańsze od kompaktu, bo przecież nie ma optyki, i dwa-trzy malutkie, plastikowe szkiełka f2.. Może być LCD kiepskiej (do konkurencji) rozdzielczości, brak pokręteł, brak gorącej stopki - cięcie kosztów. Może być szpetny by PEN wyglądał przy nim jak piękność (i kosztował drożej). Coś na wzór analogowego Olka Mju II ze stałką 35mm (analogowe FF). Tak by każdy mógł kupić ze 2 i nie przejmować sie, gdy go utopi na wakacjach. Co drugi lustrzankowiec by to kupił. A PEN lepiej wyposażony, metalowy, z lepszym LCD, "oldskulowy".
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Złapanny w system klient oznacza często systematyczne przychody. A to następny obiektyw, a to lampa, a to obudowa podwodna, a to kolejne body do posiadanej już szklarni... Przy niskich cenach byłaby szansa na spopularyzowanie systemu.
    A nie sadzisz, ze przy nizszych cenach prog WYJSCIA z systemu bylby o wiele nizszy?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Z tą taniością konstrukcji bez obiektywu to się chyba rozpędziłeś za bardzo. Stabilizacja matrycy, SSWF i matryca 4/3 kosztują pewnie więcej niż cały wkład materiałowy w drogiego kompakta.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A nie sadzisz, ze przy nizszych cenach prog WYJSCIA z systemu bylby o wiele nizszy?
    Próg wyjścia z systemu! C'mon! Na cóż im 40 fanatyków, którym będzie trudno wyjść z systemu? Jedno w co mogą celować, to efekt ipoda, tylko on miał wsparcie w unikalnych dodatkowych możliwościach - pierwszy sklep z muzyką po dolarze od kawałka. I zanim się otworzyli na Windows szło im tak sobie.
    Sam styl nie może być oparciem dla rozkręcającego się biznesu.
    Trzy najważniejsze rzeczy to: użytkownicy, użytkownicy i użytkownicy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 19.01.10 o 19:52 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Nie rozumiem czegos... Masz duzo szerszy kat, w ogole bez porownania! Odchylane LCD, EVF, male, lekkie, prznosne, super ostra stalke, lepsze mozliwosci VIDEO i wszystko... TANIEJ...

W zasadzie chyba bardziej powinienes sie odniesc do klamotu 16-35. Znasz ostrosc tego szkla? Doswiadczyles FF lub BF mimo szerokiego kata, ale lepszego swiatla? To powodzenia!

Wiadomo, ze w 5D bedziesz mial bardziej uzywalne wyzsze ISO, i plytsza glebie.

Ja naprawde nie rozumiem o co Ci chodzi... Na zachodzie ludzie nie maja problemu z zamiana. Ja tez nie mialem...
    Caly czas o cene.

Wszystko zalezy od wymagan, ja mam specyficzne i 5D temu blizej.
    W 90% przypadkow 40D spelnia sie tak samo dobrze jak 5D, a dobry kompakt spelnia 90% tego co daje 40D.

Jestem konsumentem, konsument glosuje portfelem, ja glosuje na nie.
    Moje porownanie pokazuje jak bardzo Panas kasuje frycowe za nowosc, ja spokojnie poczekam, na starosc kupie cos mniejszego.
    Dobrze wiesz ze technologicznie (koszt produkcji) zestaw Canona jest wielokrotnie drozszy od Panasa. Pewnie sam koszt matrycy FF jest wiekszy niz calego GH1. Moge sprzedac 5D i kupic zestaw panasa, ale sumienie mi nie pozwala dac sie tak skasowac za nowosc. Nawet gdyby wydanie 10kPLN nie bylo dla mnie trudna decyzja to nie kupilbym go "w imie zasad".

Jak wymieniamy parametry ktore tracimy przy FF->4/3 czylli GO i ISO to dokladnie te same parametry tracimy jesli porownamy 4/3->dobry kompakt. A nie jest powiedziane ze 4/3 to akurat zloty srodek.
    Ja po swoich zdjeciach widze ze najwiecej ich wykonuje po dwoch stronach skali:
    - wakacyjne, kazdy lepszy kompakt spelnia to w 100%, byle by mial te 28mm i odbitki ladne produkowal
    - zadania specjalne, tutaj matryca i jakosc szkiel ma zasadnicze znaczenie

W drugim przypadku masa nie ma tak duzego znaczenia. No i z drugiej strony nie wpadajmy w skrajnosci mowiac ze zestaw FF to ciezki uciazliwy kloc, na wakacjach potrafie lazic z mamiya RZ67 i tutaj mozna mowic o upierdliwosci.

