Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: ciągłe błyski lampy e 520

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    RE ale sam powiedz - kupujesz aparat - masz go tydzień... i nie przeczytałeś instrukcji nawet na tyle, żeby wiedzieć, że jest dział o lampach błyskowych? (o rozpiskach każdej z funkcji nie mówiąc?), no chyba że wcześniej używałeś czegoś podobnego i wiesz o co chodzi.
    Ja nie mówię, że każdy ma instrukcję recytować z pamięci - ale zapoznać się z nią na podstawowym poziomie. Wiedzieć co w niej się znajduje i gdzie mniej więcej szukać pomocy. Sam posiadam olka już troszkę czasu, a ostatnio czegoś w instrukcji szukałem bo nie byłem pewny... ale byłem pewny, że tam to było bo ja przeczytałem i kojarzyłem temat...

Niestety dochodzę do wniosku, że to nasza taka mentalność.
    Wpierw używam, a jak coś zepsuję albo nie wiem to wpierw wypytuje wszystkich i zawracam ****, a dopiero na końcu sięgam po instrukcję (mam 5 letnie doświadczenie z takimi klientami dlatego pozwalam sobie na takie twierdzenie).

BTW - pomoc uzyskał już w 2 poście od Grizz'a, a w swojej odpowiedzi w 11 poście pokazał tylko własne lenistwo twierdząc, że w instrukcji tego nie ma...

z mojej strony EOT.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jak dla mnie, to idea forum to także taka lepsza instrukcja obsługi. Nie tylko dla tych mega zaawansowanych. Z obowiązku czytam instrukcje Olympusa. Chętnie bym je zupełnie przeredagował, ale nie wolno.
    Nie nalegam na udzielanie się w takich wątkach, ale po cóż od razu 20 postów krytyki?
    Polska specjalność to nie tylko pytania, na które odpowiedzi udziela google... Czy nie możemy tu się pozytywnie (przyjaznością) różnić od konkurencji?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar kubi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    oj, aż wstyd się przyznać, ja też miałem start na forum z pytaniem o wspomaganie AF
    PZU - Pozakupowe Zaćmienie Umysłu
    Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mod zawsze może usunąć bezwartościowe wypowiedzi (choć akurat ten wątek znajduje się już w odpowiednim miejscu).

Mnie tylko zadziwia czy tak ciężko przed napisaniem pytania przeczytać parę stron (albo chociaż nacisnąć przycisk szukaj na forum?). W tym drugim wypadku szybciej i sprawniej to przebiega niż pisanie nowego wątku i czekanie na odpowiedź

Ehhh miałem już skończyć więc zamilknę bo jeszcze mi się oberwie
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Radek ma rację i Wy tez macie.

Instrukcje należy czytać, ale naprawdę wystarczy jeden post o tym przypominający i naprowadzający na odpowiednie hasło.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Weźcie pod uwagę kochani współforumowcy że istnieją takie modele użytkowników które po prostu nie rozumieją wszystkiego co w instrukcji jest napisane. Nie posiadają waszego wrodzonego geniuszu. I maja do tego prawo. Jestem za RE.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Mnie tylko zadziwia czy tak ciężko przed napisaniem pytania przeczytać parę stron (albo chociaż nacisnąć przycisk szukaj na forum?).
    NigthCrawler, moim zdaniem sprawa instrukcji nie jest ani czarna, ani biała. Przykład ode mnie: czytam instrukcję E-30, jest to istny koszmar. Nad prawie każdym zdaniem muszę się zastanawiać, co poeta miał myśli - w szczególności dotyczy to zagadnień, które nie występują w znanym mi E-520.
    Pomijając zakręconą składnię, problem czyni terminologia angielska w instrukcji, polska - w menu aparatu. Jeśli chcę coś szybko znaleźć - jest trudno.

PS. Jestem behapowcem i wiem, jak powinny wyglądać instrukcje. Tą do E-30 pisał, bądź tłumaczył... nie wiem, chyba entomolog :/
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    PS. Jestem behapowcem i wiem, jak powinny wyglądać instrukcje. Tą do E-30 pisał, bądź tłumaczył... nie wiem, chyba entomolog :/

hahahahahahahaahahahahahahahahahahah hah

hah
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    NigthCrawler, moim zdaniem sprawa instrukcji nie jest ani czarna, ani biała. Przykład ode mnie: czytam instrukcję E-30, jest to istny koszmar. Nad prawie każdym zdaniem muszę się zastanawiać, co poeta miał myśli - w szczególności dotyczy to zagadnień, które nie występują w znanym mi E-520.
    Pomijając zakręconą składnię, problem czyni terminologia angielska w instrukcji, polska - w menu aparatu. Jeśli chcę coś szybko znaleźć - jest trudno.

Ja już swoje zdanie napisałem i go nie zmienię.
    Co innego czytać i nie zrozumieć, a co innego nie przeczytać (albo twierdzić, że się przeczytało i nie znalazło, jak się nie czytało i nie szukało pomimo podania zagadnienia, którego należy szukać).

Co do jakości instrukcji niestety masz rację ale dotyczy to nie tylko Olympusa i nie tylko sprzętu foto. Jest więcej takich kwiatków (szczególnie jak jakaś firma idzie na łatwiznę - a raczje jej tłumacz - i tłumaczy instrukcję przez translator). Pamiętam jak czytałem kiedyś instrukcję z jakiegoś monitora... po prostu siedziałem przez 2godziny na zapleczu i płakałem ze śmiechu ilekroć choć linijkę z tego przeczytałem - natomiast wersja angielska tej samej instrukcji była napisana bardzo dobrze i czytelnie.
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    hahahahahahahaahahahahahahahahahahah hah

hah
    Bez podśmichujków proszę. W tym zawodzie naprawdę przydaje się żyłka humanisty - a nawet filozofa :]
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...