Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: ciągłe błyski lampy e 520

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    znajdź w menu i wyłącz wspomaganie AF, dodatkowo możesz wyłączyć sobie jeszcze auto-podnoszenie lampy błyskowej, to tez nieraz irytuje
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

kowalikster
    Gość
    Na długie jesienne wieczory polecam : http://resources.olympus-europa.com/...E-520%20PL.pdf

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim którzy napisali coś mądrego i tym samym na pewno pomogli. A tym którzy mieli ubaw z powodu tego postu mogę napisać tylko jedno znajdźcie sobie forum dla błaznów - tam na pewno znajdziecie sobie powody do śmiechu.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez majeczek78 Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim którzy napisali coś mądrego i tym samym na pewno pomogli. A tym którzy mieli ubaw z powodu tego postu mogę napisać tylko jedno znajdźcie sobie forum dla błaznów - tam na pewno znajdziecie sobie powody do śmiechu.
    Ależ się nam pan przedstawił przed milionami słuchaczy!
    Klubowicze potraktowali cię bardzo łagodnie, udzielili pomocy. Niefajnie, że tak obrażasz tych, którym chciało się poświęcić czas na odpowiedź. Podejrzewam, że zgarniesz trochę negatywnej reputacji.
    To pytanie wraca najrzadziej raz na miesiąc. Trudno się dziwić znudzeniu tych, którzy za ciebie musieli poszukać.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar Fokstrot
    Mieszka w
    wieś
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Kolegę jednak dziwiło nie to, że lampa doświetla, tylko że AF nie ustawia ostrości. To jednak inna strona instrukcji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Witam. Podczas robienia zdjęć osób w lokalu który był słabo oświetlony spotkał mnie zaskakujący problem (jestem nowicjuszem wiec jeszcze nie jedno pewnie mnie zaskoczy). Mianowicie Chcę zrobić zdjęcie pewnej parze osób, włączam aparat (tryb AUTO) naciskam spust do połowy, lampa ciągle błyska a AF nie ustawia ostrości. Z zdjęcia nici bo nie wiem jak z tego wybrnąć.
    Poradzicie jak sobie z tym radzić?
    kupić zewnętrzną lampę, bedzie miała czerwoną lampkę i aparat poradzi sobie dużo lepiej.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    albo nie kupując niczego najprościej ostrzyć ręcznie, wtedy nie AF będzie wariował a co najwyżej Ty lub ferajna przed obiektywem
    E-520 i inne foto szpeje

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    podaj adres, bo nie chce mi sie szukac.... a jeszcze jakbys chcial sie pozbyc konta z tamtego forum, to chetnie wezme. zawsze to lepiej miec kilkaset postow niz zaczynac od nowa.
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria
    Kolega Fokstrot ma rację. Najbardziej chodzi mi o to że AF nie ustawiał ostrości. Jest na to jakaś rada?
    Instrukcje czytam ale jak dla mnie to za dużo nowych informacji i terminów na raz i do końca jeszcze mi się to nie poukładało w głowie. A że chęć fotografowania wielka to pstrykam a jak się pojawiają problemy to na forum ...

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    -wyłącz spawarkę czyli asystent autofokusa w postaci wysyłanych przedbłysków. Zrobisz to w menu.
    -ustaw aktywny jeden, statyczny, środkowy punkt autofokusa
    -staraj się na fotografowanym motywie odnaleźć najlepiej jakąś krawędź i na nią skieruj pole autofokusa. Zwykle można takie miejsce znaleźć (oko, kołnierzyk koszuli, linia włosów). Ważne aby było w pobliżu obszaru który ma być ostry. Po wciśnięciu spustu do połowy zablokujesz ostrość i popraw ew. kadrowanie i zrób zdjęcie. U mnie dawało to dobre efekty nawet w słabym oświetleniu.
    Masz też inne wyjście - kup jaśniejszy obiektyw lub zewnętrzny flash który ma lampkę wspomagającą autofokus.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4