Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: ciągłe błyski lampy e 520

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja również chciałem sobie pożartować, że problem może tkwi w tym, że robiłeś zdjęcie parze a nie jednej osobie . Skoro o tym wspomniałeś to pewnie było ważne . Ale tak na poważnie to Misiaczek51 napisał wszystko. Odnośnie przeczytania instrukcji to jest rzecz podstawowa najlepiej w trakcie ładowania baterii Mój kolega oddał do serwisu aparat ponieważ podczas wyłaczania cos mu terkotało. Gdyby przeczytał wiedzałby, że to od stabilizacji . Pozdrawiam i życzę szybkiego opanowania sprzętu . I jeszcze jedno...postaraj się jak najszybciej zrezygnowac z trybu auto a wtedy bedziesz miał większe pojecie o tym co jest ustawione w aparacie i co może byc przyczyną konkretnych objawów. Wiem również, że to nie zależy od zaawansowania fotografa ale od chęci. Odkąd kupiłem sobie kilka lat temu pierwszy aparat kompaktowy z mozliwością ustawienia czasu i przesłony nie używałem trybu automatycznego ani razu w żadnym aparacie nawet dla ciekawości jak sobie radzi. Ale może dlatego, że w pierwsze kolejności chciałem mieć aparat z ustawieniami ręcznymi aby wreszcie czegoś się nauczyć a nie żeby była jedynie lustrzanką
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 6.11.09 o 01:35

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jest wyraznie w instrukcji napisane,ze model E520 w odroznieniu od modelu E510 ustawia ostrosc po kontakcie.Po prostu ostrosc po kontakcie- lampa blyskajac nawiazuje kontakt z fotografowana osoba.Jesli modul nie znajdzie wyraznej aprobaty u osoby fotografowanej do checi posiadania zdjecia nie wyzwolisz migawki.Jest podobno rowniesz myk na pominiecie tego kontaktu.W pierwszych modelach tego aparatu bylo napisane,zeby zwracac uwage gdzie patrza i focic z zaskoczenia jak nie patrza w aparat.W tych nastepnych wersjach juz mozna uzyc klawiszy funkcyjnych-jakich nie wiem,nie posiadam tego modelu.

Heh ten jak zwykle wkręca gości
    heheheeh ale dobre to bylo

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria
    Dziękuje bardzo za pomoc wszystkim.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-620 i ciągłe błyski lampy

witam
    niedawno kupiłem aparat E-620 z ob. 14-42 i próbuję coś tworzyć jednakże jedna rzecz mnie nieustannie denerwuje - gdy robię zdjęcia w pomieszczeniu, przy dobrym naświetleniu, wbudowana lampa zanim zrobi zdjęcie często nawet kilka razy błyśnie, w efekcie czego od momentu naciśnięcia do zrobienia zdjęcie mija nawet. Wygląda to tak jakby nie umiał ustawić ostrości... a próbowałem i na auto jak i na pełnym manualu.
    Szczególnie uciążliwe to jest dla osoby fotografowanej która patrzy w kierunku aparatu. Przypuszczam że jest to wina ustawień, bo przez pewien czas miałem canona i nic takiego się nie działo

poradźcie co robić

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Przeczytać instrukcję. Wyczulić się na sformułowanie "wspomaganie af"
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok, dzieki, to wiem próbowałem także wybierać między S-AF a C-AF i znam ich różnice, tyle że dalej zastanawiam się dlaczego ten aparat ma takie problemy z uchwyceniem ostrości w trybie S-Af przy statycznym obiekcie, gdy powinien bez problemu ją ustawiać. Przecież nie będę używał C-AF do fotografowania nieruchomych obiektów, nie dojść że bateria krócej trzyma to obraz nie jest już tak ostry jak powinien.

czy to po prostu jest taki mankament olków?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Thumbs down

Normalnie szok, przeczytaj instrukcje i poczytaj forum. Temat wraca non-stop co nowy użytkownik sie pojawi.

2 miesiące temu:

https://forum.olympusclub.pl/showthr...light=b%B3yska
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 8.01.10 o 00:42

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli trzeba se radzić na różne sposoby bo nie ma złotego środka

w każdym razie dzięki za pokierowanie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willis81 Zobacz posta
    czyli trzeba se radzić na różne sposoby bo nie ma złotego środka

w każdym razie dzięki za pokierowanie
    jest "złoty środek" - zewnętrzna lampa z diodą podświetlającą AF

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez magnum Zobacz posta
    jest "złoty środek" - zewnętrzna lampa z diodą podświetlającą AF
    Zgadza sie ... wbudowana lampa błyskowa jest to bani ... przez te 1,5 roku posiadania E-510 uzyłem jej może ze 3 razy