Słyszałem, że miala powstać wersja Lite nie zmniejszająca rozmiaru obrazu... czy to już ta?![]()
Słyszałem, że miala powstać wersja Lite nie zmniejszająca rozmiaru obrazu... czy to już ta?![]()
Fajny programWieczorem popróbuję. Gratuluję że udało się wam skleić coś takiego fajnego
![]()
Jak już pisałem wcześniej - program kapitalny.
Jest jednak drobiazg w ostatniej wersji który MSZ warto by poprawić.
Przy zapisie do tiff jest wszystko ok, natomiast przy zapisie do jpg nie wystarczy wybrać rodzaj pliku, ale trzeba ręcznie zmienić rozszerzenie przy nazwie (inaczej, pomimo wyboru jpg zapisuje do tiff).
Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo w opisie i jest to w miarę zrozumiałe...
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
"Testuję" porównując wyniki z Machinery na tych samych plikach. Do wczoraj moje wyniki były zmienne. Dzisiaj powiem że chyba SNS przeskoczył konkurenta. Zdecydowanie jest lepszy jako automat - i ma precyzyjne możliwości ustawień. Zastanawiam się dlaczego nie ma suwaka ostrości - sądzę że być powinien z progiem precyzyjnej możliwości... Teraz pliki wychodzą za jasne i trzeba je przyciemniać - może lepiej byłoby bardziej optymalnie. Jestem bliski nabycia SNS-a, ale nie wiem dokładnie ile zapłacę po zniżce dla klubowiczów za wersję domową i muszę wiedzieć jakie z tej wersji otrzymam pliki wynikowe. Czy są tutaj jakieś umniejszenia...
Źyczę dalszych sukcesów w rozwoju SNS-a i Pozdrawiam...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie mogę w żaden sposób zaznaczyć "punktu" w okienku Jasność - Nasycenie - Hue. Jeśli istnieje klawisz skrutu, to proszę mnie oświecić. Przesuwam mysz po obrazie, a w okienkach przesuwa się punkt... fajnie, ale chciałbym go zatrzymać wciskając n.p. Shift - i teraz skorygować. Walczę również z szumem, którego w zródłowym obrazie niema, ale jest wygenerowany w najciemniejszych miejscach obrazu. Gdyby tak na czarny kolor można było wpływać osobno redukując nasycenie i szum. . .
Ostatnio edytowane przez lepmity ; 4.03.10 o 01:45 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie wiedziałem, że takie coś jest potrzebne, jesteś pierwsza osobą która pyta o taką funkcjonalność. Postaram się dodać możliwość "zamrażania" tych punktów.
Wzmocnienie lokalnego kontrastu wzmacnia szum. Udało mi się już częściowo szum zredukować, jednak nadal może być on problemem. Będę szukał rozwiązania.
Nie wiedziałem, że takie coś jest potrzebne, jesteś pierwsza osobą która pyta o taką funkcjonalność. Postaram się dodać możliwość "zamrażania" tych punktów.
=========================================
Było by pięknie, gdyby po zamrożeniu można było przesuwać w lini pionowej za pomocą klawiszy strzałek - góra^dół, bo za pomocą myszy będzie się przesuwać nieprecyzyjnie.
Oczywiście ten temat jest marginalny i pewnie przez takie udogodnienia aplikacja staje się coraz grubsza, ale tylko w ten sposób może stać się naprawdę PRO...
Łatwo jest podpowiadać co by się chciało i łatwo mi będzie powiedzieć co masz zrobić - ale jak to rozwiązać jest już dużym problemem, dlatego tymczasem wystarczy...
Jak i czym rozdzielić te kanały, by była możliwość edycji każdego z osobna...
==================
http://lepmit.nets.pl/doki/3P.rar
Doszła możliwość zapisu obrazów w formacie TIFF 48-bit. W formacie tym zapisywane są dodatkowe dane wygenerowane przez program oraz ustawienia parametrów. Obrazy zapisane w tym formacie (przez program SNS-HDR), nie wymagają ponownego przeliczenia po wczytaniu ich do programu. Niestety z uwagi na precyzję danych (16 bitów na kanał), oraz dodatkowe dane (2 obrazy), pliki te mogą osiągać niebotyczne rozmiary.
===============================
tutaj zobacz w Gifie trzy kanały: http://lepmit.nets.pl/doki/3P.rar