Widzę trzy kanały warstw w Tifie - ale są one dla użytkownika niepotrzebne, gdyż nie mogę ich edytować. Największym brakiem w ocenie ewentualnych wad w wygenerowanym obrazie, jest dla mnie stanowczo za mały plik zapisu. Chcąc dojść do jakichś konkluzji muszę sobie ten sam plik generować i zaś porównywać przez inne programy. Tym sposobem doszedłem do wniosku, że SNS trochę za bardzo pierze obraz. Obraz jest jasny - ale jakby za chudy i zaszumiony. Nie znaczy to że jest żle, ale trzeba o tym mówić aby było lepiej...
Fajnie by było jakby tak całą prawą belkę z narzędziami można było przenieść oddzielnie obok.
N.p... na drugi monitor - tym sposobem zyskamy większy obraz...
Sa potrzebne, gdyby użytkownikowi przyszło do głowy edytować obraz w programie SNS-HDR, taki obraz nie musi być ponownie przeliczany. Mogłem zapisywać te dane w osobnym formacie, ale format TIFF umożliwia podgląd obrazu w explorerze i innych programach.
Trzeba mieć większy monitor![]()
A tak na poważnie, jakieś ograniczenie program musi mieć. Wystarczy, że ludzie się dziwią dlaczego program nie ma ograniczenia czasowego.
Użyj suwaka jasności. Na domyślnych ustawieniach nie zawsze da się uzyskać to, czego się oczekuje.
Będę miał to na uwadze.
Udostępniłem program w wersji 1.0.1
1. Dodano wsparcie dla profili kolorów.
2. Zredukowano podbicie mikroszumu.
3. Ulepszono wywoływanie plików RAW.
4. Ulepszono mapowanie tonów.
5. Ulepszono wbudowaną funkcję Auto Levels.
6. Poszerzono zakres działania suwaka świateł.
7. Umożliwiono zapis obrazów w formatach TIFF 8-bit oraz TIFF 16-bit bez dodatkowych danych programu.
8. Zmodyfikowano presety.
9. Poczyniono pomniejsze optymalizacje.
Pebal, czy wersja Home różni się od Pro tylko licencją, czy też możliwościami. Jaką politykę przewidujesz w zakresie aktualizacji dla nabywców wersji płatnej. Będą bezpłatne dożywotnio, bezpłatne w jakimś czasie od zakupu lub w ramach głównego numeru wersji, czy jeszcze inaczej?
Trochę brakuje takich informacji na stronie - tacy jak ja nie zawracaliby Ci głowy.
E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS
Licencja wersji Home zabrania użytku komercyjnego oraz będzie posiadać mniejsze możliwości w zakresie przetwarzania wsadowego (możliwe będzie przetwarzanie jedynie do formatu pośredniego, który umożliwia szybkie wczytanie pliku do programu).
Aktualizacje są bezpłatne do wersji 2.x, czyli do 2012 roku.
Sory, nigdy nie lubiłem papierkowej roboty, wolę grzebać w kodzie. Postaram się nadrobić zaległości i umieścić treści licencji na stronie projektu.
E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS
Nie.
Będzie można zapuścić przetwarzanie wsadowe na katalogu lub grupie plików i wykonać hurtowo skomplikowane obliczenia. Zostaną wygenerowane obrazy TIFF, które będą zawierać dodatkowe dane programu SNS-HDR. Takie pliki można wczytać do programu bez potrzeby żmudnych początkowych obliczeń. Pozostanie jednak potrzeba wczytania każdego pliku i jego zapisu w celu otrzymania filnalnego obrazu.
Wersja Pro będzie umożliwiała generowanie finalnych obrazów już na poziomie przetwarzania wsadowego.
Tyle pisania na nic
To tylko znaczniki, najwięcej jest tego pomiędzy nimi.
Jeszcze dwie sprawy:
1. przyłączam się do sugestii lepmity odnośnie "zamrażania" wskazanego punktu i możliwości przesuwania go za pomocą klawiszy kursora. Udziwnię jeszcze bardziej - co ja bym chętnie zobaczył:
- checkboxy (fuj co za słowo) przy poszczególnych parametrach tak by można było je selektywnie włączać/wyłączać (wyłączanie w sensie chwilowego przełączenia do wartości neutralnej)
- przeskakiwanie między punktami kontrolnymi (na krzywych) np. za pomocą Tab
- możliwość zapisu/odczytu parametrów w pliku do późniejszego wykorzystania, zwłaszcza, że już masz "Presety".
- podgląd wartości liczbowych aktywnego punktu.
To tylko sugestie więc mnie za mocno nie przeklinaj. Ułatwiło by to wymianę doświadczeń (dwa ostatnie podpunkty).
2. Początkowe obliczenia rzeczywiście trochę trwają (mój rzęch to P4 3GHz). Nie zastanawiałeś się nad przeniesieniem ich do OpenCL - SDK zarówno Nvidii jak ATI/AMD są już dostępne. Przypuszczam, że obliczenia mają charakter macierzowy więc zaprzęgnięcie GPU mogłyby dać potężnego "kopa". Oczywiście jeśli podwójna precyzja Ci wystarcza. No i wymagałoby to nowszych kart grafiki.
Żeby nie było, że tylko marudzę to program naprawdę fajny - można sporo wycisnąć ze zdjęcia jeśli się nie "przegnie pały", albo przegiąć i uzyskać ciekawe efekty. Życzę powodzenia i wytrwałości. Biorę pod uwagę zakup (przed 2012).
Ostatnio edytowane przez PawelG ; 18.03.10 o 02:11
Wiesz, takie checkboxy są od początku, tylko ich nie widać. Może czas je w końcu pokazać
Miało by to sens tylko wtedy, gdyby punkty można było przesuwać klawiszami strzałek. Nie potrafię sobie wyobrazić, do czego innego mogłaby być taka funkcjonalność potrzebna.
???
Przecież masz możliwość tworzenia nowych presetów, to nie wystarczy?
Postaram się dodać.
Zastanawiam się nad OpenCL, ale muszę najpierw zmienić kartę graficzną.