Sama idea pozbycia sie lustra jest sluszna, ja spokojnie siedze w fotelu i przygladam sie temu co z tego urosnie.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No i z drugiej strony nie wpadajmy w skrajnosci mowiac ze zestaw FF to ciezki uciazliwy kloc, na wakacjach potrafie lazic z mamiya RZ67 i tutaj mozna mowic o upierdliwosci.
    Nieee, C5D z przyzwoitymi 2-3 szkłami w plecaku to zupełnie nie jest uciążliwy kloc.

piotrek204
    Gość
    Próg wyjścia z systemu! C'mon! Na cóż im 40 fanatyków, którym będzie trudno wyjść z systemu? Jedno w co mogą celować, to efekt ipoda, tylko on miał wsparcie w unikalnych dodatkowych możliwościach - pierwszy sklep z muzyką po dolarze od kawałka.
    Ipod to produkt mistrza marketingu. Apple wykreowalo sie na marke eksluzywna i moze teraz sprzedac pudelko zapalek za 50$ biorac za logo i swoj design. Iphone zrobil furore mimo ze 1 generacja byla ulomna funkcjonalnie a 90% nabywcow nie bylo w stanie wskazac jaki program w apple store sciagna gdy go kupia. Apple zbudowalo produkt "najlepszy" mimo ze trudno wskazac w czym byl tak dobry, czuja sie doskonale z tym ze placa kupe $$$ za ipoda bo maja poczucie ze wszystko inne to tanie podroby.

Na rynku foto najlepszy jest w tym sony.

rodzyn
    Gość
    Caly czas o cene.

Wszystko zalezy od wymagan, ja mam specyficzne i 5D temu blizej.
    W 90% przypadkow 40D spelnia sie tak samo dobrze jak 5D, a dobry kompakt spelnia 90% tego co daje 40D.

Jestem konsumentem, konsument glosuje portfelem, ja glosuje na nie.
    Moje porownanie pokazuje jak bardzo Panas kasuje frycowe za nowosc, ja spokojnie poczekam, na starosc kupie cos mniejszego.
    Dobrze wiesz ze technologicznie (koszt produkcji) zestaw Canona jest wielokrotnie drozszy od Panasa. Pewnie sam koszt matrycy FF jest wiekszy niz calego GH1. Moge sprzedac 5D i kupic zestaw panasa, ale sumienie mi nie pozwala dac sie tak skasowac za nowosc. Nawet gdyby wydanie 10kPLN nie bylo dla mnie trudna decyzja to nie kupilbym go "w imie zasad".

Jak wymieniamy parametry ktore tracimy przy FF->4/3 czylli GO i ISO to dokladnie te same parametry tracimy jesli porownamy 4/3->dobry kompakt. A nie jest powiedziane ze 4/3 to akurat zloty srodek.
    Ja po swoich zdjeciach widze ze najwiecej ich wykonuje po dwoch stronach skali:
    - wakacyjne, kazdy lepszy kompakt spelnia to w 100%, byle by mial te 28mm i odbitki ladne produkowal
    - zadania specjalne, tutaj matryca i jakosc szkiel ma zasadnicze znaczenie

W drugim przypadku masa nie ma tak duzego znaczenia. No i z drugiej strony nie wpadajmy w skrajnosci mowiac ze zestaw FF to ciezki uciazliwy kloc, na wakacjach potrafie lazic z mamiya RZ67 i tutaj mozna mowic o upierdliwosci.

Sama idea pozbycia sie lustra jest sluszna, ja spokojnie siedze w fotelu i przygladam sie temu co z tego urosnie.
    Piotr - gratuluję podjęcia decyzji- zrobiłeś bilans za i przeciw, i wybrałeś do potrzeb i o to chodzi .
    Pozdrawiam

piotrek204
    Gość
    Nieee, C5D z przyzwoitymi 2-3 szkłami w plecaku to zupełnie nie jest uciążliwy kloc.
    Samo body wazy podobnie jak E-3

Czy dslr jest duzy?
    http://img31.imageshack.us/img31/5465/img0024.jpg

Moj kolega starej daty fotograf targal wszedzie sredni obrazek bo tylko on nadal sie do powaznych publikacji, nie narzekal
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 19.01.10 o 20:43

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Samo body wazy podobnie jak E-3

Czy dslr jest duzy?
    http://img31.imageshack.us/img31/5465/img0024.jpg

Moj kolega starej daty fotograf targal wszedzie sredni obrazek bo tylko on nadal sie do powaznych publikacji, nie narzekal
    Sądzisz, że m4/3 skierowane jest do profesjonalnych fotografów starej daty zarabiających zdjęciami z aparatów MF?

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów